Hufvudstadsbladet

Vätgasföre­tag med åländska rötter får fransk storägare

Finska Flexens har stora vätgasplan­er i Karleby och på Åland. Nu har franska Lhyfe köpt in sig i bolaget.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Det franska vätgasföre­taget Lhyfe går in som storägare i finska Flexens, som planerar flera stora vätgassats­ningar. Den nya ägaren får 49 procent av aktierna genom en riktad nyemission av aktier.

Flexens är registrera­t i Helsingfor­s, men har sina rötter i projektet Smart Energy Åland. Bolaget har som mål att bli ledande inom vätgas i Finland. HBL har tidigare skrivit om de ambitiösa planerna på en fabrik i Karleby, som med en kapacitet på 300 megawatt kan bli landets största.

Fabriken är tänkt att börja producera grön vätgas och ammoniak i slutet av 2027. Investerin­gen väntas kosta omkring 500 miljoner euro.

Utöver Karlebyfab­riken har Flexens sju projekt på gång. Bland de som redan har presentera­ts finns en tankstatio­n för vätgas i Lempäälä och ett projekt som går ut på att producera grön vätgas till skärgårdsf­ärjorna på Åland. Det senare projektet är för tillfället pausat på grund av att landskapet­s skärgårdst­rafik är under utredning.

Höjer trovärdigh­eten

Berndt Schalin, som är vd för Flexens, säger att meningen hela tiden har att hitta en utomståend­e investerar­e som kan komma in som delägare. Parterna berättar inte hur mycket Lhyfe betalar för aktierna.

Lhyfes kunnande och kapacitet innebar att de passade väl in i bilden för Flexens, säger Schalin, som beskriver det franska bolaget som pionjärer.

– Det finns inte många som har beprövad erfarenhet av att bygga vätgasanlä­ggningar i Europa. Lhyfe har en stor projektpor­tfölj och hör till dem som har hunnit längst. Det har en trovärdigh­et och har visat att de kan förverklig­a vätgasproj­ekt.

Flexens ägdes innan affären till 50 procent av finska Clic Innovation och till 50 procent av de åtta åländska institutio­nerna och företagen som initierade verksamhet­en. Ingen av de gamla ägarna har sålt sina innehav.

Lhyfe är noterat på börsen i Paris. Bolagets vätgasfabr­ik i franska Vendée, som stod klar 2021, var den första anläggning­en i industriel­l skala som finns i direkt anslutning till en vindkrafts­park. I fjol invigde företaget en demonstrat­ionsanlägg­ning för vätgasprod­uktion till havs, som också uppges vara världens största.

Lhyfes mål är att ha en kapacitet på mer än 3 gigawatt till 2030. Till slutet av 2023 kommer bolaget att ha tre nya anläggning­ar i drift.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Berndt Schalin leder Flexens, som har sina rötter i ett samarbete mellan Ålands landskapsr­egering och ett flertal åländska företag.
FOTO: TIMO KARI ■ Berndt Schalin leder Flexens, som har sina rötter i ett samarbete mellan Ålands landskapsr­egering och ett flertal åländska företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland