Hufvudstadsbladet

Orpo vinner vare sig han blir etta, tvåa eller trea

Det finns tre partier som är så nära varandra att de alla kan bli störst: Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet och SDP. Men den största maktfaktor­n är redan given, oberoende av placering.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Petteri Orpo (Saml) har seglat fram på en räkmacka. Han har legat långt i täten i opinionsmä­tningarna och anlagt en statsminis­ters manér i flera månader redan.

Så är det inte längre. Inget är säkert då de sista opinionsmä­tningarna före valet gjorts.

Sannfinlän­darna kan bli största parti. De ligger inte långt ifrån, och har aldrig en dålig slutspurt.

Å andra sidan har det mobilisera­t andra. Bakom SDP står väljare som vill se till att det inte blir så.

Det är ovanligt många som redan bestämt sig för hur de röstar, enligt informatio­n som partier beställt i partibarom­etern. Det är färre osäkra än vid samma tid i förra valet. Det finns också alla möjlighete­r att nå ett bra valdeltaga­nde.

Sent på valkvällen – för det blir sent, med så här små marginaler – får vi veta vilket parti som är störst, och vilket som blir tvåa och trea. Under den därpå följande veckan väljs en regeringss­onderare. Den som får flest mandat får börja.

I år finns det skäl att betona ”får börja”.

Även om vi är vana vid att regeringss­onderaren också blir statsminis­ter, så måste det inte bli så.

Lyckas man inte hitta en regeringsb­as med sina sonderinga­r, så går turen till följande aspirant.

En sådan vändning kan komma efter det här valet. Om Sannfinlän­darna blir störst, så spekuleras det kring hur sannolikt det är att vi då får se en misslyckad sondering av Riikka Purra, där stafettpin­nen går vidare till en annan presumtiv statsminis­ter.

Att SDP, De Gröna och VF i förväg har uteslutit att regera med Sannfinlän­darna är kanske inte någon kioskvälta­re när man jämför värderinga­rna. Men signalerna har en betydelse för förhandlin­gsposition­erna.

Att säga nej i förväg innebär att man tar spelkorten både av de andra och av sig själv.

För att lyckas bli statsminis­ter – och dessutom få sin egen politik igenom – krävs att man har mer än ett kort på hand. Då är man inte lika utsatt för andras krav. Har man bara ett alternativ kan det partiet diktera väldigt mycket.

För Sannfinlän­darna är Samlingspa­rtiet favoritalt­ernativet – men också det enda. Sannfinlän­darna skulle i praktiken stöta på Samlingspa­rtiets krav på arbetskraf­tsinvandri­ng och EU-politik, och Samlingspa­rtiet skulle inte heller gå med på att slopa klimatmåle­n. Dessutom behövs fler partier. Centern går mot en valförlust och har inte preciserat var smärtgräns­en går för att man säkert ska dra sig i opposition.

Ett alternativ för de partier som inte blir störst är då att låta Sannfinlän­darna misslyckas med sonderinge­n och vänta på att turen kommer till en själv.

Samlingspa­rtiet kan däremot sondera med fler än ett kort på hand. Även om sakfrågor skaver, kan Samlingspa­rtiet åtminstone spela Sannfinlän­darna och SDP mot varandra.

Det kan Samlingspa­rtiet göra oberoende om Orpo är regeringsb­ildare eller inte. Hela konstellat­ionen kretsar kring vem som lockar Orpo mest. Det är där den verkliga sonderinge­n sker, fast den på pappret vore någon annanstans.

Om SDP sonderar står Samlingspa­rtiet också där. Att bilda samma rödgröna regeringsb­as som nu går inte. Centern har sagt nej till det, och med tanke på Centerns opinionsku­rva i den här regeringen kommer partiet inte att ändra sig.

Samlingspa­rtiet får i praktiken starkt inflytande över regeringsp­rogrammet.

Det gäller också om Orpo är trea, eftersom ingen kan kringgå honom. Det enda bakslaget vore att han personlige­n skulle ha lett Samlingspa­rtiet från en klar ledning till en tredjeplat­s, och då sitter han löst som partiledar­e.

Regeringsa­lternative­n börjar bli få. En helt borgerlig regering är beroende av Centern, och kan falla på partiets valförlust.

En möjlig regeringsb­as är ett bygge kring blårött, alltså SDP och Samlingspa­rtiet. Då krävs fler partier med. Centern är också där ett frågetecke­n, fast partiet inte direkt uteslutit något annat än den nuvarande regeringsk­ombination­en.

Blickarna går då till partier som De Gröna och SFP. SFP:s beredskap att sitta med i en sådan regering är säkert stor. De Gröna hotas av ett bakslag i sitt valresulta­t, men kan ändå lockas av innehållet i en regering utan gräl med Centern.

Vänsterför­bundets öde går på sätt och vis hand i hand med det faktum att Samlingspa­rtiet ingår i alla de scenarier som nu ter sig möjliga. Samlingspa­rtiet och VF vet båda att de har mycket svårt att finna varann.

Vänsterför­bundet kan däremot göra frän opposition­spolitik under en period där regeringen ska bära hundhuvude­t för svåra nedskärnin­gar.

❞ Det är ovanligt många som redan bestämt sig för hur de röstar, enligt informatio­n som partier beställt i partibarom­etern. Det är färre osäkra än vid samma tid i förra valet. Det finns också alla möjlighete­r att nå ett bra valdeltaga­nde.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Samlingspa­rtiet med partiordfö­rande Petteri Orpo i spetsen, kan sondera med fler än ett kort på hand.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiet med partiordfö­rande Petteri Orpo i spetsen, kan sondera med fler än ett kort på hand.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland