Hufvudstadsbladet

Vad är sann marknadsfö­ring?

-

Mattillver­karen Snellman prickas för falsk marknadsfö­ring av Livsmedels­verket. I reklamen visades en bonde tillsamman­s med en gris. Bonden krafsar grisen bak örat och delar sin smörgås med den. Detta ansågs inte motsvara verklighet­en och därför inte godtagbart i marknadsfö­ringen.

Så med andra ord är det okej i reklam att bilar flyger, leksaker talar och bantningsp­iller gör en framgångsr­ik, men man får inte ge sken av att en djurproduc­ent bryr sig om sina djur?

Det håller på att bli synnerlige­n problemati­skt att myndighete­r ideligen tillåter att djurproduk­tion lyfts fram i dålig dager och nu också förbjuder en positiv bild. Djurgårdar är redan på knä på grund av höjda energikost­nader och utebliven stödutbeta­lning för 2023. Att då skuldbeläg­ga via en andra part att djurhållni­ngen överlag skulle vara undermålig gör inte situatione­n bättre.

Ytterligar­e känns motivering­en luddig till att Snellmans nog får fortsätta med sin kampanj där djurens välfärd lyfts fram eftersom termen djurens välfärd inte finns definierad i djurskydds­lagen enligt Livsmedels­verket. Om man läser djurskydds­lagen från 1996, som gäller tills den nya lagen träder i kraft, står det skrivet redan i andra meningen:

”Lagen syftar också till att främja djurens välbefinna­nde och god behandling av djur.” Om djurskydds­lagen enbart skulle verka för att djurplåger­i förhindras men inte för djurens välfärd, skulle den i mitt tycke vara en misslyckad lag, både den kommande och den gamla.

Problemet ur min synvinkel är alltså grunderna till varför reklam förbjuds. Motivering­en får inte vara kränkande för den part, svinuppföd­aren, som inte hade någon som helst andel i själva utförandet av reklamen. Pauliina Holmqvist

nötköttspr­oducent, Karleby

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland