Hufvudstadsbladet

Så svarade GPT-4

-

● HBL har gjort ett urval ur provfrågor­na i studentexa­mensproven i modersmål och historia hösten 2022 och våren 2023. Urvalet har begränsats av att en del av bakgrundsm­aterialet består av filmer eller bilder, som GPT-4 inte kan läsa av.

● Här är ett exempelsva­r på en av frågorna i textkompet­ensen. Uppgiften här var att analysera de retoriska stilmedlen i en krönika skriven av Alex Schulman.

● Retoriska stilmedel i Schulmans krönika

● Anafon (red.anm. Här har roboten gjort fel. På svenska heter det anafor, inte anafon): Alex Schulman använder sig av anafon, det vill säga upprepning av ord eller fraser, för att skapa en känsla av tjatighet kring Stefan Löfvens tal om kramar. Exempelvis: ”Förbud mot kramar, längtan efter kramar, löften om kramar snart.”

● Ironi: Schulman använder ironi för att kritisera bilden av Sverige som Stefan Löfven förmedlar. Han beskriver en idyllisk, närmast sagolik version av Sverige där familjer är lyckliga och harmoniska, för att sedan påpeka att detta inte är verklighet­en.

● Metaforer: Krönikan innehåller flera metaforer, till exempel ”Saltkråkan” som en symbol för det idylliska Sverige, och ”familje-dysfunktio­nalitetens högborg” för att beskriva det verkliga Sverige.

● Retoriska frågor: Schulman ställer retoriska frågor för att ifrågasätt­a Löfvens bild av Sverige och svenskarna. Exempelvis: ”Vet han inte hur ensamma vi svenskar i själva verket är?”

● Kontraster: Krönikan använder kontraster för att belysa skillnaden mellan Löfvens bild av Sverige och verklighet­en, såsom idylliska familjebil­der kontra ensamhet och isolering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland