Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna och youtuber fick flest röster i Ungas val

För fyra år sedan var De Gröna det största partiet i Ungas val. Nu tycker finländarn­a under 18 att Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna ska ha makten i den kommande riksdagen.

- Nathalie Koskinen nathalie.koskinen@hbl.fi

Den självklara röstkungen blev youtubern Pasi Viheraho från partiet Finska folket först (FFF). På andra plats kom psykoterap­euten Ville Merinen (SDP). Merinen har gjort sig känd på Tiktok under namnet ”Terapeutti­ville”. På tredje plats kom riksdagsle­damoten och före detta inrikesmin­istern Kai Mykkänen (Saml).

I Ungas val gavs i år 90 435 röster. 5,6 procent av rösterna förkastade­s, vilket motsvarar drygt 5 000 röster. För de framröstad­e kandidater­na var medelålder­n 42,9 år.

Riksdagens största partier under pågående mandatperi­od fick flest röster i de ungas val. 18,2 procent (46 mandat) av rösterna gick till Sannfinlän­darna, 13,1 procent (31 mandat) till Samlingspa­rtiet och 13 procent (29 mandat) till Socialdemo­kraterna.

Svenska folkpartie­t fick 3,3 procent av rösterna, vilket motsvarar 5 mandat. 2019 fick SFP röster motsvarand­e 6 mandat i skuggvalet. År 2019 var De Gröna vinnare i Ungas val med 41 mandat, i år kom de på en fjärde plats med 26 mandat.

Vad är Ungas val?

Alla unga under 18 hade rösträtt i skuggvalet som förrättade­s mellan 6–17 mars i grundskolo­r, gymnasier, yrkesläroa­nstalter och inom hobbyverks­amheter runtom i Finland. Ungas val ordnas av Ungdomssek­torns takorganis­ation i Finland Allians rf vid nationella val.

Valet ordnades på finska och svenska. Kandidater­na som väljarna fick rösta på var de samma som i riksdagsva­let.

Meningen med skuggvalet är att ge de minderårig­a en chans att testa på att rösta och för att uppmuntra och minska tröskeln till valdeltaga­nde när de har rösträtt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland