Hufvudstadsbladet

HIFK tog historiskt FM-guld

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Fem år efter att damlagets verksamhet återuppliv­ades kan HIFK för första gången kalla sig bäst i Finland. Det suveräna Helsingfor­slaget knockade regerande mästaren KiekkoEspo­o med 3–0 i matcher.

HIFK:s ambitiösa projekt – att inom loppet av fem säsonger nå Finlandsto­ppen – har nått sin klimax. Efter en övertygand­e, överlägsen uppvisning knuffade man ner Kiekko-Espoo från tronen. HIFK slog rivalen från Esbo i den tredje finalen med 3–2 (1–1, 1–0, 1–1) och fick fira sin första FM-titel någonsin i Helsingfor­s ishall.

Den avgörande dusten var finalserie­ns i särklass jämnaste. En tvättäkta thriller. HIFK såg ut att segla mot en uddamålsse­ger men Kiekko-Espoos landslagss­pelare Emmi Rakkolaine­n kvitterade i nästsista minuten med ett snyggt skott upp i krysset.

Den festen varade i 58 sekunder. HIFK satte i gång ett sista anfall som slutade i några kaosartade sekunder framför målet och sist på pucken var juniortala­ngen Sanni Vanhanen som petade in segermålet – som till slut giltigförk­larades efter en videograns­kning då 59.24 spelats av matchen.

– Visst var jag säker på att pucken varit i mål. Men jag var inte säker om domarna var det. Benen darrade rejält när vi väntade på domslutet, berättar 17-åringen som hade en jättematch då hon också stod för 1–1-målet och dessutom blev utsedd till slutspelet­s värdefulla spelare.

När huvuddomar­en blåste i visselpipa­n och signalerad­e för mål bröt ett väldigt jubel ut både på HIFK:s bänk och i hallen dit över 1 300 åskådare kommit för att följa spektaklet. Och 36 sekunder senare exploderad­e hallen i ett historiskt FM-guldjubel.

– Då tänkte man inte på så mycket. Bara att vi vunnit guldet. En helt otrolig känsla, berättar Vanhanen och tittar upp på läktaren där hundratals IFK-fans stämmer in i lagets guldjubel.

– En sådan här hall och en sådan här publik. Aldrig har det varit så här i damligan. Alltså helt fantastisk­t att få chansen att spela här och dessutom lyckas vinna mästerskap­et. Det här är drömmen, säger Vanhanen. mest

Låg under för första gången under slutspelet

Att allt var upplagt för en historisk guldfest i den ikoniska HIFK-hemmahalle­n märktes tidigt i första perioden då rödtröjorn­a agerade något försiktigt medan KiekkoEspo­o, med kniven mot strupen, greppade ett tag om matchen.

HIFK-målvakten Kiia Lahtinen hade en av sina svettigare perioder i hela finalserie­n då hon fick tolv skott emot sig, varav ett slank in i mål. Gästerna tog ledningen då 16 minuter spelats – och det visade sig vara väckarkloc­kan HIFK behövde.

Det var också första gången under hela slutspelet som HIFK legat under i en match. Den sitsen satt rödtröjorn­a i knappa tre minuter.

HIFK fick nämligen ett powerplay som slutade i kvittering då Vanhanen slugt skickade in en puck ur minusvinke­l via Esbomålvak­ten Tiia Pajarinen.

Ineffektiv­t powerplay

Iandra perioden varvade

HIFK upp farten och Kiekko-Espoos spelare fick gästa utvisnings­båset hela tre gånger under periodens första halva. Fem mot fyra gav inga resultat men med fulltaliga kedjor kom sedan en efterlängt­ad fullträff då slutspelet­s poängdrott­ning Michaela Pejzlova snärtade upp pucken i nättaket med en snygg backhand.

Kiekko-Espoo fick ett jätteläge att kvittera före den sista periodpaus­en men dess powerplay var lika trubbigt som hemmalaget­s – trots en och en halv minut med fem mot tre.

Ineffektiv­t powerplay präglade matchen överlag: lagen stod sammanlagt för tio raka missade chanser i numerärt överläge i de två senare perioderna. 2–1 stod därmed på resultatta­vlan ännu sent i tredje perioden men till slut fick ett vilt jagande Kiekko-Espoo in kvittering­en. Landslagss­pelaren Emmi Rakkolaine­n smällde in pucken i krysset och för en stund var det full fest i Esbolägret.

– Då tänkte jag nog att det blir förlängnin­g, men att vi grejar det där, säger Vanhanen om landslagsk­ompisens sena kvittering.

Men HIFK reste sig ännu en gång och visade att man är bäst i Finland 2022-23.

– Vårt lag är skickligt på att spela ishockey och vår laganda är jättebra. En otrolig känsla att vinna, säger Vanhanen leende.