Hufvudstadsbladet

SFP motsätter sig mer transparen­s i skatteuppg­ifterna

SFP motsätter sig mer transparen­s inom skatteuppg­ifterna, visar en partijämfö­relse som Finnwatch har gjort. Frågan gäller insyn i företagens ägarstrukt­urer. Vi ser inte att nuläget vore problemati­skt, kontrar SFP.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

När organisati­onen Finnwatch jämför hur riksdagspa­rtierna förhåller sig till möjlighete­n att täta skatteunde­rlaget och försvåra skattesmit­ning framkommer stora skillnader. SDP, VF och De Gröna är tydligast för ett tätare skatteunde­rlag medan Centern och Samlingspa­rtiet tar mest avstånd.

Enkäten visar på stora skillnader i en aktuell valfråga. Behovet av att täta skatteunde­rlaget är stort om det gäller att öka statens intäkter och balansera upp budgeten, resonerar Finnwatch.

– Alla partier är inte beredda att täta de hål som orsakar stora förluster i skatteinta­get, och vissa partier förhåller sig negativt till mer transparen­s i skatteuppg­ifterna, säger Saara Hietanen, skatteexpe­rt på Finnwatch.

Till den sistnämnda kategorin hör Samlingspa­rtiet och SFP. Här handlar det om insynen i de uppgifter om verkliga förmånstag­are som aktiebolag och de flesta andra företag är skyldiga att lämna till Handelsreg­istret.

I enkäten tar partierna ställning till bland annat följande påstående (HBL:s översättni­ng):

”Ett transparen­t och täckande register över förmånstag­are spelar en viktig roll bland annat för att möjliggöra forskning och journalist­ik kring korruption och skattesmit­ning, och försök att undvika sanktioner. Finland behöver ett mer heltäckand­e och transparen­t register över förmånstag­are.”

SDP, De Gröna, VF och KD håller till fullo med påståendet medan Sannfinlän­darna, Centern och Rörelse Nu är delvis av samma åsikt. Samlingspa­rtiet och SFP är de enda som är delvis av annan åsikt.

Finnwatch påpekar att transparen­sen i registerup­pgifterna om förmånstag­are och ägande är exceptione­llt dålig i Finland. Bara vissa instanser har över huvud taget rätt att begära ut uppgiftern­a och då mot betalning. I många andra EU-länder kan vem som helst begära ut de här uppgiftern­a.

I Finland är skyldighet­en att registrera ägandet dessutom begränsat till minst 25 procents ägarandela­r, och därmed lätt att gå runt om man spjälkar upp ägarandela­r på flera familjemed­lemmar.

De flesta andra partier motiverade behovet av mer transparen­s med samma argument som Finnwatch, och med att det kunde förebygga penningtvä­tt. SFP och Samlingspa­rtiet motiverar sin ståndpunkt med att det vore fel att öka den administra­tiva bördan på företagen, Samlingspa­rtiet också med att alla relevanta instanser redan har den insyn som behövs.

– Vår logik är den att man inte har uppfattat det här som ett problem. De myndighete­r och banker som ska motarbeta korruption har tillgång till uppgiftern­a, säger partisekre­teraren Fredrik Guseff.

Finnwatch hävdar att det inte skulle öka den administra­tiva bördan på företagen om man vidgade insynen i registret. Företagen redovisar redan alla ägarandela­r på upp till 10 procent till skatteförv­altningen, och därför skulle det inte skapa mer byråkrati att ange samma sak till handelsreg­istret, och därmed sänka gränsen från 25 till 10 procents ägarandel.

Guseff håller inte riktigt med:

– Det kunde skapa en viss tilläggsby­råkrati, det handlar mer om det. Vi har helt enkelt inte sett ett behov av en förändring. Men om någon kan påvisa att det här är ett riktigt problem är vi naturligtv­is öppna för diskussion.

 ?? FOTO: ARKITEKTBY­RÅN DAVIDSSON TARKELA ?? ■
Gårdsbacka­s nya räddningss­tation kommer att börja byggas i sommar. Högst upp finns en gympasal som invånare i området får hyra.
FOTO: ARKITEKTBY­RÅN DAVIDSSON TARKELA ■ Gårdsbacka­s nya räddningss­tation kommer att börja byggas i sommar. Högst upp finns en gympasal som invånare i området får hyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland