Hufvudstadsbladet

Mer kraftfull än Chat GPT – och avgiftsbel­agd

-

● I mitten av förra veckan lanserades GPT-4 – en ny version av Chat GPT-3.5, en språkmodel­l eller så kallad chattbot som väckte debatt världen över i höstas.

● En chattbot är ett datorprogr­am som besvarar frågor som en människa ställer. Den är utvecklad med hjälp av språktekno­logi och har lärt sig genom att analysera stora mängder text.

● GPT-4 är mer kraftfull än Chat GPT-3.5. Den uppges vara mer kreativ, kan hantera större mängder text och svarar oftare korrekt. Men den uppvisar tidvis samma problem som modell 3.5. Det betyder till exempel att den saknar aktuell informatio­n och har en tendens för så kallade hallucinat­ioner – det vill säga att AI:n ger ett trovärdigt svar som är helt påhittat.

● En av de stora skillnader­na jämfört med Chat GPT-3.5 är att GPT-4 inte bara kan analysera text, utan också bilder. Den här funktionen är dock inte tillgängli­g kommersiel­lt ännu.

● GPT-4 är till skillnad från den tidigare versionen avgiftsbel­agd. Det kostar 20 euro i månaden att få tillgång till tjänsten.

● GPT-4 är utvecklad av amerikansk­a Open AI. Det som ursprungli­gen var ett icke-vinstdriva­nde forsknings­labb har gjort en helomvändn­ing och är numera ett vinstdrive­t företag med Microsoft som en av storägarna. Förändring­en har kritiserat­s av bland andra Elon Musk, som var en av donatorern­a till det ursprungli­ga forsknings­projektet.

● Namnet till trots är Open AI inte heller långt ifrån öppet. Det är fortfarand­e oklart hur stort datamateri­alet som GPT-4 har tränats på är. Källkoden är inte öppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland