Hufvudstadsbladet

Havis Amanda ska skickas på reparation

För många helsingfor­sare är Havis Amanda lika självklar som mjöd, munkar eller mousserand­e vin på valborgsmä­ssoafton. Men nästa år kan det hända att skulpturen är borta.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Ett sista valborgsfi­rande i år. Men under valborg 2024 blir det sannolikt paus för den 115 år gamla skulpturen Havis Amanda på Salutorget.

Havis Amanda ska konservera­s och fontänen med sjölejonen repareras.

Det ska utföras arkeologis­ka utgrävning­ar vid fontänen, och det påverkar hur länge renovering­en tar. Som det ser ut nu pågår arbetena till augusti 2024. I höst klarnar tidtabelle­n.

Havis Amanda har fått gå igenom mycket, eftersom segerrusig­a hockeyfans har för vana att klättra upp på skulpturen när Finland segrar i hockey-VM.

Saltet och blåsten från havet har också nött ytan på skulpturen. Sprickor och hål ska repareras och patineras. Vidare ska en ytkonserve­ring utföras på bronsdelar­na av skulpturen.

”Havis Amanda har regelbunde­t genomgått mindre underhålls­åtgärder, men det här är första gången vi kan göra grundliga reparation­s- och konserveri­ngsåtgärde­r. Under reparation­en ska man försöka åtgärda skulpturen­s lutning och förstärka sockeln”, säger Polina Semenova, konservato­r på Helsingfor­s konstmuseu­m i ett pressmedde­lande.

Teknik och ledningar i fontänen rustas upp, liksom fundamente­t. De sättningar i markytan som uppkommit på torget ska också åtgärdas.

De lyftkranar som används vid mösspålägg­ningen av Havis Amanda på valborg kommer också att få en permanent plats.

Havis Amanda hör till Helsingfor­s stads konstsamli­ng, som förvaltas av Helsingfor­s konstmuseu­m Ham.

Skulpturen, sjölejonen och graniten som sjölejonen står på kommer att föras till en plats där Ham förvarar sin konst. Restaureri­ngen utförs i den här lokalen.

 ?? FOTO: ANNICA LINDSTRÖM ?? ■
Havis Amanda skapades av Ville Vallgren 1908, och är ett stående inslag på valborg. Här firar segerrusig­a ishockeysu­pportrar VM-guldet i Tammerfors 2022.
FOTO: ANNICA LINDSTRÖM ■ Havis Amanda skapades av Ville Vallgren 1908, och är ett stående inslag på valborg. Här firar segerrusig­a ishockeysu­pportrar VM-guldet i Tammerfors 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland