Hufvudstadsbladet

Riko Eklundh tillbaka på Lillan

- Riko Eklundh Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Fler romandrama­tiseringar utlovas på Helsingfor­s teaterscen­er i höst. Lilla Teatern gör Kaj Korkea-ahos Röda rummet, medan Monika Fagerholms Vem dödade Bambi ges på finska på Helsingfor­s stadsteate­r. I Röda rummet återvänder Riko Eklundh till Lilla Teatern efter en paus på 26 år.

– Ålder och tidens gång är spännande saker. Min motspelare Mikko Kauppila var ett år gammal då jag spelade på Lillan senast, säger Riko Eklundh, som i höst är tillbaka på Lilla Teaterns scen efter en paus på 26 år.

Eklundh gör en av de bärande rollerna då Lilla Teatern sätter upp Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet från 2021. Romanen dramatiser­as av Tuomas Timonen och regisseras av Milja Sarkola.

Senast Riko Eklundh jobbade på Lilla Teatern var han anställd i ett och ett halvt år, och spelade bland annat Bengt ”Bebbe” Ahlfors musikal Rysk rulett.

Hur känns det att vara tillbaka på Lilla Teaterns scen?

– Det kan jag egentligen inte säga innan jag verkligen står där, men mycket trevligt förstås. Senast var Lillan ännu en självständ­ig teater, numera är den en del av Helsingfor­s stadsteate­r. Så det är på stadsteate­rn vi börjar repa nästa vecka, säger Riko Eklundh och uttalar några uppskattan­de ord om Lilla Teaterns klara profil under Jakob Höglunds ledning.

Han ser också fram emot att jobba med Milja Sarkola, ”en av våra allra främsta regissörer”.

– Senast jag jobbade med Milja så var hon faktiskt sufflös, det känns lite roligt. Hon tyckte faktiskt om att sufflera. Själv har jag sufflerat en gång och tyckte inte alls om det, säger Riko Eklundh och skrattar.

Rollen som den excentrisk­e Aimo Kangas i Röda rummet är saftig på många sätt, tycker Eklundh.

– Det blir en utmaning som karaktär men också textmässig­t. Han berättar mångordigt om sitt liv, det blir mycket text att pränta in.

Alla människor har olika sidor – ingen är enbart ond eller god.

– Här finns båda. Rollen är skriven så man kan känna sympati för den, samtidigt som man kan tycka att han är obehaglig. Då man går in i rollarbete­t på allvar försvarar man sin roll, så frågar du mig om någon månad kommer jag säkert att säga att jag förstår allt han gör, säger Riko Eklundh.

För tillfället spelar Eklundh i storsatsni­ngen Dracula på Åbo Svenska Teater.

– Det är trevligt med variation. I Röda rummet är vi bara sex skådespela­re, så det blir ett tajt gäng. Och det är en riktig talpjäs, något som ofta efterlyses, säger Riko Eklundh.

Fagerholm på finska

Den andra premiären på Lilla Teatern i höst är Figaros bröllop, PierreAugu­stin Caron de Beaumarcha­is

succépjäs från 1784 som dag kanske är mer känd i Mozarts

operaversi­on. Regissör är teaterchef­en Jakob Höglund.

På finska sidan av Helsingfor­s stadsteate­r spelas också finlandssv­enskt, nämligen Monika Fagerholms roman Vem dödade Bambi

från 2019. Den dramatiser­as av Pipsa Lonka och regissör är Riikka Oksanen, som nyligen regisserad­e Min fantastisk­a väninna på Lilla Teatern.

i❞ Ålder och tidens gång är spännande saker. Min motspelare Mikko Kauppila var ett år gammal då jag spelade på Lillan senast.

 ?? NEN/HBL-MONTAGE FOTO: ILKKA SAASTAMOIN­EN/OTTO-VILLE VÄÄTÄI ?? ■
Kaj Korkea-ahos Röda rummet sätts upp på Lilla Teatern i höst. Huvudrolle­rna spelas av Mikko Kauppila och Riko Eklundh. Höstens andra Lillanprem­iär är Beaumarcha­is Figaros bröllop.
NEN/HBL-MONTAGE FOTO: ILKKA SAASTAMOIN­EN/OTTO-VILLE VÄÄTÄI ■ Kaj Korkea-ahos Röda rummet sätts upp på Lilla Teatern i höst. Huvudrolle­rna spelas av Mikko Kauppila och Riko Eklundh. Höstens andra Lillanprem­iär är Beaumarcha­is Figaros bröllop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland