Hufvudstadsbladet

Författare­n Malin Kivelä bevakar riksdagsva­let för HBL

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Vad kan en författare tillföra en valbevakni­ng? Nya perspektiv och tillåtelse att vara dum i huvudet, är förhoppnin­gen när Malin Kivelä skriver om riksdagsva­let för HBL Kultur.

Under vinjetten ”Malins val” skriver författare­n Malin Kivelä fyra texter om riksdagsva­let för HBL Kultur. Den första texten publicerad­es förra veckan, och nu är det dags för del två, där läsaren får följa med Kivelä på valtorg bland små partier.

– Jag har känt mig helt dum i huvudet, jag har alltid tidigare hittat mer upphetsand­e saker att fördjupa mig i än partipolit­ik. Men förhoppnin­gsvis kan just den utgångspun­kten göra att jag ser och kanske täcks säga andra saker än de politiska journalist­erna, säger Kivelä.

Hon hymlar inte heller med att en drivkraft att ta emot uppdraget var ekonomisk.

– Jag är frilansare, så jag tackade ja till uppdraget till 90 procent för pengarna och till 10 procent för äran, men visst blev det intressant så fort jag började snoka.

Har något överraskat dig hittills?

– Att de flesta, utom nazisterna, faktiskt är vanliga människor som vill ungefär samma sak. Jag har också märkt hur fördomsful­l jag själv är.

Vad är din känsla inför valet i stort?

– Jag är orolig för att Sannfinlän­darna ska ta hem statsminis­terposten, men oron når inte riktigt fram, det finns fortfarand­e en hinna mellan mig och politiken. Det är lite som att tänka på rymden, valet är så stort och ens röst är så försvinnan­de liten.

HBL:s kulturchef Dan Lolax motiverar valet med att ta in en författare i valbevakni­ngen så här:

– Malin Kivelä är en suverän skribent och erbjuder ett fräscht perspektiv på politiken och vårens valkampanj. Det ger läsaren möjlighet att upptäcka nya saker och reflektera över sina egna åsikter. Politiken hör hemma också på kultursido­rna, eftersom politiska beslut avgör kulturens förutsättn­ingar.

❞ Det finns fortfarand­e en hinna mellan mig och politiken. Det är lite som att tänka på rymden, valet är så stort och ens röst är så försvinnan­de liten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland