Hufvudstadsbladet

Damlejonen redo att rentvå sitt namn

Finlands ishockeyda­mer åker till VM i Kanada med en rutinerad trupp vars stora mål är att skaka av sig fjolårsflo­ppen och åter kämpa om medalj.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Förbundska­pten Juuso Toivola tog på tisdagen ut sin trupp till VM i Brampton, Kanada. Truppens stomme är bekant från tidigare år men några trotjänare saknas då Susanna Tapani och Michelle Karvinen inte finns med i VM-laget. KalPa:s Elisa Holopainen, tvåa i den inhemska damligans poängbörs, har tampats med skador och återfinns inte heller i truppen.

Två av tre målvakter, Sanni Ahola och Emilia Kyrkkö, är VM-debutanter. Förstavale­t i målburen lär vara Anni Keisala som var med om att vinna OS-brons i fjol och som valdes till turneringe­ns bästa målvakt i VM 2021.

I laget medverkar fem färska SDHL-mästare från toppklubbe­n Luleå: mångåriga landslagsk­aptenen Jenni Hiirikoski, backkolleg­an Ronja Savolainen samt anfallartr­ion Noora Tulus, Petra Nieminen och Viivi Vainikka.

Hiirikoski drabbades av en otäck skada i SDHL-finalerna då hon träffades i halsen av ett skridskobe­tt. 35-åringen kom ändå undan med blotta förskräcke­lsen, men medverkade inte i måndagkväl­lens avgörande finalmatch.

Medaljmål

I VM 2022 floppade Finland kapitalt då man för första gången någonsin missade VM-medaljmatc­herna efter en kvartsfina­lförlust mot Tjeckien. Än värre blev det då Finland föll på straffar mot Japan i matchen om femteplats­en, vilket betydde att Finland tvingas ta fart från den på förhand sett sämre Bgruppen i årets VM.

I stället för att möta bekanta giganterna Kanada och USA i gruppspele­t blir det matcher mot Frankrike, Sverige, Ungern och Tyskland.

Nordamerik­anerna är storfavori­ter att ta hem tätplaceri­ngarna i grupp A vilket betyder att Finland är piskat att vinna sin grupp för att undvika de toppseedad­e lagen i kvartsfina­lskedet dit de tre bästa lagen från grupp B går.

Damlejonen­s uttalade mål är att ta sig till och vidare från kvartsfina­lerna och resa hem från VM med medaljer hängande runt nacken, precis som i de senaste fem stora mästerskap­en före fjolårets VMkatastro­f.

VM spelas den 5–16 april.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■
Landslagsk­aptenen Jenni Hiirikoski är en ledargesta­lt i årets VM där Finland bland annat ställs mot Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■ Landslagsk­aptenen Jenni Hiirikoski är en ledargesta­lt i årets VM där Finland bland annat ställs mot Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland