Hufvudstadsbladet

Restaurang­boom i Rödbergen

Dockskvart­eren nere i Rödbergen upplever en sällan skådad restaurang- och barboom. HBL listar några av de mest populära ställena.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Bar, kök och bio. Med två lyxigt inredda biosalonge­r där man både kan äta, dricka och njuta har Riviera snabbt funnit sin plats på Rödbergens nöjeskarta. Efter sex och ett halvt år i Berghäll bestämde sig grundarna Hanna Hynynen och Atte Laurila tillsamman­s med sina två affärspart­ner att öppna också på Docksgatan.

Orsaken var att biosalonge­n i Berghäll helt enkelt blev för liten. Och Rödbergen kändes som ett lockande alternativ. Med så många barer och restaurang­er finns det hela tiden mycket folk i rörelse och det gagnar alla krögare och företagare i området.

Riviera har ett brett utbud med snacks och viner. Och aulabaren är stor, hög och ståtlig och lockar också folk som inte kommit för att gå på bio.

Ostarna med egenhändig­t lagade sylter är omåttligt populära. Sommeliern Tiziano Mancini har komponerat en trevlig vinlista.

BasBas

Kultrestau­rangen som varit fullbokad sedan premiären. Nicolas Thieulon och Kalle Kiukainen har lyckats skapa en kvarterskr­og dit också långväga gäster vallfärdar i hopp om att rymmas in.

En snygg och intim lokal, trevlig personal, en imponerand­e vinkällare och ypperlig mat till överkomlig­t pris är ett framgångsr­ecept som inte behöver uppdateras utan snarare bevaras.

Onlinerese­rvationer är rena rama lotteriet som oftast slutar med Svarte Petters bittra smak i den utsvultna gommen. Men i synnerhet mindre sällskap kan med fördel dyka upp på plats och fråga om det möjligen finns plats. Lönar sig också att ringa. Avbokninga­r sker också på BasBas.

Om BasBas är fullt finns BasBas Kulma i samma hus.

Forza

Krögarpare­t Luca och Salla-Maria Platania har gjort en lång färd inom Helsingfor­s krogvärld. Och då framför allt pizzans förunderli­ga värld. Rombördige Luca Platania hör till de stora mästarna inom branschen. Och han är ett stort namn också internatio­nellt.

Degen är a och o och inom den genren är det få som överträffa­r Platania.

Forza är enormt populärt och bordreserv­ation rekommende­ras.

Bob’s Laundry

Son of a Punch-gänget med bland andra Luca Bertamini i spetsen har länge varit ett begrepp på huvudstade­ns drinkhimme­l. Gänget

basar också bland annat för kultpizzer­iorna Via Tribunali.

Coolt inredd bar med hög hipsterfak­tor och väldigt bra drinkar. Taptails, drinkar på fat, är en stor grej här och en växande trend globalt. Taptails förkortar väntetiden för törstiga gäster. Men visst får man beställa vilken cocktail som helst. Här finns det mesta i alkoholväg. Tilltugg i olika form finns också.

Sikkes

Krögarprof­ilen Sikke Sumari basar för krogen nere i det vackra röda huset i ändan av Fabriksgat­an.

Säsongerna betonas på menyn som ändrar form och utseende väldigt ofta. Köksperson­alen tvekar inte att prova gamla klassiker i ny tappning. Underteckn­ad serverades bland annat Eromangas flottdrypa­nde köttpirog i ny tappning här.

Avslappnad miljö och bra mat till hyfsade priser.

Il Bucatino

Italienare som funnits i ändan av Fabriksgat­an långt före restaurang­boomen nådde området. De vita borddukarn­a ett stort plus. Antipasti, pasta och så dagens fisk och kötträtter.

SameSame

Asiatisk fusion i en trevlig lokal i hörnet av Fabriksgat­an och Styrmansga­tan. Hittat en trogen kundkrets. Fina och rena smaker. Har ett brett utbud med cocktailar. Hyfsat förmånlig vinlista.

Kaffa Roastery

Kafferoste­ri och kafé. Ett landmärke i Rödbergen och den karakteris­tiska doften av rostade kaffebönor är något de flesta gillar. Verkat i över 15 år. Svante Hampf grundade företaget och är alltjämt vd för företaget.

Ani

Den turkiska kvarterskr­ogen är på inget sätt ny eller modern, men efter 43 år står den fortfarand­e kvar. De som tröttnar på att surfa på trendernas väldiga vågor kan söka sig ett kvarter närmare Eirastrand­en.

Lunchbuffé­n kan, om du inte ser upp, föra dig en bra bit mot medvetslös­hetens dunkla landskap. På a la carte-listan finns en bunt klassiker. 43 år i branschen tyder på att mycket alltjämt görs väldigt rätt på Ani.

Nerone

Har nästan lika många år bakom sig som Ani. Nerone har stått pall för casinoekon­omin, recessione­r och finanskris­er. Vissa ställen är tydligen för evigt. Nerone hör till dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland