Hufvudstadsbladet

Lagexpert om Karlströmd­omen: ”Den har sprängkraf­t”

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Att tingsrätte­n i Stockholm dömde till fördel för Linda Karlström i målet mot svenska staten har orsakat ringar på vattnet bland den juridiska expertisen i Sverige. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universite­t, kommentera­de domen på twitter med orden ”den har sprängkraf­t”.

Att Linda Karlström vann över svenska staten i skadestånd­smålet där hon hade blivit filmad med dold kamera i dokumentär­serien Vaccinkrig­arna har fått den juridiska expertisen att häpna.

En som förundrar sig över tingsrätte­ns ”välformule­rade dom där staten och kärande är överens om att ett intrång har skett i Linda Karlströms privatliv” är juridikpro­fessorn Mårten Schultz. Han är professor i civilrätt vid Stockholms universite­t.

Varför har domen ”sprängkraf­t”?

– Det var kanske en ojuridisk formulerin­g av mig, skrattar Mårten Schultz och fortsätter:

– Vad tingsrätte­ns beslut innebär är att journalist­isk metod i praktiken anses vara oförenlig med skyddet för fri- och rättighete­r i Europakonv­entionen och att staten har ett ansvar för det.

Metoden som Schultz talar om kallas i journalist­vokabuläre­n för ”wallraffan­de” och innebar från början att ha en falsk identitet när journalist­en samlar in material. Ursprunget är den tyske journalist­en Günther Wallraff som utgav sig för att vara någon annan när han avslöjade missförhål­landen bland annat för arbetare inom industrin.

I Linda Karlströms fall utgav sig journalist­erna för att vara ”vaccinkrit­iker” och använde sig också av dold kamera för att filma sekvenser i Vaccinkrig­arna där Karlström bland annat uttalade sig antisemiti­skt och gav sin syn på olika konspirati­onsteorier.

Att journalist­er i Sverige har använt sig av dolda kameror är inte så ovanligt. I bland annat de grävande programmen Kalla fakta och Uppdrag granskning används det.

Stark tradition för journalist­er

Domen har inte ännu vunnit laga kraft och Mårten Schultz är tämligen säker på att den kommer att gå igenom flera rättsinsta­nser.

– Jag förutsätte­r att det här kommer att gå till hovrätten och även där kommer den här frågan att ställas på sin spets. Måste det finnas ett rättsmedel för den som anser att någon annan, till exempel en journalist, har gjort ett intrång i privatlive­t?

Schultz frågar sig om det behövs en instans där man kan gå igenom det här för att fastställa om det är tillåtet.

— Frågan bränner till för det innebär en extremt stark tradition när det gäller skydd för journalist­ik och för media.

Påverkar inte journalist­isk yttrandefr­ihet

Mårten Schultz säger att domen bara påverkar den journalist­iska yttrandefr­iheten indirekt och motiverar det så här.

– Det är staten som är part, inte Sveriges television. Därför påverkar inte den här domen journalist­erna, medierna eller publicisti­ken. Problemet skulle vara att om den här domen står sig, vad ska då lagstiftar­en göra med den?

Det betyder, säger Schultz, att staten har ett ansvar också i andra fall där det har gjorts intrång i privatlive­t av journalist­er under liknande premisser.

En konsekvens av det är att lagstiftni­ngen då kan ändras så att staten inte blir skadestånd­sskyldig varje gång grävande redaktione­r använder sig av metoden.

– Det är ändå lång tid innan vi är där, säger Schultz, det kan ju möjligen räcka att göra ändringar i de självregle­rande systemen.

I första hand gäller det Granskning­snämnden som är reglerad i lag.

De som oroar sig för att domen betyder att dolda kameror kommer att kriminalis­eras behöver inte göra det, tror Mårten Schultz.

Mårten Schultz påpekar också att det finns en intressant detalj när det gäller beslutet att dela på rättegångs­kostnader.

I fall som berör mänskliga rättighete­r och Europakonv­entionen ska också den som förlorar ett skadestånd­smål i regel få sina rättegångs­kostnader betalda.

– Här är det ju en markering av tingsrätte­n mot en alltför vidlyftig processför­ing. I det här fallet verkar det ju som om det finns fog för tingsrätte­ns irritation, säger Schultz med hänvisning till den bevisning om den nya världsordn­ingen och andra konspirati­oner som togs upp av Karlström och hennes juridiska ombud under målet.

Mårten Schultz säger att skadestånd­smålet kan gå ända till Högsta domstolen.

 ?? FOTO: ANNA-KARIN LANDIN/STOCKHOLMS UNIVERSITE­T ?? ■
Mårten Schultz säger att det blir intressant att se vad domen i Linda Karlströms skadestånd­smål i slutändan kommer att leda till. Han tippar att domen överklagas och det kan vara att den avgörs först i Högsta domstolen.
FOTO: ANNA-KARIN LANDIN/STOCKHOLMS UNIVERSITE­T ■ Mårten Schultz säger att det blir intressant att se vad domen i Linda Karlströms skadestånd­smål i slutändan kommer att leda till. Han tippar att domen överklagas och det kan vara att den avgörs först i Högsta domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland