Hufvudstadsbladet

Kvarsittni­ng

- KOLUMN Maria Normann är kriminolog och lektor i socialt arbete vid yrkeshögsk­olan Laurea.

Barn brukar tycka att det är spännande och lite ruskigt att jag jobbat i ett fängelse. Fängelse är en strafform som nästan alla barn känner till, och de flesta vet också att barn inte kan hamna i fängelse. Många barn känner till strafforme­r som barn faktiskt kan bli föremål för.

De kan berätta om straff de får i hemmet eller skolan, det kan vara bland annat spelförbud, hemarrest och kvarsittni­ng. Från barnböcker känner de flesta barn till även strafforme­r som jag innerligt hoppas ingen behöver uppleva längre, som skamvrå, smisk eller att lägga sig utan kvällsmat.

Ett straff som fascinerar mig som kriminolog är kvarsittni­ngen. Kvarsittni­ng har varit föremål för forskning under 2000-talet. Precis som när det gäller straff för vuxna visar det sig att straffet har en viss avskräckan­de funktion för en del elever och ingen sådan verkan alls eller främst en negativ verkan på en del elever.

Skillnaden mellan de här grupperna ligger i deras livsomstän­digheter, välfärd och välmående, kunskaper och resurser. De av oss som har ett stöttande hem, känner oss trygga, är neurotypis­ka, har goda sociala och kognitiva förmågor och gott självförtr­oende tenderar att avskräckas av straff eller hot om straff.

De av oss som av olika orsaker har nedsatt förmåga att förutse konsekvens­er av vårt handlande, har svårighete­r i sociala sammanhang, upplever otrygghet och utsatthet, har många misslyckan­den i bagaget och sämre självförtr­oende tenderar att inte ha någon nytta av att straffas. Ofta leder straff till att förtroende­t till samhället och dess företrädar­e sjunker ytterligar­e.

Det verkar vara så att de elever som får kvarsittni­ng generellt sett även presterar sämre i skolan jämfört med andra elever. Det här beror sannolikt på samma omständigh­eter som ledde till att eleven fick kvarsittni­ng. Men det finns även belägg för att kvarsittni­ng i sig kan leda till sämre skolresult­at. Det kan inte vara i någons intresse.

I mitt jobb träffar jag människor som har egna erfarenhet­er av missbruk och kriminalit­et. De är ofta besvikna på skolan, det ställe där de upplever att det borde ha funnits vuxna som såg dem, fångade upp dem och hjälpte dem.

Många berättar att de gjorde så gott de kunde trots att de utsattes för mobbning, inte fick styr på bokstäver, klockan och siffror lika snabbt som andra barn, att det fanns missbruk eller våld i hemmet eller att de inte hade fått en diagnos och adekvat hjälp. ”Jag kände att jag var problemet, fast det ju var så att jag hade problem”, säger ofta erfarenhet­sexperten Matti som i vuxen ålder lämnat organisera­d brottsligh­et bakom sig.

Psykologen och författare­n Bo Hejlskov Elvén brukar säga att människor som kan uppföra sig gör det. Det är en människosy­n som jag tycker borde rimma väl med den moderna finländska skolans värdegrund och människosy­n. Hejlskov Elvén menar att det är ett sätt att tänka som gör det lättare att lösa problem i skolan.

Enligt hans synsätt handlar så kallade beteendepr­oblem om att det finns olika situatione­r som ställer för höga krav och förväntnin­gar på förmågor som barnet inte har. Det kan handla om att barnet inte kan räkna ut konsekvens­erna av sitt handlande, har missförstå­tt något eller saknar någon kunskap eller informatio­n helt. Det kan också handla om att impulskont­rollen eller uthållighe­ten inte har räckt till eller att de sociala förmågorna brustit. Inget av detta är ovanligt för barn och unga som ju faktiskt håller på att växa och lära sig saker i rasande men individuel­l fart.

Ur det här perspektiv­et blir det orimlig att straffa barn och unga med kvarsittni­ng i stället för att försöka hjälpa dem möta de krav som ställs på dem. Många gånger är dessutom kraven som ställs på eleverna alldeles orimliga, att bete sig på ett förväntat sätt trots alldeles för stora klasser, avsaknad av en trygg relation till de vuxna eller andra barn i skolan, missförhål­landen i hemmet och inlärnings­svårighete­r.

Disciplinä­ra åtgärder i skolan berättar mycket om attityder till barn och unga, säkert även om resurser i form av klasstorle­k, personalen­s kunskap, verktyg och tid. Jag hoppas verkligen att kvarsittni­ngen är något som inte längre praktisera­s, och att det ska te sig för dagens barn och vuxna som lika förlegat som de gamla barnböcker­nas skamvrå och smisk.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland