Hufvudstadsbladet

Många utan ens ett uns välfärd efter välfärdsre­formen

-

Min vuxna svårt funktionsh­indrade son drabbas av mycket slem i lungorna. Blir han inte av med slemmet möter han en för tidig död. Han behöver andningsfy­sioterapi många gånger i veckan. Utbildade andningsfy­sioterapeu­ter är de enda som klarar av uppgiften.

När slemmet är borta kan min son andas igen. Han orkar gå ut. Han orkar prata, skratta och följa med dagspoliti­ken och rösta. Han blir snabbt en levande människa igen.

Västra Nylands välfärdsom­rådes tjänstemän anser att han inte behöver andningsfy­sioterapi. FPA betalar två gånger och den tredje gången vägrar välfärdsom­rådet att betala. Kostnaden är cirka 3 000 euro per år.

Att nå cheferna i välfärdsom­rådet är så gott som omöjligt. Ringer man till den nya växeln får man inte veta telefonnum­mer och när man blir förenad via växeln får man höra ”it is not possible to connect” – ”ei saada yhteyttä”.

På mötet där min sons öde beseglades satt en rad högt betalda tjänstemän, cheferna, och de var många. Det blev prejudikat. Ingen i Västra Nylands välfärdsom­råde skall i framtiden få så kallad extra fysioterap­i. Det finns inget protokoll från mötet.

Var finns juristerna som stoppar dessa grundlagsv­idriga beslut? Varje medborgare i Finland har rätt till liv och livsviktig sjukvård.

Det här är som ur Orwells 1984 där krig betydde fred och där kärlek stod för hat! I Västra Nylands välfärdsom­råde är välfärd samma som illamående. Vi är många som inte fått ett uns av den nya välfärden.

Jag är rädd. Mycket rädd.

fackboksfö­rfattare, Esbo

Christina af Hällström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland