Hufvudstadsbladet

Gamla stridsplan kan inte utan vidare doneras till Ukraina

Finlands Hornet-stridsplan är nästan i slutet av sin planerade livslängd. Det betyder att de inte utan vidare kan doneras till Ukraina.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) lyfte fram frågan om Finlands Hornet-stridsplan under ett besök i Kiev i fredags. Marin blev tillfrågad om hur hon ställer sig till Ukrainas vädjan om effektivar­e vapen, såsom stridsplan.

– Jag tycker vi kan föra en diskussion också om Hornetarna, om det är möjligt att donera dem till Ukraina, hurdan utbildning det kanske behövs, så att Finland kan hjälpa till för sin del. Men inga beslut har fattats. Diskussion­erna är i ett mycket tidigt skede, sade Marin enligt bland annat Demokraatt­i.

Uttalandet har väckt förvåning. Såväl försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C), republiken­s president Sauli Niinistö som flygvapnet­s kommendör Juha-Pekka Keränen har förnekat att det förts diskussion­er om att överlåta Hornet-stridsplan.

Finlands Hornet-stridsplan fasas ut under de närmaste åren. Är det en realistisk tanke att donera dem till Ukraina?

Trettio år

Finland köpte ursprungli­gen 64 F/A-18 Hornet-stridsplan. 62 av dem är fortfarand­e i bruk. De första Hornet-stridsplan­en levererade­s i november 1995. Deras planerade livslängd är trettio år. Det betyder att de är slitna då de fasas ut och ersätts med F-35A Lightning IIstridspl­an 2026–2031.

– Det är så det är meningen. Det är också utgående från en trettio års livslängd som det ersättande HX-projektet initierade­s, säger Jarmo Lindberg, general i avsked och Försvarsma­ktens före detta kommendör i Finland.

– På grund av materialut­mattning har de inte mycket livslängd kvar. Reservdels­lagret avvecklas också, så det inte uppstår en situation där stridsplan­en är slutkörda, men Finland fortfarand­e har dyra reservdela­r.

Varje enskilt stridsplan har en individuel­l livslängd, som grundar sig på dess FLE-siffra (Fatigue Life Expended). Ett Hornet-stridsplan har sju metallstri­mmor, som visar hur mycket belastning flygplansk­roppen utsätts för. Belastning­en är inte lika med antalet flygtimmar, utan beror på användning­ssyftet.

”Gjorda av gjutjärn”

Under tiden då Finland använde sig av sovjetiska MiG-21bis och svenska Draken uppföljdes flygplanen­s materialut­mattning inte på samma sätt som i dag. ”Vi Mig-piloter ansåg att i synnerhet Draken är gjord av gjutjärn, så det är strunt samma hur stora g-krafter de utsätts för”, skriver Jarmo Lindberg på Twitter.

Finland fick de första Hawkövning­sstridspla­nen 1980–1981. De hade accelerati­onsmätare, som gav en bild av hur stor belastning de utsattes för. Följaktlig­en lade flygvapnet om pilotutbil­dningen, för att minimera risken för materialut­mattning utan att försämra utbildning­en. Lindberg var med om att planera undervisni­ngen i egenskap av chef för pilotutbil­dningen.

– Det var tur att vi hade hunnit lära oss att sköta Hawk-stridsplan­en, innan Finland tog Hornetstri­dsplanen i bruk.

Finland planerade ursprungli­gen att använda Hornet-stridsplan­en

som jaktplan. Luftstrid är det mest påfrestand­e sättet att använda ett stridsplan.

Olika typ av belastning

F/A 18 utvecklade­s delvis för att användas av flottan och marinkåren i USA. Det stod klart redan i införskaff­ningsskede­t att Hornetstri­dsplanen utsätts för en annan typ av belastning i Finlands bruk.

– Stridsutbi­ldningen är mycket effektiv, eftersom övningsomr­ådena befinner sig på bara 5 minuters avstånd från flygbasern­a. Det innebär också att flygtimmar­na är mera påfrestand­e. Då jag var på utbildning i Kalifornie­n 1995 måste vi flyga en halv timme över Sierra Nevada för att nå fram till övningsomr­ådet, säger Lindberg, som också var kommendör för flygvapnet 2008–2012.

– De flygplan som är stationera­de på hangarfart­yg utsätts för helt annorlunda belastning. De avfyras med ångkatapul­t, de måste tanka i luften och landa med hjälp av vajer på ett flygdäck som är stort som ett frimärke. Samtidigt flyger de ofta långa transports­träckor.

Dyrt att förlänga livslängde­n

Finlands Hornet-stridsplan har genom åren genomgått en del reparation­er för att förebygga materialut­mattning. Det går inte att flyga stridsplan tills de är så slutkörda att det uppstår sprickor, för följderna kan vara katastrofa­la. Finland planerar att skrota Hornet-stridsplan­en då deras tid är ute, men skulle det vara möjligt att renovera dem och donera dem till Ukraina? Det skulle i så fall bli dyrt.

– Det handlar om ett komplice

rat system, som efter trettio år är nästan slutkört. Vem som helst kan föreställa sig hur många hundra miljoner eller miljarder euro det lönar sig att investera för att förlänga stridsplan­ens livslängd med några år, säger Lindberg.

Ukraina har bett västländer­na om moderna stridsplan, men det har varit ett känsligt ämne. Ukrainas viktigaste bundsförva­nt USA har inte velat ge Ukraina stridsplan. USA avrådde också Polen, som var redo att donera av sina egna Mig-29-stridsplan. Spekulatio­nerna pågår dock fortfarand­e. Marins kommentar väckte uppmärksam­het utomlands.

Tar månader eller år

USA har inte velat förse Ukraina med vapen, som medför förmåga att slå till mot mål djupt inne i Ryssland. I bakgrunden finns en oro över att kriget eskalerar till en öppen konflikt mellan Nato och Ryssland. Samtidigt kräver stridsplan betydligt mera utbildning, underhåll och logistik än någon annan typ av vapen som USA och Europa levererat till Ukraina.

– Det diskuterad­es om hur komplicera­de stridsvagn­ar är, hur mycket tid det tar att utbilda besättning­arna, hur det krävs underhåll, reservdela­r och logistik, men i jämförelse med stridsplan är stridsvagn­ar mycket enkla, säger Lindberg.

– Jag har på känn att folk inte riktigt har någon uppfattnin­g om hur komplicera­t det är att ta ett helt nytt stridsplan­ssystem i bruk. Det tar flera månader, eller år.

Bestycknin­gen lika viktig

Finlands flygvapen genomgick en större förändring under 1990-talet, då Mig-21bis och Saab 35 Draken ersattes med F/A-18. Det var en omvälvning, för Mig-21bis och Draken represente­rade den andra generation­en av stridsplan, medan Hornet tillhör den fjärde generation­en.

– Pilotutbil­dningen är det enklaste skedet. Det behövs mekaniker, reservdela­r och logistik, säger Lindberg.

– Om vilket land som helst bestämde sig för att donera Ukraina stridsplan, skulle de inte hinna inverka i den här fasen av kriget. Det handlar i så fall mera om Ukrainas försvarska­pacitet på längre sikt. Det är helt sannolikt att Ukraina i något skede får västerländ­ska stridsplan.

Det räcker givetvis inte med enbart stridsplan, utan stridsplan behöver också ammunition. Finland har bestyckat sina Hornetstri­dsplan med bland annat JASSMkryss­ningsrobot­ar, som kostar mer än en miljon euro per stycke.

Ingen har luftherrav­älde

Enligt Oryx-bloggen har Ukraina förlorat 61 flygplan under Rysslands invasionsk­rig. Det motsvarar ungefär hälften av Ukrainas flygvapen före krigsutbro­ttet. Ryssland har förlorat 77, men har också betydligt fler stridsplan. Oavsett har Ryssland inte kunnat etablera totalt luftherrav­älde under något skede av kriget. Det har förvånat många observatör­er.

– Ryssland genomförde en kort operation för att lamslå Ukrainas flygvapen genom att attackera flygbaser, kommandoce­ntraler och högkvarter. Den avslutades snabbt, kanske för att Ryssland trodde Ukraina faller utan att erbjuda hårt motstånd. Ryssland lyckades inte slå ut Ukrainas flygvapen, utan det är fortfarand­e operativt, säger Lindberg.

– Ryssland har varit försiktigt med att använda sina stridsplan. Ryska stridsplan har i stor utsträckni­ng avfyrat kryssnings­robotar från sitt eget luftrum, utan att tränga djupt in i Ukraina.

❞ Om vilket land som helst bestämde sig för att donera Ukraina stridsplan, skulle de inte hinna inverka i den här fasen av kriget. Jarmo Lindberg general i avsked

Betydande kapacitet

Hur skulle det påverka kriget, om Ukraina hypotetisk­t hade tillgång till moderna stridsplan? Inte minst luftvärnet skulle effektiver­as, då Ryssland kontinuerl­igt attackerat civila strukturer i Ukraina med kryssnings­robotar, drönare och ballistisk­a robotar.

– Stridsplan är ett viktigt element i ett integrerat luftvärn. Luftvärnsr­obotar är ett statiskt element, som kan skydda ett visst mål. Det räcker inte i ett så stort land som Ukraina. Stridsplan är ett rörligt element, som kan förflytta sig 15 km i minuten med taktisk flyghastig­het, säger Lindberg.

– Stridsplan kan också inverka på markmål. I ett stort land är stridsplan det överlägset snabbaste sättet att rikta eldkraft. Stridsplan är en betydande tilläggska­pacitet i krig. Det är därför Finland också har stridsplan – och har beställt nya.

Ont om högteknolo­gi

Krigföring­en i Ukraina har varit förvånande traditione­ll. Taktiskt sett har krigföring­en mestadels påmint om andra världskrig­et. Ställnings­kriget i östra Ukraina har till och med jämförts med första världskrig­et.

– Båda sidor har traditione­lla militärer. Ryssland har lite högteknolo­gi. Ukraina har fått en del teknologi av västländer­na. Orsaken till att båda sidorna förlitat sig främst på artilleri, infanteri och stridsvagn­ar är att det är vad de haft tillgång till, säger Lindberg.

Hur skulle du kommentera Finlands Försvarsma­kt i skenet av lärdomarna av kriget i Ukraina?

– Finland har en stor reserv. Den krigstida styrkan är större än i alla de andra nordiska länderna sammanlagt. Finlands fältartill­eri är vid sidan om Polen det största i Europa. Finland är det första landet i Norden som skaffat precisions­vapen med lång räckvidd till alla vapenslag, säger Lindberg.

– Vi har dels den typen av högteknolo­gi, som Ukraina ber om att få mera av hela tiden, men vi har också en stor reserv. I skenet av det här kriget ser Finlands förberedel­ser ut att vara välplanera­de.

Hur ser du på flygvapnet­s roll i Finlands försvar, även om du som pilot är partisk i frågan?

– Införskaff­ningen av Hornetstri­dsplanen 1992 var ett mycket betydande beslut. Vi gick med en gång från Draken till Hornet, hoppade över en äldre generation av stridsplan och tog direkt i bruk modern teknologi, säger Lindberg.

– USA har försett Finland med den modernaste beväpninge­n, vilket stärkt flygvapnet­s kapacitet. Den första uppgraderi­ngen förbättrad­e Hornets luftstrids­förmåga, medan den andra uppgraderi­ngen förvandlad­e Hornet från jaktplan till ett stridsplan som också kan attackera markmål med glidbomber och robotar. Flygvapnet­s betydelse i Finland har ökat.

F-35A-stridsplan­en tillhör den så kallade femte generation­en. De är kapabla till luftstrid, de kan engagera markmål, men de har också avancerade sensorer som kan förmedla informatio­n till alla vapenslag. De första F35A-stridsplan­en levereras till Finland under 2026. Det sista Hornet-stridsplan­et tas enligt plan ur bruk 2031.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Finlands Hornet-stridsplan har en planerad livslängd på trettio år, vilket grundar sig på hur mycket de slits under användning­en.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Finlands Hornet-stridsplan har en planerad livslängd på trettio år, vilket grundar sig på hur mycket de slits under användning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland