Hufvudstadsbladet

Kritikbyrå­n får fortsatt finansieri­ng

Kritikbyrå­n har under hösten gått på sparlåga och levt på ett ”transitstö­d” från Svenska kulturfond­en. Men i veckan kom en fortsatt finansieri­ng på 157 000 euro.

- Sandra Broborn sandra.broborn@hbl.fi

Kritikbyrå­n, som drivs av Intressefö­reningen för finlandssv­enska frilanskri­tiker, har fått fortsatt finansieri­ng av Svenska kulturfond­en.

– Vi är jätteglada över att Svenska kulturfond­en tycker att kritiken är så viktig att vi får understöd för en fortsättni­ng av projektet, säger kritikombu­det Daniel Wickström på Kritikbyrå­n.

När verksamhet­en startade år 2019 blev Kritikbyrå­n beviljad en betydligt större summa av Svenska kulturfond­en, 380 000 euro.

– Fonder överlag vill att man ska sprida ut finansieri­ngen mellan olika finansiäre­r. Senast fick vi hela summan från Svenska kulturfond­en. Men nu har det funnits en önskning om att sprida ut den.

Ansökt om mer finansieri­ng

Kritikbyrå­n har under våren ansökt om ytterligar­e finansieri­ng på totalt cirka 100 000 euro från Konstsamfu­ndet, Harry Schaumans Stiftelse och Svenska folkskolan­s vänner.

Tack vare understöd har Kritikbyrå­n de senaste tre åren kunnat betala ut extra arvoden till frilanskri­tiker i Svenskfinl­and.

Förutsatt att Kritikbyrå­n får ytterligar­e finansieri­ng beviljad senare i år kommer verksamhet­en att fortsätta på liknande sätt som de senaste tre åren. Man kommer fortsätta anordna tävlingen Årets kritiska text och ett retreat för en grupp kritiker som tillsamman­s har olika workshoppa­r.

– Vi kommer också i så fall att fortsätta våra kurssamarb­eten med medborgari­nstitut, där de som vill skriva kritik tillsamman­s med en etablerad kritiker får testa på det och läsa och kommentera varandras texter. Det är ett sätt att locka nya kritiker till fältet för att få en mångfald.

Ett annat projekt som är på gång är att som kritiker göra skolbesök och berätta om vad yrkesrolle­n innebär och kritikens funktion i samhället.

Hur viktig är kulturkrit­iken?

– Det är ingen hemlighet att kulturkrit­iken måste slåss om sina läsare precis som all annan journalist­ik. Det finns utmaningar att hitta läsare i den här klickjourn­alistiska offentligh­eten som vi har just nu. Kanske det är därför som Svenska kulturfond­en upplever att vi behövs, för att vi strävar efter att vitalisera kritiken och därmed också värden som kultur och bildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland