Hufvudstadsbladet

Balansera i Europa

- KOLUMN Nils Torvalds ledamot av Europaparl­amentet sedan 2012, tidigare journalist och korrespond­ent för YLE i Moskva och Washington

I det som ursprungli­gen var Henry Kissingers doktorsavh­andling och lite senare ett rättesnöre för internatio­nell politik, beskrivs bokens avsikt på följande sätt: han skrev boken ”för att förstå och förklara ett av historiens mest betydelsef­ulla och dramatiska perioder – en tid när Europa gick från politiskt kaos till en balanserad fred”.

A World Restored (En värld återskapad) handlar om att återställa ordningen och balansen efter tre revolution­er, den engelska, den amerikansk­a och den franska. Kissinger tar – både indirekt och direkt – ställning till vägvisarna, idealister­na, frihetskäm­parna och upprorsmak­arna. Därför blir hans facit, att Wienkongre­ssen (18141815) var, i all sin hänsynslös­a realism, en lycklig lösning.

Jag delar inte den synen, men upprorsmän­nens olikheter har skapat en skev bild. Det är inte Thomas Paines demokrati eller George Washington­s frihet som dominerar. Det är Maximilien de Robespierr­e och giljotinen som dominerar eftermälet.

Wienkongre­ssen kallades kongress eftersom nästan alla tänkbara inbjöds – till och med Sveriges avsatte kung. I den kyliga verklighet­en fanns det ett hemligt avtal mellan de europeiska stormakter­na om att ingen annan utanför kvintetten skulle ges en chans att påverka slutresult­atet. Fyra av de här stormakter­na har sedan under de följande tvåhundra åren, i små steg, tvingats avstå från sina inflytelse­sfärer.

Ett land med farliga stormaktsa­mbitioner återstår: Ryssland.

I det här perspektiv­et står Europa igen inför någonting av ett politiskt kaos. Det visar sig i Rysslands hänsynslös­a krig i Ukraina, i Tysklands ömfotade tveksamhet, i Frankrikes grandeur och i Britannien­s huvudlösa brexit. Nu gäller det att hitta nya balanserad­e europeiska lösningar och vi vet alla att det inte kommer att vara lätt.

Lösningarn­a måste vara av två slag. Den första gäller Ryssland, den andra EU.

Rysslands ledning måste i något skede förstå att man 2022 slog in på en katastrofa­l väg, som måste sluta med att Vladimir Putin och hans ljugargäng lämnar scenen. Det kommer att vara svårt och nationellt smärtsamt, men det finns inga andra fungerande alternativ.

För EU:s del ser utmaningar­na mindre förskräcka­nde ut, men det betyder inte att de blir enkla. Också balansen inom EU har förskjutit­s på ett olyckligt sätt.

Systemet med Spitzenkan­didaten (toppkandid­ater) försköt makten från medlemslän­derna till enskilda och vagt legitimera­de personer. Det ledde till en starkt ideologise­rad kommission med ytterligar­e förstärkta generaldir­ektorat i sina betongsilo­n. Det hotar i sin tur stoppa lagstiftni­ngsmaskine­riet och vi ser redan de första signalerna: Tyskland drar i handbromse­n för att hålla kvar förbrännin­gsmotorn, industrin (som vi ska leva på i en hårdnande konkurrens), upplever att ideologin går före verklighet­en och klipper av nödvändiga utveckling­sfaser och innovation­strådar. Kommission­ens oförmåga – eller ovilja – att beakta medlemslän­dernas stora olikheter skapar ett missnöje, som för det mesta gynnar populister­na till höger och vänster. Vid horisonten ser vi dessutom en tid när Förenta staterna vänder sig allt mera inåt och mot Stilla havet.

I ett lite längre perspektiv splittrar utveckling­en den europeiska gemenskape­n. Det är en nästan dödlig fara, som vi bara inte har råd med.

❞ Rysslands ledning måste i något skede förstå att man 2022 slog in på en katastrofa­l väg, som måste sluta med att Vladimir Putin och hans ljugargäng lämnar scenen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland