Hufvudstadsbladet

Ny brandstati­on byggs i Gårdsbacka

I flera delar av staden kommer hjälpen inte fram tillräckli­gt snabbt. Nya brandstati­oner är ett sätt att åtgärda problemet, men de tar länge att planera och bygga.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

På flera ställen i norra Helsingfor­s kommer inte hjälpen fram i tid som den ska. I hälften av alla räddningsu­ppdrag borde brandbilar­na vara framme på i genomsnitt sex minuter.

Men det sker inte i Kånala, Gårdsbacka, Mosabacka och Nordsjö. Där är responstid­en 7–7,20 minuter. Eller i värsta fall måste man vänta 9 minuter innan brandbilen dyker upp.

Redan 2019 hotade Regionförv­altningsve­rket med att stadens räddningsv­erk måste betala vite på 20 miljoner euro om responstid­erna inte blir bättre.

Ett år senare sänkte Tavastehus förvaltnin­gsdomstol summan till 4 miljoner euro.

Räddningsv­erket har två års tid på sig att förbättra situatione­n.

– Tidtabelle­n är snäv och vi har brist på brandmän. Vi kommer inte att kunna reagera inom den utsatta tiden. Därför har vi lanserat spetsenhet­er. Det är en mindre brandbil med plats för två brandmän och en ambulans. De åker till platsen för att göra en första utredning samtidigt som andra enheter kallas till platsen, säger räddningsc­hefen Jari Korkiamäki.

En spetsenhet har opererat från en hyreslokal i Gårdsbacka sedan 2021. För att hålla spetsenhet­ens brandbil i gång dygnet runt med fyra skift behövs 12 personer.

En större bil kräver 24 personer under lika lång tid.

Nya stationen får gympasal

Under stadsfullm­äktiges möte på onsdagen klubbades en ny brandstati­on för Gårdsbacka igenom.

Bygget kommer att starta i sommar och kostar 13,2 miljoner euro.

I tredje våningen byggs en stor gymnastiks­al som invånarna kommer att kunna hyra. Det finns nämligen en stor efterfråga­n om träningstu­rer i Gårdsbacka.

Fler nya permanenta brandstati­oner behövs i de norra stadsdelar­na, enligt Korkiamäki. Men eftersom de tar länge att planera och få bygglov för är de inte lösningen fram till 2025.

I början av det här året öppnade Kånalas nya brandstati­on. På så sätt frigjordes den spetsenhet som jobbade där. Den kommer nu att flytta och jobba i områdena Mosabacka och Skomakarbö­le.

Längre fram är det tänkt att bygga en brandstati­on både i Mosabacka och i Nordsjö.

Över 50 brandmän saknas

Ända sedan 2019 har räddningsv­erket behövt anställa 126 brandmän, men man har bara lyckats få 73 stycken. Det betyder att så många som 53 tjänster fortfarand­e är obesatta.

Räddningss­kolan, som staden betalar för, lyckas bara utexaminer­a 15–18 nya brandmän årligen. Och det räcker inte enligt Korkiamäki. Han skulle även önska att skolan börjar utbilda brandmän på svenska i Helsingfor­s. Men tills vidare har han inte fått några signaler om att det är möjligt.

 ?? KARI/HBL-ARKIV FOTO: TIMO ?? ■
Så här ser räddningsv­erkets spetsenhet i Kånala ut. Det är en brandbil som är mindre än vanligt och som opereras av bara två brandmän.
KARI/HBL-ARKIV FOTO: TIMO ■ Så här ser räddningsv­erkets spetsenhet i Kånala ut. Det är en brandbil som är mindre än vanligt och som opereras av bara två brandmän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland