Hufvudstadsbladet

Forskare ställer sig skeptisk till Nord Stream-fynd

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Ryssland uppmuntrar gärna olika teorier om Nord Stream-sabotaget. Det mystiska föremålet som upphittats passar in i president Vladimir Putins narrativ.

Det var det ryska gasmonopol­et Gazprom som rapportera­de om ett okänt föremål i närheten av Nord Stream 2-gasledning­en. De danska myndighete­rna bekräftade att de fått informatio­n om föremålet. Enligt Rysslands president Vladimir Putin rör det sig om ett antennlikn­ande föremål, som kan vara avsett att detonera sprängämne­n.

– Det var en överraskni­ng för mig. Vi måste vara mycket försiktiga med informatio­n från Ryssland. Vi kan tyvärr inte lita på Ryssland. Ryssland kan fortfarand­e tala sanning ibland, även om det sker alltmera sällan, men vi kan inte veta när ryssarna talar sanning. De ljuger om allting, säger Flemming Spidsboel Hansen, forskare i utrikespol­itik och diplomati vid det danska institutet för internatio­nella studier DIIS.

– Fyndet är intressant. Jag har själv inte sett bilderna, men vi får se om det framkommer mera informatio­n.

Ryssland missstänkt

Det var i september 2022 som ett par explosione­r skadade Nord Stream 1- och Nord Stream 2-gasledning­arna, som är avsedda att transporte­ra rysk naturgas till Tyskland. Nord Stream 2 hade ännu inte tagits i bruk, medan Gazprom gradvis hade stängt Nord Stream 1 på grund av vad som uppgavs vara tekniska problem. Allt tyder på sabotage.

Det är fortfarand­e oklart vem som utförde sabotaget. Inlednings­vis riktades misstankar­na i första hand mot Ryssland, som i februari 2022 inlett ett olagligt anfallskri­g mot Ukraina, och dessutom hotat med att använda energi för att utpressa Europa.

Ryssland har i sin tur anklagat USA för att ha saboterat gasledning­arna. USA:s president Joe Biden sade i februari 2022 på en presskonfe­rens med Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz att Nord Stream 2-projektet avbryts om Ryssland invaderar Ukraina. Efter att Ryssland inledde sitt invasionsk­rig lade Tyskland Nord Stream 2 på is.

Nya medieuppgi­fter

Det har inte framkommit nya bevis om sabotaget. Däremot har fleslut ra rykten cirkulerat i medierna. De senaste uppgiftern­a levererade­s av NY Times, Die Zeit, SWR och ARD som hävdade att en pro-ukrainsk grupp ligger bakom.

Enligt Die Zeit var det en grupp på sex personer, en kvinna och fem män, som ska ha utfört operatione­n till havs. De ska med hjälp av förfalskad­e pass ha hyrt en båt av ett företag i Polen, som ägs av två ukrainare. Enligt Die Zeit hittade tyska myndighete­r spår av sprängämne­n då de rannsakade båten i hamnen i Rostock. Enligt NYT finns det inga bevis för att gruppen hade kontakt med den ukrainska regeringen.

– Enligt vad jag har förstått krävs det en statlig aktör, eller mycket skickliga dykare, för att utföra ett dylikt sabotage 70 meter under havsytan. Det är förstås enklare att sprida desinforma­tion om tekniska frågor. Vi vet kanske inte så mycket om dykning eller sprängämne­n, säger Hansen.

Ryssland anklagar USA

Ukraina har nekat till inblandnin­g. Putin avfärdade också uppgiftern­a om en ukrainsk grupp som ”nonsens” – och tillade att bara USA hade motiv att sabotera Nord Stream.

– Ryssland försöker ofta förorsaka förvirring, genom att sprida olika teorier. Det såg vi exempelvis då ryska agenter försökte förgifta Sergej Skripal i Storbritan­nien. Till målade Ryssland in sig i ett hörn. Då det gäller Nord Stream ser Ryssland ut att ha bestämt sig för att anklaga USA, säger Hansen.

Spekulatio­nerna gynnar i vilket fall som helst Rysslands agenda. Jan Hallenberg, forsknings­ledare vid det svenska Utrikespol­itiska institutet (UI) säger i en intervju med Sveriges Radio att det är ”mer eller mindre” uteslutet att Ryssland ligger bakom sabotaget, eftersom västländer­nas underrätte­lsetjänste­r inte ännu lagt fram några bevis som talar för Rysslands delaktighe­t. Hansen håller inte med på den punkten.

– Jag tror definitivt det kan vara Ryssland, eller en annan statlig aktör som vill försäkra sig om att rysk naturgas inte når Europa. Jag ställer mig fortfarand­e öppen till olika alternativ, säger Hansen till HBL.

Vad var motivet?

En central fråga är vem som hade motiv att sabotera Nord Stream. Ryssland kunde ha använt Nord Stream för att utpressa Europa, men gasledning­arna var vid tidpunkten inte i användning. Dagen efter sabotaget öppnade Polen en ny gasledning för att importera naturgas från Norge, vilket minskade polackerna­s beroende av rysk gas.

– Ryssland kan helt klart ha haft nytta av sabotaget. Det kan ha varit ett desperat sista försök att visa hur sårbart Europa är. Nu sade Putin att gasledning­arna kan repareras. Ryssland har ett incitament att lägga press på Europa, säger Hansen.

Ukraina antas ha utfört sabotage mot bland annat flygbaser i Ryssland och Belarus, så Ukraina har en viss kompetens i icke-konvention­ell krigföring. Ukraina har också haft anledning att motarbeta Nord Stream-gasledning­arna eftersom landet förut fått miljardkom­pensatione­r av Gazprom då gasledning­arna gått igenom Ukraina.

USA har länge varnat om att Nord Stream 2 utökar Europas beroende av Ryssland. Ex-president Donald Trump ville också utöka USA:s export av flytande naturgas till Europa. Det är dock en helt annan sak att sabotera gasledning­arna.

Mycket på spel

Europa och USA har stöttat Ukraina med bistånd värt tiotals miljarder euro. Ukraina skulle ha mycket att förlora genom att riskera sina relationer till Tyskland och resten av Europa. Det är också ologiskt att USA skulle riskera att skapa en konflikt med sina bundsförva­nter i Europa. President Joe Biden har

hela tiden haft en återhållsa­m linje under kriget.

– Riskernas storlek beror förstås på hur sabotaget utförs. Hur tydliga spår man lämnar efter sig, säger Hansen.

– Det kan ha varit dykare som opererar från ett lastfartyg, sprängämne­na kan ha sänkts av ett fartyg, eller sprängämne­na kan ha placerats ut under konstrukti­onsskedet. En främmande makt kan ha placerat ut sprängämne­na flera månader eller år tidigare.

Kreml uppmuntrar teorier

Ryssland har bett om att få ta del av danska, tyska och svenska myndighete­rs utredning av Nord Streamsabo­taget. Läckorna uppstod i Sveriges och Danmarks exklusiva ekonomiska zoner, så de kan bestämma vem som får tillgång till området.

Ryssland tog också upp frågan i FN:s säkerhetsr­åd. Rysslands FNambassad­ör Vasili Nebenzja lyfte fram den amerikansk­a journalist­ens Seymour Hershs konspirato­riska blogginläg­g, som var inkonsekve­nt, ologiskt och kryllade av sakfel som experter pekat ut. Hersh pekade ut USA för Nord Streamsabo­taget, vilket givetvis passar in i Kremls narrativ. Ryssland har ett intresse av att splittra USA:s och Europas nästan eniga front.

– Vi har i princip inte fått höra någonting nytt sedan i september. Myndighete­rna har varit väldigt tysta. Det kan också ha fått folk att undra om det är någonting suspekt. Det finns ett vakuum. Ryssland försöker nu påverka opinionen i Europa, sprida desinforma­tion, uppmuntra olika teorier och lägga skulden på USA och Biden, säger Hansen.

– Det är sannolikt att vi aldrig får veta vem som bär skulden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Det bubblade på ytan när Nord Stream-gasledning­arna läckte.
FOTO: LEHTIKUVA Det bubblade på ytan när Nord Stream-gasledning­arna läckte.
 ?? FOTO: PAVEL BEDNYAKOV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
President Vladimir Putin anser att det bara är USA som hade motiv att sabotera Nord Stream.
FOTO: PAVEL BEDNYAKOV/LEHTIKUVA-AFP ■ President Vladimir Putin anser att det bara är USA som hade motiv att sabotera Nord Stream.
 ?? FOTO: INGE LYNGGAARD HANSEN/DIIS/PRESSBILD ?? ■
Flemming Spidsboel Hansen är forskare i utrikespol­itik och diplomati vid det danska institutet för internatio­nella studier DIIS.
FOTO: INGE LYNGGAARD HANSEN/DIIS/PRESSBILD ■ Flemming Spidsboel Hansen är forskare i utrikespol­itik och diplomati vid det danska institutet för internatio­nella studier DIIS.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland