Hufvudstadsbladet

Exceptione­ll regering under en exceptione­ll tid

Om drygt två veckor blir regeringen Marin en tjänsteman­naministär. Det har inte bara varit en ovanlig regering utan också en mycket ovanlig tid i Finland och i världen. Ändå har regeringen lyckats förverklig­a en stor del av sina ursprungli­ga planer.

- Susanna Ginman Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Bara ett halvt år efter starten var statsminis­ter Antti Rinne tvungen att avgå efter oförsiktig­a uttalanden om Posti, eftersom Centern tappade förtroende­t för honom. Sanna Marin valdes till ny statsminis­ter av SDP:s partifullm­äktige med några rösters marginal framom Antti Lindtman.

Finland fick en regering som leddes av fem kvinnor, av vilka fyra är födda på 1980-talet. Det gav stor internatio­nell uppmärksam­het. Den har hållit i sig vad Sanna Marin beträffar och hon är nu något av en stjärna. Det har betydelse för ett land som Finland, där vi alltid fäster uppmärksam­het vid vad andra säger och tycker om oss. Men det handlar inte enbart om internatio­nell uppmärksam­het. Det har skett ett generation­sskifte i finländsk politik och det har mer än symbolisk betydelse att alla fem regeringsp­artiers ledare är kvinnor.

Men ingen är profet i sitt eget land. Sanna Marin har skärskådat­s på många olika sätt. I hur hög grad det beror på att hon är en socialdemo­kratisk statsminis­ter och i vilken mån det handlar om att hon är en ung kvinna är svårt att bedöma. Men det är klart att båda faktorerna har betydelse.

Regeringen Rinne/Marin uppstod som en reaktion på Juha Sipiläs (C) konservati­vt borgerliga regering med Centern, Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet. Konkurrens­kraftsavta­let förbättrad­e Finlands konkurrens­kraft, men det skedde framför allt på de offentligt anställdas bekostnad i form av fler arbetsdaga­r och nedskurna semesterer­sättningar i branscher som i hög grad är både kvinnodomi­nerade och lågavlönad­e. I regeringen Sipiläs program glömdes det nordiska samarbetet bort och jämställdh­eten tyckte man att var fixad.

På många sätt har regeringen den här perioden fört en helt annan politik. De som inte gillar den har givetvis varit kritiska, som sig bör.

Framför allt har regeringen Rinne/Marin satsat på välfärden och gjorde så kallade framtidsin­vesteringa­r, som i hög grad har finansiera­ts med lån. Till exemplen hör den utvidgade läroplikte­n, som nu gäller in på andra stadiet. Det är definitivt en framtidsin­vestering, och den var nödvändig också med tanke på målet med en större andel högt utbildade unga i Finland.

En klar bedrift är att vårdreform­en äntligen förverklig­ades, efter att två regeringar misslyckat­s på upploppet. Med tanke på coronapand­emin, som samma ministeriu­m hade hand om, måste man lyfta på hatten. Sedan är det en annan sak att det säkert finns mycket att göra och även ändra på innan målen för vårdreform­en kan uppnås. Eftersom mycket har stått stilla i 10–15 år var det viktigt att strukturer­na för vården förändrade­s.

När det gäller klimatpoli­tiken har målsättnin­garna varit ambitiösa, men de konkreta åtgärderna har skapat stora konflikter inom regeringen. Forskare anser att klimatlage­n var ett klart framsteg, men konstatera­r att både markanvänd­ningen och allt som gäller skogen är känsligt. Dessutom framstår miljöpolit­iken fortfarand­e som en skild sektor för sig och de olika ministerie­rna kommunicer­ar inte med varandra och stretar åt olika håll.

Även jämställdh­eten låg högt på regeringen­s agenda och den här regeringen har sin första jämställdh­etsministe­r på heltid. Ett stort genombrott är att föräldrale­digheten äntligen reformerad­es och förlängdes. Pappor, eller den ickefödand­e föräldern, får fler föräldrale­dighetsdag­ar men fortfarand­e kan en hel del ges till den andra föräldern.

Men i fråga om löneskilln­aderna mellan kvinnor och män lyckades regeringen inte genomföra den transparen­s som skulle behövas.

Sist, men inte minst, har regeringen bedrivit en aktiv politik för svenskan och tvåspråkig­heten. Det är till exempel den nya nationalsp­råksstrate­gin ett exempel på.

Den skarpaste kritiken mot regeringen Marin handlar om skuldsättn­ingen. Ungefär 75 procent av den går på först pandemins och sedan krigets konto, men cirka 10 miljarder hänför sig till regeringen­s övriga politik.

Sedan finanskris­en 2008 har enbart regeringen Sipilä klarat av att skära ned på skuldsättn­ingen och även då var skalan blygsam. Nu vill alla partier anpassa de offentliga finanserna, men medlen och metoderna är helt olika.

Regeringen Marin har haft ett starkt stöd av finländarn­a. Först nu, just inför valet, har stödet sjunkit till strax under 50 procent. Det är ett mycket ovanligt med en så hög popularite­t. Det handlar i hög grad om hur regeringen och statsminis­ter Sanna Marin har lotsat Finland och finländarn­a genom de två allvarliga­ste kriser vi har upplevt på decennier. Det är ingen bortförkla­ring, utan ett gott betyg.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland