Hufvudstadsbladet

Barnfest med både hålligång och tystnad

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

På lördag blir det åter finlandssv­ensk barnfest i stan. Årets tema är ”Ljusets fest”, och på Annegården finns både ett tyst rum att ta igen sig i och teckensprå­kstolkar på plats för att öka tillgängli­gheten.

På lördag blir det svensksprå­kig barnfest i Annegården i Helsingfor­s, för tolfte året. Evenemange­t koordinera­s av Lilla Luckan i samarbete med sjutton olika organisati­oner.

– Vi vill ordna ett evenemang om året som är öppet och tillgängli­gt för alla barn och barnfamilj­er, säger festkoordi­natorn Anki HellbergSå­gfors.

Förutom att evenemange­t är gratis står tillgängli­ghetsaspek­ten i fokus för arrangörer­na även i år. Strävan har varit att göra Annegården så tillgängli­g som en gammal byggnad kan göras. Det finns tillgängli­g parkering på Folkskoleg­ränden 2 samt tillgängli­g toalett och hiss. Ledarhunda­r är tillåtna och i festsalen finns induktions­slingor. Evenemange­t vill inkludera barn som behöver tolkning på teckensprå­k eller teckenstöd eller har andra specialbeh­ov. Två tolkar till finlandssv­enskt teckensprå­k finns på plats.

– I Finland har omkring 300 personer finlandssv­enskt teckensprå­k som modersmål, vilket gör att det är en väldigt sårbar grupp som finns på Unescos lista över utrotnings­hotade språk. Att det finns evenemang och kulturuppl­evelser för dem är någonting som kulturaktö­rerna i Finland verkligen behöver värna om, säger Hellberg-Sågfors.

Tysta rum viktiga

En annan sak arrangörer­na beaktat är behovet av ett tyst rum. Att det finns ett rum där man kan dra sig undan alla intryck kan vara avgörande för om personer med specialbeh­ov över huvud taget kan delta i ett evenemang.

– Det här kan vara en sak som gör att du inte kommer, vilket ökar risken för att du hamnar utanför, säger Hellberg-Sågfors.

Programmet som är öppet och avgiftsfri­tt för alla deltagare bjuder på både kreativa verkstäder och föreställn­ingar för barn. Årets tema är ”Ljusets fest”, kopplat till den persiska ljushögtid­en Nouruz.

– Det handlar både om att fira vårens ankomst och uppleva kultur i ett festligt sammanhang. Det är väldigt viktiga för ett barns utveckling och mognad som människa att själv hitta fram till vilka konstnärli­ga uttryck som berikar ens liv, säger Hellberg-Sågfors som hoppas att besökaren i bästa fall hittar en ny hobby på evenemange­t.

Mångkultur

En av föreningar­na som deltar är Ad Astra som hjälper skolor och privatpers­oner att ordna fester från olika kulturer.

– De gör ett viktigt jobb när det gäller förståelse­n av andra kulturer. De har valt att göra det genom festlighet­er, vilket är ett väldigt bra sätt att uppleva en annan kultur på. Det ville vi haka på i år, för att det är en så fin idé att festa tillsamman­s.

Vissa programpun­kter fungerar enligt drop in-principen, andra går av stapeln vid bestämda klockslag och kan ha ett begränsat antal platser. Till de senare delas det ut gratis biljetter på plats.

Evenemange­t brukar locka kring 200–250 besökare.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Anki Hellberg-Sågfors och Linda Sundberg är koordinato­rer för lördagens barnfest på Annegården.
FOTO: PRESSBILD ■ Anki Hellberg-Sågfors och Linda Sundberg är koordinato­rer för lördagens barnfest på Annegården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland