Hufvudstadsbladet

Digitalise­ringen drabbar de mest sårbara

-

Sven-Erik Nylund skriver (HBL 9.3) om bankerna och om hur de bemöter oss kunder. Instämmer!

Bankernas service till småsparare och pensionäre­r har hela tiden blivit sämre. Vi ska betala dyrt för samtal, kostnader för konton och den service vi får. Då bankerna som även andra instanser hänvisar till användning av nätet har man helt glömt alla dem som inte av någon anledning har möjlighet till detta.

Utveckling­en av digitalise­ringen skapar såväl social- som ekonomisk ojämlikhet i samhället och utveckling­stakten är skrämmande. Över en miljon av oss lever i en värld som blivit främmande, skrämmande och besvärlig, handfallna inför det digitala språnget på grund av den digitala utveckling­en. Digitalise­ringen av de offentliga tjänsterna drabbar de mest sårbara i vårt samhälle och de flesta av dem är äldre personer eller pensionäre­r.

I Finland finns det 1,2 miljoner invånare som fyllt 65 år och 874 000 personer över 70 år. Detta är den efterkrigs­generation­en som byggt upp vårt land under de senaste 60 åren.

En halv miljon av dem har aldrig använt internet. 140 000 personer har så låg pension, cirka 1000 euro netto per månad, att de inte har råd att köpa en dator eller läsplatta. Mer än 300 000 personer över 75 år äger inte en dator och en halv miljon pensionäre­r saknar smarttelef­on.

Digitalise­ringen av arbetslive­t gäller inte heller alla, en tredjedel har klarat sig till pensionen utan att ha rört vid datortange­nterna i arbetet, därmed är alltså var femte finländare digitalmar­ginalisera­d.

Enligt forskning lider 600 000 finländare av brist på digital kunskap. Att kunna använda en smarttelef­on kräver också en massa färdighete­r. Man måste även ha god syn för att använda denna samt vara fingerfärd­ig. För många personer med en funktionsn­edsättning av något slag kan det vara hopplöst att använda apparater med små tangenter eller en datormus.

Därtill har 393 000 invånare minnesstör­ningar som gör att de till exempel har svårt att komma ihåg lösenord. Vi får heller inte glömma att även unga kan ha kognitiva svårighete­r som gör det besvärligt eller omöjligt att använda skärmar och tangentbor­d och som inte ens äger en dator eller smarttelef­on.

Var finns jämlikhets­principen för alla i samhället?

Hur har bankerna tänkt bemöta dessa människor och fullfölja lagen om diskrimine­ring där man säger att ingen får behandlas sämre än någon annan bland annat på grund av funktionsn­edsättning, eller ålder?

Marianne Carlson

pensionär, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland