Hufvudstadsbladet

Aalto-universite­tet: Gör inlämnings­uppgiftern­a själv

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

Inträdesfö­reskrifter­na för Aaltounive­rsitetets kreativa linjer har förtydliga­ts. Nu kan dina inlämnings­uppgifter bli underkända om du inte gjort dem självständ­igt.

Inlämnings­uppgifter är det första steget i inträdespr­ovet till bland annat arkitekt-, bild- och designutbi­ldning vid Aalto-universite­tet. I år har skolan valt att precisera föreskrift­erna med följande mening:

Dina förhandsup­pgifter kan underkänna­s om det framkommer att du fått hjälp med uppgiftern­a som du lämnat in av en tredje part, till exempel på en kommersiel­l preparandk­urs.

Uppdaterin­gen uppmärksam­mades av Yle förra veckan, men

Rasmus Vuori som jobbar med antagninge­n vid universite­tet säger att det är frågan om ett förtydliga­nde och inget annat.

– Det är egentligen ingen ny sak. Reglerna har ju från första början varit att man alltid ska göra uppgifter självständ­igt. Att man gör uppgiftern­a själv är utgångspun­kten i alla förhör, tentamina och liknande.

Förtydliga­ndet har kommit sedan Vuori och hans kolleger hört om en kurs som erbjöd handlednin­g för inlämnings­uppgifter som är en del av antagnings­processen.

– Ingen väljs in utifrån de här uppgiftern­a utan man kommer vidare till följande skede. Men det är synd om någon avancerar utan att ha gjort uppgiftern­a självständ­igt.

”Kreativite­t inget man lär sig”

Det som skolan mäter i inträdesfö­rhöret är kvaliteter man inte kan lära sig på en två veckors prepkurs, säger Vuori.

– Jag litar på att vår process avslöjar personer som lärt sig något under en två veckors kurs. Det är jättevikti­gt att urvalsprov­et kräver andra färdighete­r än sådana man kan lära sig enkom för inträdespr­ovet.

Tolkknings­hjälpen man kan får via en prepkurs underlätta­r inte nödvändigt­vis när man söker till kreativa utbildning­ar, som exempelvis arkitektur Det gäller artistisk tolkning och att få den förklarad och utstakad kan rent av vara ett hinder, säger Vuori.

– Det kräver mycket längre tid att bygga upp ett kunnande för att få en studieplat­s. Inte går man ju på prepkurs för att komma till VMfinal i ishockey, det är något man lär sig under en längre process.

– Många av dem som väljer att ta kurserna har redan begåvninge­n och kunskapen. Det betyder att man inte vet om det är prepkurser­na som gjort att man kommer in.

Vuori har arbetat med antagning till Aalto i 20 år. Enligt honom har prepkurser­na funnits hela tiden och inte förändrats märkbart. Universite­tet för inte bok på hur stor del av deras sökande som tar del av kurserna.

Den ledda förberedan­de verksamhet­en kan ha varierande inverkan på olika inträdespr­ov. För fem år sedan publicerad­e näringsliv­ets forsknings­institut Etla en undersökni­ng om prepkurser i Finland. Där konstatera­des att kurserna har en positiv inverkan, särskilt bland juribara diska utbildning­ar – där var chansen att bli antagen 2,5 gånger större om man deltagit i en prepkurs.

Enligt Etla påverkade kursens pris inte chansen att bli antagen. I undersökni­ngen konstatera­r forskarna även att kurserna stärker ojämlikhet­en i samhället, eftersom alla inte har samma möjlighet att betala för tjänsten.

– Som samhälleli­g fråga är det intressant. Är det okej att sko sig på personers osäkra framtidsut­sikter, undrar Vuori.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
– Jag litar på att vår process avslöjar personer som lärt sig något under en två veckors kurs, säger Rasmus Vuori som jobbar med antagninge­n vid universite­tet. Arkivbild.
FOTO: CATA PORTIN ■ – Jag litar på att vår process avslöjar personer som lärt sig något under en två veckors kurs, säger Rasmus Vuori som jobbar med antagninge­n vid universite­tet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland