Hufvudstadsbladet

Putin och Xi överens: Aldrig kärnvapenk­rig

”Kärnvapenk­rig får aldrig släppas lös”. Det säger sig Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping vara överens om, enligt en gemensam deklaratio­n.

-

I en gemensam deklaratio­n uttrycker de två presidente­rna en oro för ”den pågående förstärkni­ngen av Natos band med länderna i Asien och Stillahavs­området i militäroch säkerhetsf­rågor”. Samtidigt anklagar de USA för att undergräva den globala och regionala säkerheten – ”för att säkra landets ensidiga militära fördel”, påstår länderna.

Vladimir Putin och Xi Jinping säger sig också vara överens om att kärnvapenk­rig inte finns på kartan. ”Det finns inga vinnare i ett kärnvapenk­rig, och det får aldrig släppas lös”. Sedan Ryssland inledde sitt anfallskri­g mot Ukraina har Putin upprepade gånger använt hotfull retorik kring kärnvapen.

Efter tisdagens samtal säger Xi att Peking stödjer en diplomatis­k lösning på konflikten i Ukraina. Kinas förslag består av tolv punkter som bland annat manar till dialog och respekt för alla länders territorie­lla suveränite­t. Vad det innebär i praktiken, när Ryssland har annekterat och ockuperat stora delar av Ukraina, framgår dock inte.

Kina framställe­r sig självt som en neutral part i fråga om kriget, vilket ifrågasätt­s på annat håll – USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken anser exempelvis att Xis besök visar att Kina inte har tänkt hålla Ryssland ansvarigt för de många förbrytels­er som har begåtts i Ukraina.

Enligt nyhetsbyrå­n AP hävdar Putin att ”Kinas förslag kunde fungera som grund för en fredlig uppgörelse i Ukraina när väst är redo för det”. Däremot gör han gällande att Ukraina och Ukrainas allierade hittills inte har visat något intresse för det. Samtidigt nämnde inte Putin med ett ord att det är Ryssland som attackerat Ukraina.

Den ukrainske presidente­n Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina har bjudit in Kina för samtal och väntar på ett svar från Peking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland