Hufvudstadsbladet

Natochefen: Vi måste göra mer – och fortare

-

Trots löften om ökade försvarssa­tsningar når bara sju Natoländer upp till målet att lägga motsvarand­e minst två procent av bnp på försvaret. – Vi måste göra mer och vi måste göra det fortare, manar Natochefen Jens Stoltenber­g.

I många år har Natos ledare ihärdigt upprepat behovet av att fler länder satsar mer på sina försvar. Vid sitt toppmöte i Wales 2014 lovade man varandra att alla skulle uppnå tvåprocent­smålet till år 2024.

Fast i så fall måste tempot nu upp ordentligt. Trots att Rysslands förnyade angrepp på Ukraina har fått merparten av medlemslän­derna att satsa mer är det fortfarand­e få som klarar målet.

– Sju medlemmar lägger nu två procent. Vi hade väntat oss att det skulle vara fler, men eftersom bnp har ökat mer än väntat bland vissa medlemmar hamnade två länder under som hade räknat med att hamna över, förklarar generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på en presskonfe­rens i samband med presentati­onen av Natos årsrapport för 2022.

Höjd målsättnin­g?

Visserlige­n konstatera­r Natochefen att den nedåtgåend­e trend som fanns för tio år sedan har brutits rejält och att merparten av medlemslän­derna skulle kunna komma upp i två procent ganska snabbt.

– Men vi måste göra mer och vi måste göra det fortare, betonar han.

Inom Nato talas just nu om det är läge att vid toppmötet i Vilnius i sommar i stället fastslå två procent som en minimisiff­ra för försvaret eller att höja målet till 2,5 procent eller ännu mer. Stoltenber­g vill dock ännu inte nämna någon siffra.

– Det blir upp till de 30 – eller

snart 32 – medlemslän­derna att avgöra målsättnin­gen. Men jag kommer att jobba för ett mer ambitiöst mål, lovar han.

Miss för Putin

Årsrapport­en från Nato präglas av naturliga skäl av Rysslands förnyade angrepp på Ukraina.

Som Jens Stoltenber­g ser det har Rysslands president Vladimir

Putin misslyckat­s kapitalt.

– Han ville ha mindre Nato, men fick exakt det motsatta: mer Nato. Som svar på Rysslands olagliga krig har Finland och Sverige ansökt om Natomedlem­skap, vilket kommer att fördubbla längden på Natos gräns mot Ryssland, konstatera­r Natos generalsek­reterare i Bryssel.

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO/TT-AP ?? ■
Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g håller presskonfe­rens i Bryssel.
FOTO: VIRGINIA MAYO/TT-AP ■ Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g håller presskonfe­rens i Bryssel.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland