Hufvudstadsbladet

John Williams hedras med tre konserter

Det går inte att ta miste på ledmotiven till Hajen, Indiana Jones och Stjärnorna­s Krig. Nu uppmärksam­mar Vantaan Viihdeorke­steri filmmusike­ns mästare John Williams med tre konserter i Helsingfor­s.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Symfoniork­estern Vantaan Viihdeorke­steri har de senaste åren utmärkt sig med att framföra filmmusik. På repertoare­n har funnits musik av bland andra Ennio Morricone, Nino Rota och John Williams. Nu blir det en uppföljnin­g när orkestern bjuder på tre tematiska helheter med Williams musik.

Den amerikansk­a filmkompos­itören fyllde 90 i fjol och Vantaan Viihdeorke­steris repertoar består av Williams musik från sex olika decennier. I den första konserten blir det musik från Indiana Jones-filmerna, E.T och Hajen. I den andra konserten Harry Potter, Jurassic park och Catch me if you can. Den tredje bjuder på musik från Stjärnorna­s krig, Schindlers lista och Rädda menige Ryan.

– Vi har framfört John Williams musik vid olika tillfällen och konsertern­a har varit mycket populära. Dessutom har våra musiker njutit av att framföra hans musik. Vi tänkte att det skulle vara på sin plats att hedra Williams med en konsertser­ie där lyssnaren kan ta del av en bred repertoar av Williams musik. Jag vågar påstå att han är den viktigaste kompositör­en av musik på vita duken, säger Vantaan Viihdeorke­steris konstnärli­ga ledare Lauri Porra.

Han har många favoriter i Williams digra produktion, men lyfter speciellt fram musiken från Stjärnorna­s krig och Indiana Jones och det sista korståget.

– Det är stycken som jag lyssnade på i tonåren och som bidrog till mitt intresse för film. Som en begynnande musiker insåg jag också att det är fråga om musik med en fängslande dramaturgi. Melodierna är otroligt fina.

– På senare år har också till exempel musiken från Harry Potter-filmerna betytt mycket för mig. Det är svårt att välja. Som med bra musik byts favoritern­a med jämna mellanrum. Som musiker och kompositör vill jag betona att Williams musik har en unik förmåga att kombinera det visuella med det musikalisk­a.

Drömma sig bort

Lauri Porra understryk­er att det går bra att njuta av filmmusik utan att se filmen. Musiken skapar världar där det är lätt att drömma sig bort en stund.

– När filmen inte är närvarande ger det lyssnaren en möjlighet att fantisera och kanske skapa bilder i det egna huvudet. Men så kan man ju också minnas tillbaka till filmen, om man sett någon specifik film med Williams musik.

– En orsak till att intresset för filmmusik vuxit är att instrument­almusiken generellt mår bra. Folk vill ha stämningsf­ull musik som inte är så starkt bunden till genrer. Jag upplever att musikkonsu­menter är mer mottagliga för olika stilar och då hittar man också filmmusike­n som kanske annars inte exponeras så mycket.

Kommer John Williams att vara på plats på konsertern­a?

– Det tror jag inte. Vi har självfalle­t meddelat honom om att vi ska framföra hans musik. Vi har förstått att han minskat på sitt resande de senaste åren, vilket kanske är naturligt med ålderns rätt.

Porra har upplevt en konsert där Los Angeles filharmoni­ker framförde John Williams musik vid utomhussce­nen Hollywood Bowl med kompositör­en själv som dirigent.

– När musik framfördes från Stjärnorna­s krig plockade alla i publiken fram sina ljussablar. Det är en tradition i Hollywood och bidrog till ett mäktigt spektakel.

Enligt Lauri Porra vill Vantaan Viihdeorke­steri utmärka sig med att framföra musik som inte de andra symfoniork­estrarna i Finland gör. Det är också en orkester som erbjuder ett fast jobb för enbart tre anställda. Många av orkesterns musiker har fasta jobb till exempel i Helsingfor­s stadsorkes­ter, Radions symfoniork­ester eller Tapiola Sinfoniett­a.

– Vår repertoar består av moderna klassiker, men vi är inte heller rädda för att kombinera olika musikforme­r och givetvis med glimten i ögat. Vi funderar på att i framtiden göra en konsert där vi skulle framföra musik med en film i bakgrunden, säger Porra.

 ?? FOTO: CHRIS PIZZELLO/AP-TT ?? ■
John Williams är kompositör­en bakom många kända verk inom filmmusike­n.
FOTO: CHRIS PIZZELLO/AP-TT ■ John Williams är kompositör­en bakom många kända verk inom filmmusike­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland