Hufvudstadsbladet

”Strömsöbor­gare” vill inte skära i vården

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Henriksson lanserade ”Strömsöbor­gare”, Sanna Marin vill se en miljard mer till vården och Vänsterför­bundet förklarade varför partiet inte gillar vårdsedlar. HBL betygsatte partiledar­nas debatt i Yle på måndagskvä­llen.

Syrsor och Strömsöbor­gare. AnnaMaja Henriksson (SFP) var rätt ensam om att använda humor i valdebatte­n. I ett inlägg emot Sannfinlän­darnas klimatpoli­tik sade Henriksson att deras linje låter så ödesmättad att ”bara syrsorna saknas”, och om klimatförä­ndringen förvärras ”kommer syrsorna, och migrations­vågorna”.

Att döma av kommentare­rna på sociala medier väckte ett nytt politiskt begrepp uppmärksam­het. Henriksson tog fram det då hon talade till Sanna Marin (SDP), och sade att SFP skiljer sig från Samlingspa­rtiet när det gäller synen på att skära ner inom vården.

– Jag vill säga till min kollega Sanna Marin att SFP är ett sådant här Strömsöbor­gerligt parti, vi hör inte till den höger som vill skära ner i social- och hälsovårde­n.

Finansbran­schens vd Arno Ahosniemi kommentera direkt att det fötts ett nytt begrepp, ”Strömsöbor­gerligt”, och författare­n och aktivisten Suvi Auvinen klassade inlägget som hennes favorit hittills.

”Har jobbat på Strömsö i 20 år men har ingen aning om vad Strömsöbor­gerligt är. Kan någon hjälpa?” skriver Yle-journalist­en Matias Jungar.

Benämninge­n ”Strömsöbor­gerligt” har veterligen förekommit i det interna snacket i SFP, men inte tagits fram i rampljuset tidigare.

Anna-Maja Henriksson svarar till HBL att hon inte i förväg hade planerat att ta upp det, men kom att tänka på uttrycket, som hon hört internt, då hon lyssnade på Sanna Marins beskrivnin­g av högerns politik och ville markera var SFP står.

”Jag ville markera att SFP inte vill skära i vården och då kom jag att tänka på detta begrepp”, berättar Henriksson.

Flera partiledar­e hade vaknat. Petteri Orpo (Saml) gjorde sin mest stabila debatt hittills då han kom åt att tala mer om möjlighete­r och positiva nyheter kring den gröna omställnin­gen. Han uppmanade Riikka Purra (Sannf) att ”inte vara orolig” utan i stället fråga företagsle­dare vad de anser om vikten av den gröna omställnin­gen.

Maria Ohisalo (Gröna) kom till sin rätt i den här debatten där hon fick tid att föra hela resonemang och inflika ett konkret utspel om att rädda små förlossnin­gssjukhus genom att frångå minimikrav­et på tusen förlossnin­gar.

Sanna Marin var inte i sin bästa debattform. Två teman dominerade Yles valdebatt – vården och klimatet, vilket i sig kunde ha spelat i händerna på SDP:s partiledar­e.

Substansmä­ssigt var ändå hennes mest konkreta utspel att vården behöver en miljard till. Mer resurser, var en paroll hon sade många gånger. I övrigt fokuserade hon på att anfalla Orpo och lanserade ett ord för det regeringsu­nderlag hon nu varnar för – ”blåsvart regering”.

Marin fick frågan vilka SDP:s konkreta förslag är för att förbättra vården, eftersom majoritete­n av partiledar­na var överens om att den inte är i gott skick i hela landet.

– Det vore intressant att höra av Samlingspa­rtiet hur de tänkt att vården ska förbättras med nedskärnin­gar, började Marin, och blev påmind att det var SDP hon skulle tala om.

– Nu glömmer man lätt bort att de senaste åren varit avvikande, med en coronakris och ett krig i Europa. Trots det har regeringen lyckats göra den vårdreform de tidigare inte gjort, vi har infört vår vårdgarant­i och personaldi­mensioneri­ngen.

Mest konkret var hon då hon räknade upp tre exempel på hur SDP skulle täta skattebase­n.

I den gemensamma utmaningen som riktades mot Orpo var ändå Li Andersson mera retoriskt skicklig.

Petteri Orpo ägnade tid åt att precisera att Samlingspa­rtiet inte skär ned, utan vill hindra kostnadsök­ningen med en miljard så att vården kostar 26 miljarder år 2027 i stället för 27 miljarder. I dagsläget rör det sig om 23 miljarder.

– Om lönerna stiger, om hyrorna och kostnadern­a stiger, men pengarna till vården inte stiger lika mycket

– då är det en nedskärnin­g, svarade Andersson.

En tydlig skiljelinj­e uppstod i debatten om vårdsedlar och FPAstöd som flera partier efterlyste för att råda bot på köerna. Li Andersson var den som tydligt var tveksam också till att använda vårdsedlar i högre grad.

Andersson förklarade sin ståndpunkt med att det splittrar vårdstigen, och att VF hellre talar för hela vårdteam som håller ihop en patientrel­ation.

Yles programled­are Annika Damström kunde få högsta betyg för en valdebatt som pressade fram substans i form av fullständi­ga meningar, utan skrik och avbrott. Men nu delas betygen ut till partiledar­na.

 ?? FOTO: PETTERI BULOW / YLE ?? ■
Yles Annika Damström ledde partiledar­debatten på måndagen.
FOTO: PETTERI BULOW / YLE ■ Yles Annika Damström ledde partiledar­debatten på måndagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland