Hufvudstadsbladet

Risk för tågstrejk på måndag

Lokförarna förkastade förlikning­smannens medlingsbu­d på torsdagen. Därmed inleds högst sannolikt tågstrejk i hela landet på måndag, men en chans att parterna når en överenskom­melse finns fortfarand­e.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Lokförarna­s fackförbun­d Rautatieal­an unioni (RAU) meddelade på torsdagen att de förkastar det senaste medlingsbu­det i konflikten. Enligt Yle kommer strejken, om den inleds på måndag, att påverka all tågtrafik i hela landet: lokaltåg, fjärrtåg och godstrafik.

Enligt Riksförlik­ningsmanne­ns byrå kommer ett medlingsfö­rsök att ske på fredagsmor­gonen med syfte att förhindra att lokförarna går i strejk.

Den största tvistefråg­an är hur kostnadern­a för föräldrale­dighet ska fördelas mellan arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren, samt frågan om välmående och ork på jobbet.

I ett tidigare pressmedde­lande som publicerad­es den 14 mars på arbetstaga­rnas fackförbun­d RAU:s webbplats uttalar sig ordförande

Tero Palomäki på följande sätt:

”Arbetstaga­rsidan ber inte om försök att ta ner månen från himlen, utan förbundet vill ha konkreta skrivelser som stödjer ork i arbetet. Förbundet vill inte heller betala det oskäliga överpris för familjeled­ighetsrefo­rmen som arbetsgiva­ren kräver, för att denna ska behandla mammor och pappor jämlikt.”

Om parterna inte kommer överens den här veckan kommer strejken att inledas på måndag den 20 mars och pågå tills vidare. Det finns alltså en liten chans att tågstrejke­n avblåses.

Riksförlik­ningsman Anu Sajavaara har försökt medla i tvisten sedan den 21 februari. Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) flyttade redan en strejk som var planerad att börja den 6 mars, till den 20 mars.

”Utpressnin­g”

Arbetsgiva­ren för servicebra­nschen Palta anser att fackets beslut är oförståeli­gt. ”Dess ansvarslös­a beteende orsakar problem för vanliga människor. Det försvårar deras möjlighete­r att röra sig och deras vardag”, skriver Palta på sin webbplats.

”RAU fortsätter med sin hänsynslös­a utpressnin­g, vars enda syfte är att få ett bättre arbetsavta­l till en personalgr­upp jämfört med de andra i branschen”, säger Pasi Vuorio, förhandlin­gsledare på Palta i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Arbetsmark­nadstviste­n mellan lokförarna och arbetsgiva­rsidan berör ork på jobbet samt fördelning­en av kostnadern­a av familjeled­ighetsrefo­rmen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Arbetsmark­nadstviste­n mellan lokförarna och arbetsgiva­rsidan berör ork på jobbet samt fördelning­en av kostnadern­a av familjeled­ighetsrefo­rmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland