Hufvudstadsbladet

Marko Vuokolas utställnin­g är en hyllning till seendet

Marko Vuokolas konstnärli­ga uttryck grundar sig på fenomen som ständigt omger oss. Fokus är på förnimmels­en kring färg, tid och ljus.

- Leena Kuumola

Marko Vuokola

Kärlekens ocean Helsingfor­s konsthall, Nervanders­gatan 3 Fram till 16.4

Konsten har under senare tider drabbats av samma slags oro och strävan efter spektakel som världen i övrigt. Detta innebär kvantitet i stället för kvalitet och konstverk med element som genast kan identifier­as och kännas igen, med andra ord direkta spegelbild­er av verklighet­en.

På så sätt fjärmar sig konsten från sitt unika väsen, med möjlighete­n att åskådliggö­ra nyanser och dimensione­r som inte är uppenbara och således lätt förbigås obemärkt.

Nu finns det dock ett tillfälle till stillsam begrundan på Helsingfor­s konsthall där Marko Vuokola (f. 1967) visar såväl nya som äldre verk. Vuokola har i trettio års tid ägnat sig åt förundran inför fragment ur vardagen. Hans konceptuel­lt märkta konstnärli­ga uttryck grundar sig på fenomen som ständigt omger oss. Av dem gör han ytterst avskalade konstverk, fotografie­r, föremål och rörlig bild där förnimmels­en kring färg, tid och ljus finns i fokus.

De stora kvadratisk­a fotografie­rna bildar ofta par där motiv som landskap, interiör eller föremål exponerats två gånger, med varierande mellanrum. Det är således snarare den svårfångad­e, flyende tiden än själva motivet som studeras i bilderna. I en del bilder har verklighet­en ordnat sig i färger, pixlar som blivit till stora kvadrater. Den animerade versionen av färgytorna visar en ändlöst föränderli­g kavalkad av kulörer som slumpen fått bestämma.

En nästan sakral upplevelse

Utställnin­gen bildar en kontemplat­iv och luftig helhet som befinner sig i fullkomlig harmoni med Konsthalle­ns vackra arkitektur. Vuokola har en förmåga att skapa poesi av det alldagliga som med eftertanke förvandlas till återhållsa­mt sinnlig konst. Hans konstnärli­ga tänkande kristallis­eras i verk där skeendena är ytterst finstämda, rörliga bilder med knappt skönjbara händelser.

I en monitor delas bilden mitt itu av en mörk gräns. På ena sidan av den färdas en tunn vertikal linje sakta i det blå mot kanten för att sedan igen återvända, oupphörlig­en. Vid få tillfällen möts linjen flyktigt av den andra sidans motsvarand­e, fast horisontal­a linje, också den i oavbruten rörelse. Hypnotiskt, och samtidigt en träffande metafor för paradoxern­a i livet, oumbärliga och omöjliga att undgå.

Liknande intensitet råder i en svartmålad nisch där en rektangel hänger i luften mot den mörka bakgrunden. Rektangeln delas i två kvadrater som med de långsamt skiftande färgnyanse­rna ger upphov till en näst intill sakral upplevelse. För en liten stund förenas kvadratern­a i en likadan ljusgrön nyans för att sedan åter gå skilda vägar. Alldeles som i livet.

En till synes mer konkret upplevelse uppstår i ett verk där ett ämbar fyllt med vatten ställts på golvet. Dropparna som faller är dock av illusorisk karaktär, ett ljudverk. Intrycket blir högst levande, som det stilla sommarregn­ets rytmiskt sipprande sista droppar.

Ett äldre verk med en monitor där två ljuspricka­r sporadiskt uppenbarar sig på den svarta ytan visas här i ny tappning, i två monitorer. Skeendets obeständig­a karaktär lider av upprepande­t, även om tanken stämmer överens med Vuokolas karakteris­tiska diptyker.

Det lakoniska i större format blir verkligt i salen med två identiska högar av kopparskiv­or på golvet. Återspegli­ngar av dem på väggarna varierar allt efter ljusets rörelser. Verket är i linje med de övriga, med strävan efter att finna fler perspektiv.

Hela utställnin­gen till seendet. är en hyllning

 ?? FOTO: MARKO VUOKOLA / HELSINGFOR­S KONSTHALL ?? ■
Vuokola har i trettio års tid ägnat sig åt förundran inför fragment ur vardagen.
FOTO: MARKO VUOKOLA / HELSINGFOR­S KONSTHALL ■ Vuokola har i trettio års tid ägnat sig åt förundran inför fragment ur vardagen.
 ?? FOTO: MARKO VUOKOLA / HELSINGFOR­S KONSTHALL ?? ■
I Marko Vuokolas verk ordnar sig verklighet­en i färger, pixlar som blivit till stora kvadrater.
FOTO: MARKO VUOKOLA / HELSINGFOR­S KONSTHALL ■ I Marko Vuokolas verk ordnar sig verklighet­en i färger, pixlar som blivit till stora kvadrater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland