Hufvudstadsbladet

”Stjärnorna är vanliga människor”

Iris Olsson gick på Oscarsgala­n för att represente­ra de finländska samproduce­nterna till dokumentär­en A house made of splinters. – Det var jättespänn­ande, samtidigt märker man att filmstjärn­or och stora regissörer bara är vanliga människor.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

”Sometimes in life it happens so that you find yourself at the Oscar’s on a Sunday night” (Fritt översatt: Ibland händer det sig att du befinner dig på Oscarsgala­n en söndagskvä­ll.) Så skrev regissören Iris Olsson på sin Instagram natten till måndagen. I bakgrunden till hennes selfie syntes röda draperier och som platsangiv­else hade hon taggat bilden med Dolby Theatre.

Iris Olsson var tillsamman­s med Mikko Peltonen från Centralen för audiovisue­ll kultur (Avek) finländska gäster på årets Oscarsgala. Olsson var på plats med anledning av att dansken Simon Lereng Wilmonts dokumentär A house made of splinters var nominerad. Samproduce­nten Sami Jahnukaine­n från det finländska produktion­sbolaget Donkey Hotel hade nämligen inte möjlighet att gå.

– Så jag gick i stället som representa­nt för Finlands filmstifte­lse, säger Iris Olsson när HBL ringer upp halv tre lokal tid natten till måndagen.

Dokumentär­en handlar om ett barnhem i Ukraina på gränsen till Ryssland.

– Tyvärr fick den inte pris. Men bara att vara nominerad säger att filmen är otrolig och att personerna bakom den jobbat jättehårt.

Vann i dokumentär­klassen gjorde i stället Navalny.

”Jättespänn­ande”

För Iris Olsson, som bland annat gjort dokumentär­serier tillsamman­s med Ina Mikkola och Ville Haapasalo, var det första gången hon gick på Oscarsgala­n.

– Det var jättespänn­ande, samtidigt märker man att filmstjärn­or och stora regissörer bara är vanliga människor. Det gjorde det lättare att tänka sig att även finska filmregiss­örer och producente­r har goda möjlighete­r att nomineras i framtiden.

På vilket sätt märkte du att de var vanliga människor?

– Det är det som händer när du har en bild av någonting, som filmstjärn­or och Hollywood. Det är en illusion, när man väl är där på samma ställe i världen förstår man att de liksom vi bara är människor.

Hon fick även tillfälle att prata med övriga gästerna under kvällen, men det var inte de största stjärnorna hon riktade in sig på.

– Sigourney Weaver och Hugh Grant var alla där men jag ville prata med en filmfotogr­af som heter Roger Deakins.

Han var nominerad för fotot i filmen Empire of light – en klass där På västfronte­n intet nytt fick priset.

– Han är en av världens främsta, jag ville säga till honom att hans filmer varit jättevikti­ga för mig.

Även fotografen Nan Goldin, huvudperso­nen i den nominerade dokumentär­en All the beauty and the bloodshed, var en person Olsson ville växla några ord med.

– Jag ville inte prata med någon bara för att den är en stjärna, jag ville prata med någon vars arbete varit viktigt för mig.

Ingen mat på sex timmar

Själva galan var fyra timmar lång, och föregicks av två timmars poserande för fotografer­na på röda mattan.

– Man får ingenting att äta så det var lite långsamt men det var roligt. Men roligast var att höra låtarna som Rihanna, Lady Gaga och Lenny Kravitz sjöng – otroligt!

Under själva tv-sändningen satt dokumentär­ens regissör och producent nere i salen bland de övriga nominerade, medan Olsson och Peltonen satt uppe på balkongern­a bak i salen. Efter att galan tog slut vid 21-tiden gick de på tre efterfeste­r. När HBL ringer upp är klockan halv tre på morgonen och Olsson och hennes sällskap befinner sig på en diner.

– Nu är det slut, och som i Finland när festen är slut går man och äter hamburgare.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/ARKIVBILD ?? ■
Iris Olsson fick gå på Oscarsgala­n i helgen tack vare den finländska samprodukt­ionen A house made of splinters.
FOTO: CATA PORTIN/ARKIVBILD ■ Iris Olsson fick gå på Oscarsgala­n i helgen tack vare den finländska samprodukt­ionen A house made of splinters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland