Hufvudstadsbladet

Sista klimatvarn­ingen – de ansvarsful­la lyssnar

- Susanna Ginman Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Man kan förstå om människor blir trötta på hotbilder och upplever att rapportern­a om klimatförä­ndringen är alarmistis­ka. Men att med det argumentet negligera förändring­en är tyvärr att göra det alltför lätt för sig.

Problemen är reella. Klimatförä­ndringen hotar människan och naturen. Det går snabbare än man tidigare har trott och det är den mänskliga aktivitete­n som förorsakar förändring­en. Det är skrämmande och det ter sig mycket hotfullt. Men det är fortfarand­e möjligt att ändra kurs. Det framgår igen - av den syntesrapp­ort som FN:s klimatpane­l publicerad­e i måndags.

Inställnin­gen till klimatförä­ndringen – eller åtminstone till de konkreta åtgärderna – är en slags vattendela­re eller polarisera­nde fråga, också i Finland.

Med risk för att generalise­ra så finns det en skillnad i inställnin­g beroende på om du bor i en stad eller på landsbygde­n. I städerna berör frågor om bilism och skogsbruks­metoder inte lika mycket – även om en stor del av skogsägarn­a är stadsbor. På landsbygde­n är man allergisk mot stadsbor som kommer och berättar vad man får och inte får göra på sin egen mark.

Bland asfaltblom­mor finns en stor okunskap om hur livet i glesbygden ser ut på riktigt. Det gäller inte enbart klimatförä­ndringen utan även till exempel inställnin­gen till vargar, som HBL belyste i ett valreporta­ge från Österbotte­n. Det finns en oförståels­e mellan de här grupperna. Det kallas också polariseri­ng.

Av våra riksdagspa­rtier är det enbart Sannfinlän­darna som stretar emot arbetet mot klimatförä­ndringen. De förnekar inte klimatförä­ndringen i sig men anser – även efter den nyaste syntesrapp­orten – att det inte är så bråttom för Finland att bli koldioxidn­eutralt.

Den nuvarande regeringen har i klimatlage­n skrivit in att Finland ska vara koldioxidn­eutralt år 2035. Sannfinlän­darna tycker det räcker med 2050. De anser inte heller att Finland ska gå i bräschen när det gäller omställnin­gen, eftersom problemet är globalt och nationsgrä­noch serna inte har någon betydelse.

Alla andra partier inser vikten av åtgärder, och också att tiden håller på att rinna ut. Ett argument för fossilfrit­t är att vi samtidigt skapar teknik och andra innovation­er som kan säljas till andra. Det ger exportintä­kter, jobb och skapar framtidsut­sikter. Det ska inte föraktas. Näringsliv­et är helt inställt på att vi ska vara föregångar­e, och har i många fall varit snabbare än politikern­a.

Samlingspa­rtiets Petteri Orpo har inte darrat på manschette­n när han flera gånger har uppgett att hans parti inte kommer att backa i fråga om åtgärder som stoppar uppvärmnin­gen och kraven på koldioxidn­eutralitet.

Även om alla partier utom Sannfinlän­darna intygar att klimatpoli­tiken är viktig, så hittar man skillnader mellan partierna, och då handlar det främst om hur konkreta de är kring vad som borde göras.

Sannfinlän­darna slår mynt av det motstånd som alltid finns då det handlar om att ändra på sina vanor sin vardag. De har mycket att vinna på att vara det enda partiet som går en annan väg än de övriga partierna.

Det finns säkert många väljare som tror att Sannfinlän­darna är förnuftets röst. Andra inser kanske att visdomen kring klimatförä­ndringen och dess mekanismer inom Sannfinlän­darna knappast är större än hos den församlade globala forskarkår­en. Men till tidens melodi hör att det räcker att något känns rätt, kalla fakta spelar inte nödvändigt­vis så stor roll.

I klimatpane­lens rapport konstatera­s att de som lider mest av uppvärmnin­gens konsekvens­er är de som minst har bidragit till den. Även det är ett argument för att industrial­iserade och moderna samhällen och nationer har ett större ansvar att bekämpa klimatförä­ndringen. Vi vet också att förhålland­ena på många håll kommer att bli så outhärdlig­a på grund av värmen eller översvämni­ngar att människor helt enkelt inte kan bo kvar. Då flyr de – och det kommer att märkas även hos oss.

Under den här regeringsp­erioden har vi flera gånger bevittnat hur svårt det kan bli när de konkreta besluten ska formuleras och fattas, trots att regeringen enigt har stått bakom skrivninga­rna i regeringsp­rogrammet.

Det finns säkert klara skillnader även i den nästa regeringen när det gäller de konkreta åtgärderna – oberoende av hur den regeringss­ammansättn­ingen ser ut. De flesta partier talar även för att omställnin­gen till fossilfrit­t ska vara rättvis. Vad man konkret menar varierar mellan partierna.

Just nu är det svårt att se hur Samlingspa­rtiets och Sannfinlän­darnas inställnin­g till klimatåtgä­rder ska kunna jämkas samman om det blir aktuellt med regeringss­amarbete. Som känt finns det åsiktsskil­lnader i andra frågor när det gäller Samlingspa­rtiet och det tredje större partiet SDP.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland