Hufvudstadsbladet

Marin: Även statsminis­tern kan svara på frågor om säkerhetsp­olitik

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) uttalanden om finska stridsflyg i helgen har väckt uppmärksam­het. På måndagen försökte hon förklara sig.

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) uttalande om att Finland kunde föra diskussion­er om att ge Hornetplan till Ukraina i framtiden ledde till en liten politisk storm i helgen.

Uttalandet skedde under ett överraskni­ngsbesök i Kiev i fredags där hon träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Där betonade hon att inga beslut fattats och att diskussion­er förts i ett inledande skede.

Under måndagen svarade Marin på journalist­ers frågor i Vasa.

– Även statsminis­tern kan svara på frågor från redaktione­rna om säkerhets- och utrikespol­itik, säger Marin i en bandad sändning som kan ses på Yle.

Statsminis­tern hade inte tagit upp frågan om jaktplanen med någon i den utrikespol­itiska ledningen eller i försvaret innan sin resa.

Ingen kände heller till att några diskussion­er om Finlands Hornetplan skulle ha förts.

– Jag har sagt att vi kan diskutera hur Finland, tillsamman­s med andra länder, kan stödja Ukraina mera kraftigt än tidigare, även vad beträffar luftförsva­ret. Det är tydligt att Ukraina behöver tyngre materiel än tidigare, säger Marin under måndagen.

I helgen ansåg opposition­sledaren Petteri Orpo (Saml) att statsminis­terns öppning inte var realistisk. Han konstatera­de också att Finland inte kan ge jaktplan till Ukraina, för att Hornetarna behövs för att försvara Finland.

Finlands flygvapen kommer att använda de nuvarande Hornet-planen fram till slutet av år 2025.

”En annan diskussion”

President Sauli Niinistö klargjorde sin ståndpunkt i frågan på Twitter på måndagen.

”Det som är avgörande, i synnerhet vad beträffar Hornetarna, är de krav som vårt eget försvar ställer. Vad som sker med Hornetarna efter att de tas ur bruk är en annan diskussion”, skriver presidente­n. Han fortsätter:

”Jag anser att det nu är brådskande att staterna och industrin inom branschen utreder hur artillerie­ts ammunition­stillverkn­ing kan effektiver­as. Det finns ett stort behov för den och en kommersiel­l efterfråga­n.”

Sanna Marin kommentera­de också efterspele­t till hennes Hornet-uttalande.

– Jag är aningen överraskad över den här starka reaktionen inom vissa kretsar. Kanske det syns att valet ligger bak hörnet. I andra partier har man dragit snabba slutsatser och lagt ord i min mun som jag aldrig sagt. Det som jag har sagt är att jaktplanen diskuteras internatio­nellt, och att Finland bör vara med i den diskussion­en.

❞ Jag har sagt att vi kan diskutera hur Finland, tillsamman­s med andra länder, kan stödja Ukraina mera kraftigt än tidigare, även vad beträffar luftförsva­ret. Sanna Marin statsminis­ter, SDP

 ?? FOTO: ELINA PAAVOLA/LEHTIKUVA ?? ■
Under måndagen besökte statsminis­ter Sanna Marin (SDP) Österbotte­n, däribland Karleby och Vasa. På bilden möter hon väljare på stadsbibli­oteket i Karleby.
FOTO: ELINA PAAVOLA/LEHTIKUVA ■ Under måndagen besökte statsminis­ter Sanna Marin (SDP) Österbotte­n, däribland Karleby och Vasa. På bilden möter hon väljare på stadsbibli­oteket i Karleby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland