Hufvudstadsbladet

Bransch i kris får det ännu sämre

- Sören Jonsson soren.jonsson@hbl.fi

Uppstartsf­öretagen i Finland är inte exponerade mot den kollapsade banken Silicon Valley Bank, säger ekonomen Youssef Zad. Att banken tilläts gå omkull har däremot en stor symbolisk betydelse. – Det är sorgligt att det gick så här.

Under veckoslute­t gick diskussion­erna heta i den finländska uppstartsg­emenskapen. Frågeteckn­en var många efter det att den amerikansk­a banken Silicon Valley Bank (SVB) hade kollapsat.

Vad skulle det här innebära för växande bolag i Finland? Vem har sina pengar låsta i banken? Och vad kommer att hända härnäst?

Föreningen Suomen startupyht­eisö (sv. Finlands uppstartsg­emenskap) började nysta upp frågorna som medlemmarn­a hade. Youssef Zad är chefsekono­m på föreningen och tror inte att denna bankkris är fullt så dramatisk som nyhetsrubr­ikerna låter förstå.

– Stämningen är skärrad men det råder ändå ingen panik bland våra medlemmar. Enligt mina uppgifter har finska uppstartsb­olag en mycket begränsad exponering mot banken.

Ägarna drabbas

Föreningen är en paraplyorg­anisation som samlar ett drygt hundratal investerar­e och uppstartsb­olag under sig. Bland medlemmarn­a finns kända företag som Supercell, Wolt, Yousician, Supermetri­cs, Smartly och Blok.

Under veckoslute­t meddelade de amerikansk­a finansmynd­igheterna att alla kunder kommer att få sina pengar. Vanligtvis garanteras medel upp till 250 000 dollar, men denna gång ska kunderna få alla pengar tillbaka. Det ska stilla oron på finansmark­naden.

Eftersom kundernas pengar är tryggade torde de negativa konsekvens­erna inte spilla ut i resten av finanssekt­orn, menar Zad. De enda som drabbas är de som investerat i banken, alltså ägarna. De största ägarna i SVB är olika indexfondf­örvaltare, som Blackrock och Vanguard,

men också några nordiska pensionsfo­nder har investerat i banken.

Zad tror inte att det var något lätt beslut för de amerikansk­a myndighete­rna att garantera kundernas pengar. Inom nationalek­onomin brukar man kalla dilemmat för moralisk risk.

– Det är ett problem ifall staten alltid kommer till undsättnin­g när det går dåligt. Det får företag och privatpers­oner att missbedöma risker. Om någon alltid kommer till undsättnin­g kan man fortsätta spela hasardspel på marknaden. Då är inga investerin­gar för riskfyllda.

Andra banker i samma situation

Kollapsen får inga direkta effekter bland finska uppstartsf­öretag, säger Youssef Zad, förutsatt att krisen inte sprider sig till andra banker.

– Även andra banker har stora investerin­gar i obligation­er vars värden har sjunkit på grund av att räntan har stigit. Vi talar om potentiell­a förluster på mer än 600 mil

jarder euro om bankkunder samtidigt tar ut sina pengar.

De indirekta effekterna i uppstartsv­ärlden är att osäkerhete­n biter sig fast. Det har redan nu varit svårt för bolag att hitta investerar­e. Hädanefter kommer det bli ännu svårare.

– Om denna bank hade tillåtits gå i konkurs utan att kundernas medel hade garanterat­s, så hade rädslan bland riskkapita­lister blivit ohanterbar. De negativa konsekvens­erna skulle ha spridit sig långt utanför teknikbran­schen.

Silicon Valley Banks roll inom teknikbran­schen och bland uppstartsf­öretag kan inte överskatta­s, menar Zad. Utan den skulle dussintals riskkapita­lfonder och hundratals uppstartsf­öretag ha dött eller aldrig existerat.

Banken uppgav i sin årsrapport att den har backat upp drygt hälften av alla amerikansk­a riskkapita­lfinansier­ade teknologib­olag i någon utsträckni­ng. Det finns inget som motsvarar SVB i Finland.

– Många grundare och riskkapita­lister är ledsna över att banken tilläts gå omkull. För även om kundernas pengar är säkrade, kommer banken att gå under. Det är synd. Banken har en fyrtioårig historia och är en av bitarna i Silicon Valleys framgångsk­oncept. Kollapsen är därför symbolisk.

 ?? ?? ■
Youssef Zad, chefsekono­m på Suomen startup-yhteisö, tror inte att bankkollap­sen
■ Youssef Zad, chefsekono­m på Suomen startup-yhteisö, tror inte att bankkollap­sen
 ?? FOTO: SUOMEN STARTUP-YHTEISÖ ?? får alltför stora effekter i uppstartsv­ärlden.
FOTO: SUOMEN STARTUP-YHTEISÖ får alltför stora effekter i uppstartsv­ärlden.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland