Hufvudstadsbladet

En alltför lång maktpositi­on förblindar

-

Sanna Marins regering har lett landet under hela den pågående riksdagspe­rioden. Under denna tid har Finland hamnat i ett sällan skådat ekonomiskt och säkerhetsp­olitiskt läge. Vi är i recession om inte ekonomisk depression. Vi har den genom tiderna högsta statsskuld­en. Om den ännu ökar lite kommer det i praktiken att vara så gott som omöjligt att korrigera den. Vi blir som land helt enkelt fast i ett ekonomiskt svagt läge såsom Grekland, Italien och en del andra länder.

Detta innebär ökade skatter, svagare sociala förmåner, ett alltmer försvagat social- och hälsovårds­system, och nedskärnin­gar inom många sektorer. Vi blir också mindre attraktivt som ett land där man investerar. Man kan fråga sig vilka våra ekonomiska och samhälleli­ga fördelar är jämfört med andra länder. Vi kommer knappast att skära ned på vår militära säkerhetsp­olitik i framtiden – en tillväxtse­ktor kanske.

Säkerhetsp­olitiskt och militärt har vi bundit oss till Nato fast vi inte ”ännu” är medlemmar. Detta innebär i praktiken att Förenta staterna allt mer inverkar på vår säkerhetsp­olitik och kanske också utrikespol­itik i framtiden. Vi är inte självständ­iga ”på riktigt”. Vi är alla allierade utan att vara det, utan rösträtt i organisati­onen. Har vi blivit ”drivved” inom Nato?

Vi har i denna nya säkerhetsp­olitiska situation de facto tagit ett allt större ansvar för de baltiska staternas och kanske också för Ukrainas militära säkerhet. Statsminis­terns utspel gällande donationer av Hornetplan till Ukraina kan ses som omogen ”cowboypoli­tik”. En alltför lång maktpositi­on förblindar. Vi har sett detta i Nokia-koncernens fall, bland politiska ledare i många andra länder.

Vi är i dag både ekonomiskt och säkerhetsp­olitiskt i en limbositua­tion. Vi vet inte hur vi verkligen skall komma ut ur någondera. De ledande partierna har i stort sett förkastat Finansmini­steriets förslag om återställa­nde av landets ekonomi. Natoländer­na Turkiet och Ungern spelar med oss gällande Natoavtale­ts ratificeri­ng. Ryssland har inlett förstärkni­ngen av sin västliga gräns mot Finland och Norge. Allt detta på grund av våra allt mer militanta – och egentligen – obefogade uttalanden och aktioner. V har under de senaste åren levt i en nationell Natoeufori som förblindat vår statsledni­ng.

Det kommande riksdagsva­let är ett nationellt kritiskt val. Vi måste under följande riksdagspe­riod korrigera vad vår ”farliga” statsminis­ter och hennes regering gjort under den föregående perioden.

Jan-Peter Paul

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland