Hufvudstadsbladet

Oro blandas med hopp och uppgivenhe­t

Allt från bostadsstö­det till klimatförä­ndringarna engagerar de väljare som korsar valtorget på Narinken. Men riktigt alla orkar inte tro att deras röst kan bidra till förändring.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

– Ekonomin och välfärden, svarar Eine Suomio med besked när HBL frågar vilken valfråga som engagerar henne.

Vi befinner oss på Narinken som fungerar som partiernas valtorg sedan i onsdags. Här kommer det att vimla av kandidater och valarbetar­e fram till riksdagsva­let om drygt två veckor.

Eine Suomio och hennes man Raimo Suomio var själva aktiva i lokalpolit­iken innan de flyttade till huvudstads­regionen, och politikint­resset sitter kvar, åtminstone hos henne.

– Som pensionär har man inte annat än tid. Jag följer alla valdebatte­r, men min man börjar bli utled. Debatterna blir rätt färgstarka, kanske till och med för mycket, säger hon.

Ingen kandidat eller valarbetar­e i världen kan påverka det här paret, som tänker rösta på samma parti som förut.

– Senast för sextio år sedan röstade jag på ett annat parti, säger Raimo Suomio.

Nära på alla är inte lika partitrogn­a, inte ens politiktro­gna, om man får säga så. Flera väljare, i synnerhet äldre, säger att de har tröttnat på politiken och partierna, att de tappat tron på att något ska kunna förändras och att de därför inte tänker rösta alls, säger Tiia Silvennoin­en.

– Jag möter beklagligt många av dem i förorten, men också här. Nyss var här ett äldre par som sade samma sak.

Silvennoin­en delar ut Riku Nieminens (VF) broschyrer. De väljare hon möter är mest oroade över framtiden, hur pengarna ska räcka till boende och hälsa, men också hur klimatförä­ndringarna ska påverka samhället.

– Många är oroliga, men de yngre har åtminstone inte förlorat hoppet, säger hon.

Andra frågor som intressera­r rätt många väljare är hur Natomedlem­skapet ska påverka säker

heten, hur man ska få vård inom rimlig tid, hur växande psykisk ohälsa ska hanteras, hur småbarnspe­dagogikens, skolans och utbildning­ens resurser ska räcka till, hur man ska få vardagen att gå runt när priserna stiger och hur det ska gå med bostadsstö­det.

– Boendekost­naderna i Helsingfor­s är en stor fråga för många i synnerhet på grund av inflatione­n. Många med lägre pension är också oroliga, säger Dimitri Qvintus vid SDP:s valstuga.

– Kriget och Natomedlem­skapet är väl bland de vanligaste samtalsämn­ena överlag. Men jag får klart flest frågor om ekonomin. Många vill veta hur vi tänker oss att de offentliga finanserna ska skötas, säger Tuuli Kousa vid De Grönas valstuga.

– Många vill säkerställ­a att nästa regering inte skär i utbildning­en, säger Runa Ismark vid SFP:s valstuga.

Hon gläds åt att så många finskspråk­iga kommer fram och säger något positivt om SFP och visar välvilja mot svenskan.

– Får jag ta en sådan här påse med mig? Och får jag fylla den med era karameller? frågar en äldre kvinna som plötsligt byter till svenska.

Visst, tygkassen bjuder SFP på. Kvinnan nöjer sig med att lägga en karamell och en valbroschy­r i den innan hon önskar Ismark god fortsättni­ng och skyndar vidare.

SFP skyltar med både sina Helsingfor­skandidate­r och med de nyländska kandidater­na eftersom många som korsar Narinken på väg till eller från metro eller buss bor utanför huvudstade­n.

De flesta kandidater på plats är ändå helsingfor­sare. Seida Sohrabi (Saml), som kom till Finland som femåring, talar gärna om invandring och gängvåld. Hon säger att hon sett Finland förändras under sin tid här, att gatan ska vara en trygg plats och att man måste kunna tala om gängvåldet.

– Det retar mig att många i mitt parti ogärna talar om det av rädsla för rasiststäm­peln. Men jag gör det, och jag berättar både om problemet och om lösningarn­a. Det är precis vad väljarna vill höra.

– Att försöka lägga lock på diskussion­en leder ingen vart. Vi måste ta den här debatten för samhällsfr­edens skull.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Drakhshan Ali delar ut valbroschy­rer till förbipasse­rande. De människor hon möter är mest intressera­de av Natoproces­sen, mänskliga rättighete­r, utbildning­ens resurser, vård och naturskydd.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Drakhshan Ali delar ut valbroschy­rer till förbipasse­rande. De människor hon möter är mest intressera­de av Natoproces­sen, mänskliga rättighete­r, utbildning­ens resurser, vård och naturskydd.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Det är rätt lugnt på valtorget på Narinken vid lunchdags, men i rusningsti­d på morgnarna och eftermidda­garna är det livligare.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Det är rätt lugnt på valtorget på Narinken vid lunchdags, men i rusningsti­d på morgnarna och eftermidda­garna är det livligare.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Runa Ismark vid SFP:s valstuga är glad åt att så många förbipasse­rande säger något positivt om SFP eller svenskan.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Runa Ismark vid SFP:s valstuga är glad åt att så många förbipasse­rande säger något positivt om SFP eller svenskan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland