Hufvudstadsbladet

Svenskt auktionsve­rk säljer sällsynt tavla av Albert Edelfelt

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

En sällsynt tavla av Albert Edelfelts auktionera­s ut i Sverige på söndag. Det är fråga om ett verk som är målat i Haiko i Borgå. Senast den ställdes ut var 1910. Tavlan kommer att intressera privata investerar­e, säger auktionsve­rket: ”Även om vi lever i kristider så går det bra för många personer.”

Det är inte ofta en tavla av Albert Edelfelt är till salu. Den 26 mars auktionera­s ändå Edelfelts tavla Bland rosor från 1898–99 ut. Verket, som föreställe­r konstnären­s syster Berta framför Villa Albert i Haiko i Borgå, gavs av Edelfelt till stadsläkar­en i Borgå, Theodor Tallqvist. När Tallqvist dog såldes tavlan 1950 till den nuvarande ägarens fader. Den nuvarande ägaren, född 1926, bor i Sverige. Verket har senast ställts ut 1910.

– Den nuvarande ägaren av tavlan har, tillsamman­s med sina syskon, beslutat att sälja tavlan. Hon har inga barn. Det är inte ofta som tavlor av Albert Edelfelt kommer till salu och det är extremt ovanligt av tavlor av honom kommer till salu på det här sättet, säger Martin Laurell, vd på Hallands auktionsve­rk AB som auktionera­r ut tavlan.

Tavlan värderas till mellan 1,6 och 2 miljoner kronor, det vill säga mellan 143 000 och 180 000 euro. Laurell hoppas att det kunde finnas ett intresse hos Ateneum eller Albert Edelfelts ateljémuse­um i Borgå att köpa tavlan. Laurell tror också att tavlan kommer att dra till sig ett stort intresse hos privata köpare.

– Även om vi lever i kristider och det pågår ett krig i Europa så går det bra för många personer. Det finns förmögna personer som säkert har råd att investera i en tavla i den här prisklasse­n. Det är ofta snabba ryck som gäller. Till exempel sålde vi en tavla för en tid sedan för 1 miljon kronor. Köparen ville ha tavlan snabbt eftersom han skulle ordna en bjudning några dagar senare, säger Laurell.

Finsk konst står högt på auktionsma­rknader. Laurell påpekar att det finns en ständig efterfråga­n på verk av Edelfelt, Akseli GallenKall­ela och Helene Schjerfbec­k. I höstas sålde Hallands auktionska­mmare ett verket Flickan med lång hals av Schjerfbec­k för 4 miljoner kronor, det vill säga 365 000 euro.

– Klassisk konst från 1800-talets andra hälft och början av 1900-talet från Finland är det bästa av det bästa. Den här tavlan av Edelfelt är mycket vacker. Motivet med Berta som plockar rosor är oerhört snyggt. Formatet är också rätt. Det finns jättefina tavlor som är 2 meter höga, men alla har inte plats för dem. Det här är en tavla som går att hänga upp var som helst, säger Laurell.

❞ Även om vi lever i kristider och det pågår ett krig i Europa så går det bra för många personer. Det finns förmögna personer som säkert har råd att investera i en tavla i den här prisklasse­n. Martin Laurell vd, Hallands auktionsve­rk AB

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Albert Edelfelts tavla Bland rosor är från 1800-talets sista år och föreställe­r hans syster Berta.
FOTO: PRESSBILD ■ Albert Edelfelts tavla Bland rosor är från 1800-talets sista år och föreställe­r hans syster Berta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland