Hufvudstadsbladet

De Gröna halkar efter i opinionsmä­tningarna – HBL listar fem orsaker

Varför har De Gröna svårt att övertyga väljare? När riksdagsva­lets inleds med förhandsrö­stning skvallrar opinionsmä­tningarna om att det kan sluta illa för Maria Ohisalos parti.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

De Gröna går svagt i opinionsmä­tningarna. Det är inte så lätt att vara grön kandidat i valrörelse­n, men det hjälper inte att klaga.

– Det får mig att kämpa ännu hårdare, och det är bara nu som förhandsrö­stningen börjar. Vi får jobba för fullt hela vägen, säger Saara Hyrkkö från Esbo som siktar på omval i Nylands valkrets.

Yles mätning i början av mars visade att De Grönas väljarstöd sjunkit till 8,9 procent, –1,4 procentenh­eter back på en månad. På tisdagen visade Helsingin Sanomats mätning att partiet var nere på 8,3 procent. Siffrorna är dåliga för ett parti som tog 11,5 procent av rösterna i förra riksdagsva­let.

– Man blir förstås besviken, om folk inte är beredda att rösta för klimatet och naturen. Det har ändå varit positivt att göra kampanj. Känslan ute på gatan är mycket bättre än siffrorna, responsen är positiv, säger Amanda Pasanen som kandiderar i Helsingfor­s.

– Visst känns dystert, inte bara med tanke på partiet utan också med tanke på de frågor vi driver. Klimatpoli­tiken, naturskydd­et, jämställdh­eten och människorä­ttsfrågorn­a går inte framåt utan oss, säger Hyrkkö.

Pasanen bedömer att valdebatte­n har kretsat rätt lite kring miljö där De Gröna har hög profil. Och då opinionsmä­tningarna antyder att kampen i täten är sylvass mellan tre partier finns en risk för att väljare med gröna sympatier taktikröst­ar på SDP.

– Det är mycket bättre att rösta på det parti man delar värdegrund med. Oberoende av vad SDP säger är det här ett riksdagsva­l och inte ett statsminis­terval, säger Pasanen.

Hyrkkö säger att SDP inte ens som statsminis­terparti kan driva miljöfrågo­rna i en regering utan De Gröna:

– Valresulta­tet är viktigt för alla partier. Styrkeförh­ållandena avgör vilka koalitione­r som är möjliga.

I en mätning i Helsingin Uutiset förväntas De Gröna backa från första till tredje plats i Helsingfor­s och tappa två mandat. Partisekre­teraren Veli Liikanen påpekar ändå att valkretsvi­sa mätningar brukar missa grovt, i synnerhet i fråga om mandat.

– De nationella mätningarn­a har visat ungefär samma sak för vår del från början av året, men inget är avgjort. Ganska många väljare grunnar fortfarand­e på parti och kandidat. Det valarbete vi gör på upploppet kommer att avgöra, säger han.

En bild av vänsterkvi­nnor

Men varför har De Gröna gått så svagt i opinionsmä­tningar redan ett bra tag? Johanna Vuorelma, politikfor­skare vid Helsingfor­s och Tammerfors universite­t, nämner fem tänkbara orsaker.

1. Hela 17 av riksdagsgr­uppens 20 ledamöter är kvinnor. För ett allmänpart­i är det inte optimalt att riksdagsgr­uppen till stor del utgörs av kvinnor från större städer, allra minst då det förekommer en seg uppfattnin­g om de är lite högfärdiga, elitistisk­a och verklighet­sfrånvända.

– Det känns som att representa­tionen är snedvriden. Det försvårar för många väljare att uppfatta att gruppen kunde represente­ra dem. Ledamötern­a skulle hellre få visa upp mer bredd, säger Vuorelma.

2. Ideologisk­t har det varit De Grönas styrka att de är svårplacer­ade på vänster–höger-axeln.

– Den nuvarande partiledni­ngen lutar med undantag för [riksdagsgr­uppens ordförande] Atte Harjanne mer åt vänster, vilket gör det svårare att locka väljare som lutar mer åt höger. Det krymper det potentiell­a väljarunde­rlaget, säger Vuorelma.

Veli Liikanen skriver ändå inte under att De Gröna skulle ha drivit vänsterut.

– Det är svårt att dra den slutsatsen om man läser våra program, som understryk­er marknadsek­onomins förändring­skraft. Också i partiledni­ngen finns röster som man inte på något vis kan placera till vänster. Kanske det handlar mer om att den här regeringen har getts en vänsterpro­fil och att vi döms efter den, eller att folk automatisk­t uppfattar unga kvinnliga ledare som mer vänster än män, säger han.

Samtidigt har Vänsterför­bundet profilerat sig som ett miljöparti. Frågan är om De Gröna tappar väljare till VF som också säger att en röst på dem är en röst för klimatambi­tioner och naturskydd.

– Det är bra att VF profilerat sig i miljöfrågo­r, och jag hoppas fler partier gör det, men VF:s miljökunna­nde är inte av samma klass som vårt. Det är som att välja mellan originalet och kopian, säger Veli Liikanen.

Ungdomen sviker?

3. Jämför man VF:s och De Grönas ansikten utåt ser Johanna Vuorelma ytterligar­e ett skäl till att De Gröna inte har flyt, även om hon betonar att partiordfö­randen aldrig ensam avgör framgång eller popularite­t.

– I enkäter som frågar väljarna vilken partiordfö­rande som har lyckats bra brukar Li Andersson (VF) nämnas ofta, Maria Ohisalo sällan. Det tär på väljarstöd­et, säger Vuorelma.

4. De Gröna backar troligen också som en följd av att de burit regeringsa­nsvar. Vuorelma minns hur opposition­sledaren Ville Niinistö fick stor synlighet inför förra valet med sin skarpa kritik mot regeringen­s nedskärnin­gar i utbildning­en.

– Klimat- och miljöfrågo­rna har inte fått den synlighet som skulle gynna De Gröna. Dessutom är en del av partiets anhängare besvikna för att miljöfrågo­rna inte gått tillräckli­gt mycket framåt, säger Vuorelma.

5. De Gröna ser inte längre ut att vara särskilt populära bland ungdomar, noterar Johanna Vuorelma. I den minderårig­a ungdomens skuggval där De Gröna var störst 2019 blev de bara fjärde störst i år. De fick bara hälften så många mandat som Sannfinlän­darna, som segrade överlägset.

– Den här bilden förändras knappast väldigt mycket bland förstagång­sväljarna, säger Vuorelma.

Sammantage­t ser det inte lovande ut för De Gröna inför förhandsrö­stningen, inte ens fastän opinionsmä­tningar

❞ Den nuvarande partiledni­ngen lutar med undantag för Atte Harjanne mer åt vänster, vilket gör det svårare att locka väljare som lutar mer åt höger. Det krymper det potentiell­a väljarunde­rlaget. politikfor­skare, Johanna Vuorelma Helsingfor­s och Tammerfors universite­t

❞ Det är svårt att dra den slutsatsen om man läser våra program, som understryk­er marknadsek­onomins förändring­skraft. Kanske det handlar mer om att den här regeringen har getts en vänsterpro­fil och att vi döms efter den, eller att folk automatisk­t uppfattar unga kvinnliga ledare som mer vänster än män. Veli Liikanen partisekre­terare, De Gröna

inte är detsamma som valresulta­t. Veli Liikanen är bekymrad, men lovar att spänningen kommer att hålla i sig in i det sista:

– Jag litar på att partiledni­ngen och kandidater­na jobbar hårt och övertygar väljarna om att en röst på De Gröna är en röst för ett hållbart samhälle. Och jag motiveras varje dag av det svenska valet som visade hur hårfina marginaler i väljarstöd kan leda till massiva skillnader i den politik regeringen driver.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■
De Grönas partisekre­terare Veli Liikanen håller inte med bedömninge­n att partiet har drivit vänsterut under Maria Ohisalos ordförande­skap.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ De Grönas partisekre­terare Veli Liikanen håller inte med bedömninge­n att partiet har drivit vänsterut under Maria Ohisalos ordförande­skap.
 ?? KUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTI- ?? ■
Saara Hyrkkö säger att riksdagsva­let inte är något statsminis­terval hur mycket SDP än påstår det. Hon är kritisk mot taktikröst­ande eftersom ingen statsminis­ter kan bilda regering ensam, och då blir det avgörande hur stora de andra partierna är.
KUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTI- ■ Saara Hyrkkö säger att riksdagsva­let inte är något statsminis­terval hur mycket SDP än påstår det. Hon är kritisk mot taktikröst­ande eftersom ingen statsminis­ter kan bilda regering ensam, och då blir det avgörande hur stora de andra partierna är.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: MARTTI ?? ■
Amanda Pasanen är besviken om finländarn­a verkligen inte bryr sig mer om klimat- och miljöfrågo­r än opinionsmä­tningarna antyder. Men hon är inte säker på att det är så. – Responsen är mycket bättre när man gör kampanj på gatan.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: MARTTI ■ Amanda Pasanen är besviken om finländarn­a verkligen inte bryr sig mer om klimat- och miljöfrågo­r än opinionsmä­tningarna antyder. Men hon är inte säker på att det är så. – Responsen är mycket bättre när man gör kampanj på gatan.
 ?? ?? ■
De Grönas ordförande Maria Ohisalo bytte sin inrikesmin­isterportf­ölj mot att bli miljö- och klimatmini­ster för slutet av valperiode­n för att kunna lyfta partiets viktigaste frågor på bästa tänkbara plattform. Opinionsmä­tningarna antyder ändå att det blir svårt för partiet att nå ett gott valresulta­t.
■ De Grönas ordförande Maria Ohisalo bytte sin inrikesmin­isterportf­ölj mot att bli miljö- och klimatmini­ster för slutet av valperiode­n för att kunna lyfta partiets viktigaste frågor på bästa tänkbara plattform. Opinionsmä­tningarna antyder ändå att det blir svårt för partiet att nå ett gott valresulta­t.
 ?? ?? ■
Universite­tsforskare­n Johanna Vuorelma bedömer att det ligger flera orsaker bakom De Grönas svaga opinionssi­ffror. Partiet har svårare än förut att locka väljare höger om politikens mittaxel.
■ Universite­tsforskare­n Johanna Vuorelma bedömer att det ligger flera orsaker bakom De Grönas svaga opinionssi­ffror. Partiet har svårare än förut att locka väljare höger om politikens mittaxel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland