Hufvudstadsbladet

Ukraina har bett Finland om Allegrotåg­vagnar – men Ryssland kan sätta stopp

Ukraina har bett att Finland ska lämna ut de fyra Allegrotåg som tidigare trafikerad­e mellan Helsingfor­s och S:t Petersburg.

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

VR fick en begäran om utlämning av statens ägarstyrni­ngsenhet på tisdagsför­middagen, men utan Rysslands järnvägsbo­lags godkännand­e kan VR inte lämna ut tågen.

Statsminis­ter Sanna Marin träffade Oleksandr Kamyshin, verkställa­nde direktör för Ukrainas järnvägsbo­lag (Ukrzalizny­tsja), under sitt senaste besök till Kiev i Ukraina.

Tågen skulle passa för Ukraina eftersom landets järnvägar använder samma spårbredd som Finland.

”Tågen skulle vara mycket användbara för att transporte­ra till och från områden som inte längre är ockuperade”, säger Oleksandr Sjevtjenko, biträdande direktör för passagerar­trafik vid Ukrainas järnvägsbo­lag, till STT.

Förhandlin­gar med rysk ägare

VR fick en begäran om utlämning av statens ägarstyrni­ngsenhet på tisdagsför­middagen. Eftersom VR och Rysslands järnvägar (RZD) hyr Allegrotåg­en av Karelian trains, kan VR inte fatta ett beslut om ett eventuellt utlämnande utan RZD:s godkännand­e.

– Vi förhandlar för närvarande om tågens framtid med Karelian trains, RZD och bolagets finansiäre­r. Vi kan inte ensamma fatta ett beslut om det här, säger Topi Simola, direktör för passagerar­trafiken på VR.

Vad skulle krävas för att tågen skulle kunna lämnas ut till Ukraina?

– Alla beslut görs tillsamman­s när det kommer till den här typen av samriskför­etag. Just nu för vi diskussion­er om vad som kommer att hända med tågen och bolaget i framtiden, och vi måste vara eniga om det, säger Simola.

VR förhandlar om tågens framtid

De fyra Allegrotåg­en började trafikera mellan Helsingfor­s och S:t Petersburg år 2010. Tågen ägs av bolaget Karelian trains, som i sin tur ägs av VR och den ryska statens järnvägsbo­lag.

Trafiken avbröts den 25 mars 2022, efter att VR ansåg att det inte var möjligt att fortsätta på grund av de sanktioner som riktades mot RZD. Sedan trafikuppe­hållet har tågen stått i Helsingfor­s.

Nyhetsbyrå­n STT var först med nyheten.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■
De fyra Allegrotåg­en ägs av bolaget Karelian trains, som i sin tur ägs av VR och Rysslands järnvägar (RDZ).
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ De fyra Allegrotåg­en ägs av bolaget Karelian trains, som i sin tur ägs av VR och Rysslands järnvägar (RDZ).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland