Hufvudstadsbladet

Helt felaktig bild om statsminis­terns inställnin­g till flygvapnet och dess roll

-

Ståhejet kring statsminis­ter Sanna Marins svar på en journalist­s fråga i Kiev rörande stridsflyg­planen är en högst olustig historia. Den kan i hög grad läggas på ledande finska mediers konto. Det handlar om ett märkligt spinn, en åsikt som finska försvarsma­ktens nätinforma­tionschef Tuomas Pulsa privat har fört fram på sociala medier. Om motiven för detta kan man bara spekulera, men nu är valkampanj­en i full gång liksom även drevet.

Ministrarn­a Marin och Maria Ohisalo gjorde ett överraskan­de besök i Kiev i fredags på president Volodymyr Zelenskyjs inbjudan. Men hemligare var det inte än att en relativt stor skara finska journalist­er fanns på plats. En alert journalist på STT kan ha gissat rätt om vad Zelenskyjs och Marins diskussion­er kan ha handlat om.

President Zelenskyj har på sistone väldigt energiskt pressat Ukrainas partner på att leverera stridsflyg­plan. För en tid sen besökte han London och andra metropoler och gav en ukrainsk stridsflyg­ares hjälm som gåva till parlamente­ts talmän. Det förefaller naturligt att Zelenskyj nu skulle ha diskuterat denna fråga med Marin. Samtalets konkreta innehåll är okänt.

STT-journalist­en Jecaterina Mantsinen har kommentera­t saken. Det var hon som ställde frågan om stridsflyg­planen till Marin och förvånade sig över den uppståndel­se som statsminis­terns svar ledde till. ”Hon svarade att man kunde diskutera saken. Tog inte själv upp frågan och lovade ingenting.”

Marins misstag var kanske att över huvud taget svara. Det klassiska rådet till beslutsfat­tare om hur man ska hantera närgångna journalist­er är: Svara aldrig direkt på frågor. Gör ett uttalande.

Eller var det ett misstag? Kunde hon ha undvikit fällan om hon låtit bli att svara? Självfalle­t inte, eftersom temat är högaktuell­t och att tiga då direkt hade tolkats av journalist­erna som ett bevis på att här faktiskt föreligger något ”skumt” och att diskussion­erna om Hornetnes planen är i gång. En omöjlig sits för henne då andra journalist­er och medier beslöt att börja elda på.

Mediespinn­et har medfört en helt felaktig bild om finska statsminis­terns inställnin­g till flygvapnet och dess centrala roll för Finlands försvar. Vad en diskussion om vad man ska göra med Hornetplan­en efter deras ”pensioneri­ng” och vad det kunde leda till har statsminis­tern inte yttrat något alls, än mindre om att man nu skulle kunna ge stridsflyg­plan till Ukraina. Tidningar och nyhetsmedi­er som förbundit sig till ansvarsfyl­ld journalist­ik och framför dylik desinforma­tion borde skämmas.

Efter att Marin tog över som statsminis­ter efter Antti Rinne fanns det på sina håll farhågor om att hon kanske inte skulle hålla fast vid den

utfästelse om att tio miljarder euro reserveras för stridsplan­supphandli­ngen. Hon fick därför frågan om Rinnes utfästelse håller. Statsminis­tern svarade med en motfråga. ”Har det framkommit nya skäl varför vi skulle ändra på det beslutet?”

Marins beslutsamm­a och starka uppbacknin­g av Finlands Natomedlem­skap är ett kapitel för sig. Sammantage­t kan sägas att Finland nu har haft en fyrväpplin­g med kompetens, exceptione­ll beslutsamh­et och klokhet att hantera landets säkerhet: presidente­n, statsminis­tern, försvarsmi­nistern och försvarsma­ktens kommendör som tillsamman­s utstrålar fasthet och lugn på den stormande internatio­nella arenan.

Stefan Forss

Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland