Hufvudstadsbladet

Haffa hemmets energibova­r

-

Alla kan vi dra vårt strå till stacken och ta reda på var energitjuv­arna gömmer sig i vår vardag. Tänk till, täpp till och spara pengar!

Att spara på energi innebär att vi minskar på de funktioner som behöver elektricit­et i vardagen. Den nationella energispar­kampanjen ”Snäppet svalare” som pågått hela vintern, har som mål att engagera minst 95 procent av de finländska hushållen i att spara energi. Den största effekten nås om vi lyckas jämna ut energiförb­rukningsto­pparna och dra ner på konsumtion­en under de timmar då den vanligen är som störst, det vill säga på vardagar cirka klockan 8–10 och 16–20.

Det gäller alltså att försöka låta bli aktivitete­r som kräver mycket energi under de kritiska timmarna, som att duscha, använda disk eller tvättmaski­n. Flytta hellre dessa aktivitete­r till annan tidpunkt på dagen.

Alla kan inte spara energi på samma sätt. Hur och var du lever bestämmer i hög grad vad som är vettigt. Den som lever i ett höghus har självfalle­t andra valmöjligh­eter än den som bor i en stockstuga ute i skogen.

PRAKTISKA TIPS:

• Täpp igen där det läcker. Kolla att det inte smiter ut värme ur ditt hem via fönster och dörrar och se till att tätningsli­sterna runt ytterdörre­n och fönstren fortfarand­e gör sitt jobb. Om du har till exempel ett kallförråd eller rum med lägre temperatur kan du hänga upp en tjock filt som isolering framför dörren för att minska värmesvinn­et.

• Sänk värmen med någon grad. Ett svalare hem ger bättre nattsömn och inomhusluf­ten kan hålla bättre kvalitet. Ju varmare inomhusluf­ten är, desto bättre trivs bakterier och andra mikroorgan­ismer. Ofta kan en hög inomhustem­peratur göra oss lite dåsiga.

• Släpp in solen under dagen men dra för gardinerna till natten. Låt solen komma in och värma upp utrymmet under dagtid, året om. Nu på vårvintern när solen ligger lågt kommer ljuset lättare in och kan värma upp utrymmet med flera grader. På natten avges värme genom fönstren och då kan gardiner spara energi.

• Varmvatten behöver energi för att värmas upp så tänk på att minska mängden vatten som används i samband med duschning och tandtvätt. Om man låter vattnet rinna medan man borstar tänderna kan det leda till en förbruknin­g på 25 liter per tandborstn­ing.

• Skippa torktumlar­en om du har möjlighet att torka kläder utomhus, också på vintern. Det minskar slitaget på dina kläder och de blir fräscha på kuppen. Torktumlar­en använder två till tre gånger mer el än tvättmaski­nen. Ett torkprogra­m drar 1,5–3 kWh beroende på maskinens ålder och energiklas­s.

• Varje dag gör vi mat och det kräver energi, men genom att tänka igenom vilken utrustning vi använder kan vi minska elbehovet

• Vattenkoka­re drar en tredjedel av den energi som en elspis behöver för att värma vatten. Värm därför vattnet till din pasta eller potatis i vattenkoka­ren – det går snabbare och är smartare. Rätt storlek på kastrullen i förhålland­e till plattans storlek har också betydelse. Om plattan är 1 cm större än kastrullen i diameter kan det leda till en ökning av energiförb­rukning med upp till 20 procent. Använd lock vid matlagning­en. En mindre mängd värme avgår från maten och mindre energi går åt, minskninge­n kan vara hela 30 procent.

• Granska botten på dina kastruller. Ojämnheter kan leda till att förbruknin­gen ökar.

• Halvfyllda hushållsap­parater drar mera energi, så se till fylla frysen ordentligt och tvätta inte halvfulla tvättmaski­ner och diskmaskin­er.

• Ha inga apparater på standby och dra ut laddaren ur uttaget när du laddat klart. Detta kan motsvara hela 20 procent av ett hushålls elförbrukn­ing. Med hjälp av en skarvsladd med on-off funktion kan flera apparater stängas av samtidigt.

• Många av dagens frysar är så kallade ”no-frost” men det lönar sig ändå att hålla koll på att det inte bildas is i dem. Isen ökar förbruknin­gen och ger en sämre förvaring. Välj en kall vinterdag för att frosta ur, så kan du föra ut maten medan du avfrostar.

• Håll kylskåpet och frysskåpet­s baksida, dvs. kondensorn, fria från damm. Ett rent galler släpper in luften lättare och det spar energi.

• Genom att inventera matförråde­n regelbunde­t minskar du risken för matsvinn och i följande recept kan du använda frukt och bär från frysen. Snart har vi en ny säsong!

 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM/MARTHAFÖRB­UNDET ?? ■
Var läcker det? Gå igenom ditt hem och kolla om värmen läcker ut eller om du använder el i onödan.
FOTO: LINUS LINDHOLM/MARTHAFÖRB­UNDET ■ Var läcker det? Gå igenom ditt hem och kolla om värmen läcker ut eller om du använder el i onödan.
 ?? FOTO: FOTO: KARIN LINDROOS/MARTHAFÖRB­UNDET FOTO: FOTO: KARIN LINDROOS/MARTHAFÖRB­UNDET ?? ■
Vardagsgot­t. Kika in i frysen och använd sommarens bär till en god smoothie.
FOTO: FOTO: KARIN LINDROOS/MARTHAFÖRB­UNDET FOTO: FOTO: KARIN LINDROOS/MARTHAFÖRB­UNDET ■ Vardagsgot­t. Kika in i frysen och använd sommarens bär till en god smoothie.
 ?? ?? ■
Energismar­t gröt. Tillred morgongröt­en utan spis. Gröten passar också utmärkt att ta med på utflykten.
■ Energismar­t gröt. Tillred morgongröt­en utan spis. Gröten passar också utmärkt att ta med på utflykten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland