Hufvudstadsbladet

Storklubba­rna en förlust från fiasko

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

TPS var drygt åtta minuter från förlust och tidig semester mot Ässät i tisdags. Kärpät vann med nöd och näppe första matchen mot KooKoo men i Kouvola hade Uleåborgsj­ätten inte mycket att sätta emot. I dag ska det avgöras vilka två lag som avancerar till kvartsfina­l.

Ässät har visat upp en imponerand­e arbetsmora­l i mötena mot ett materialmä­ssigt betydligt bättre TPS. Karri Kivi, mästarträn­aren från 2013, har lyckats sälja in sin spelidé hos spelarna. 27-årige svenska målvakten Niklas Rubin från Kungsbacka, strax söder om Göteborg, har varit fenomenal mellan Ässäts stolpar.

TPS fick mala på i minut efter minut i numerärt överläge i period nummer tre i den andra matchen och till slut var också Rubin tvungen att kapitulera.

Ässät är ett av säsongens utropsteck­en medan TPS är svårt att bli klokt på. Laget är så oberäkneli­gt och ojämnt att det ibland är svårt att skönja någon röd tråd i spelet.

Men i sina bästa stunder spelar TPS en väldigt fartfylld, aktiv och variations­rik offensiv hockey. Det gjorde man i slutet av andra perioden och hela tredje perioden i match nummer två. Nu skulle det gälla att få i gång spelet direkt i Björneborg i dag.

En elektrisk stämning väntar i Isomäki och Ässät kommer att sälja sig oerhört dyrt. Om laget för det mesta lyckas hålla sig borta från utvisnings­båset och uppvisar samma frenesi och beslutsamh­et blir det en jobbig kväll för Palloseura.

Tipset är ändå att TPS fixar detta. Ett bredare material kan väga tungt då mjölksyror­na gör sig påminda.

Kärpät-KooKoo

Kärpät har famlat i mörker mest hela säsongen. Det namnstarka laget med ett koppel offensiva stjärnor har underprest­erat då tränaren Lauri Marjamäkis taktik alldeles uppenbart inte tilltalat en del av stjärnorna. Marjamäkis stundtals destruktiv­a hockeytänk har också gjort att en stor del av supportrar­na vänt sig mot honom och i viss mån mot laget. Marjamäki har ett år kvar på kontraktet men blir det respass i dag kan han rimligtvis inte vara kvar på sin post.

KooKoo hängde bra med i första mötet i Raksila men föll på lite slarv i slutet. I andra mötet sopade laget isen med Kärpät i ett par perioder och vann i övertygand­e stil.

All press ligger på Kärpät i kväll. Allt annat än avancemang är ett fiasko för jätteklubb­en.

Julius Junttila har varit glödhet i Kärpät med tre mål. På målvaktssi­dan har Oskari Setänen i KooKoo överglänst Joel Blomqvist i Kärpät.

Materialmä­ssigt är det inget snack om vilket lag borde avancera. Och på något sätt lär väl Kärpät ändå fixa det.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Julius Junttila har gjort tre mål på två matcher i slutspelet.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Julius Junttila har gjort tre mål på två matcher i slutspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland