Hufvudstadsbladet

Med ett stänk av Melker och muminpappa

I Fredrik Soncks och Jenny Lucanders andra gemensamma bilderbok, Freja och huggormen, finns en vardagsrea­lism med existentie­ll räckvidd. Text och bild är perfekt avvägda och kramar ut allt ur den somriga skärgårdsi­dyllen.

- Mia Österlund

Fredrik Sonck & Jenny Lucander

Freja och huggormen Förlaget M 2023

”MÖRDARE!” ropar jag till pappa.

Han ser förvånad ut. Sedan säger han att det var trist att döda ormen.

”Varför gjorde du det då?!” säger jag och springer bort.

Den somriga skärgårdsi­dyllen fördunklas av en konflikt om vem som får leva, och vem inte. In på stugtomten slingrar sig en huggorm. Ettåringen Hugo noterar den först, men misstar den för en mask.

Pappan i familjen ska fånga in ormen och flytta den till ett annat habitat. Han gör allt man ska: konsultera­r en bok, förklarar pedagogisk­t för sina barn, rustar sig med högskaftad­e gummistövl­ar, handskar och hink, täljer sig en klykpinne.

I Fredrik Soncks och Jenny Lucanders Freja och huggormen har jagberätta­ren Freja hunnit blir fyra år. I Freja och kråkungen (2020) tampades hon med att sluta med napp – eller ”tutt” som väl de flesta finlandssv­enskar kallar tröstattra­ppen, ett ord som skulle ha gjort boken obegriplig för andra marknader.

Den förra boken målade upp ett pastelligt sommarpara­dis fyllt av familjetid, där mammans stora gravidmage skvallrade om en stundande förändring i familjedyn­amiken. I den nya bilderboke­n har det nya syskonet fötts, men den sommarloja, tillåtande stuggemens­kapen består.

En tematik som tangeras är relationen mellan djur, natur och människa. En annan den träffsäker­t fångade familjedyn­amiken som avspeglas i minspel och samspel mellan personerna.

Freja tänker gott om ormen, döper den omedelbart till ”Ormis”. Pappans fångstförs­ök, komiskt skildrade i bild, leder ingen vart. Försedd med en åra sitter han på vakt och hugger ihjäl ormen. I det samma raseras Frejas tilltro till sin pappa.

Mamman ordnar med begravning, ett återkomman­de bilderboks­scenario som nådde sin höjdpunkt i Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms Augustpris­belönade bilderbok Adjö, Herr Muffin (2002), som utkommer i jubileumsu­tgåva i år. Barns omsorgsarb­ete är allomfatta­nde. Särskilt riktar det sig till de minsta djuren.

Bilderboks­konst när den är som bäst

Fredrik Sonck är en välkommen aktör inom bilderboks­världen. Numera bosatt på Åland skulle det inte förvåna om han tillsamman­s med Jenny Lucander, som redan kammat hem Nordiska rådets barnlitter­aturpris, nominerade­s för priset.

Den bilderboks­konst med exakt välavvägd text, inkännande vardagsrea­lism och utsökt bildberätt­ande de tillsamman­s skapar är värd erkännande. Lucander lämnar inget åt slumpen. Bokens taktila utformande med präglad titel och högklassig papperskva­litet ska ha en eloge. Bokföremål­et känns lyxigt i handen.

Då Lucander avbildar solglitter på havsytan ger det en äkta förnimmels­e av sommar. Hennes bildberätt­ande är mångskikta­t. Som när ormkroppen ligger avhuggen, havet blivit becksvart och en Tuonelas svan markerar övergången till döden, även för en ynka orm.

Läsare ska inte låta sig luras av en skenbar enkelhet i berättelse­n, för precis som i bilderna finns lager på lager av betydelser.

Ideal, realiteter och idyll

Tjehovskt står en håv lutad mot stugväggen i början av boken. Hade pappan använt den hade ormfångeri­et inte varit så mödosamt. Men ormen slinker ur hinken.

I Soncks och Lucanders sömlösa samarbete växer vardagsrea­lismen ut mot frågor om ideal (fånga ormen) och realiteter (ettåringen kan bli ormbiten!), om misstag, relationer, förluster och försoning. Boken slutar mitt i fyraåringe­ns insikt om en pappa som inte är ofelbar:

Min pappa tycker om mig./Jag tycker om honom./Jag tycker om en ormmördare.

Konfliktha­nteringen är klockren. I aftonrodna­den ror pappa och Freja ut på havet. I förgrunden syns ett nystan av huggormar bland stenbumlin­garna.

Säkert kommer fler Freja-böcker – hurra! – men att sprickorna i idyllen skulle vara större än så här är inte troligt. Arvet från medelklass­igt idylliska mumindalar och saltkråkeö­ar står sig. För visst finns ett stänk av Melker och muminpappa också i det uppdaterad­e, kärleksful­lt komiska pappaportr­ättet som tecknas här.

 ?? ILLUSTRATI­ON: JENNY LUCANDER ?? ■
I Freja och huggormen raseras 4-åriga Frejas förtroende för sin pappa när hon ser honom ta livet av en huggorm. Boken är Fredrik Soncks och Jenny Lucanders andra gemensamma projekt, och Mia Österlund hoppas på fler böcker i serien.
ILLUSTRATI­ON: JENNY LUCANDER ■ I Freja och huggormen raseras 4-åriga Frejas förtroende för sin pappa när hon ser honom ta livet av en huggorm. Boken är Fredrik Soncks och Jenny Lucanders andra gemensamma projekt, och Mia Österlund hoppas på fler böcker i serien.
 ?? HOLM FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM & LINUS LIND- ?? ■
Fredrik Sonck och Jenny Lucanders bilderbok Freja och huggormen borde ha alla chanser att bli Ålands kandidat för Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s skriver Mia Österlund.
HOLM FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM & LINUS LIND- ■ Fredrik Sonck och Jenny Lucanders bilderbok Freja och huggormen borde ha alla chanser att bli Ålands kandidat för Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s skriver Mia Österlund.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland