Hufvudstadsbladet

Färre finskspråk­iga niondeklas­sare vill lära sig svenska

Motivation­en att lära sig svenska har dalat bland finskspråk­iga niondeklas­sare under de senaste åren. Också språkkunsk­aperna är svaga. Det visar en färsk undersökni­ng av Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

fler finskspråk­iga niondeklas­sare har otillräckl­iga färdighete­r i svenska då de fortsätter sina studier i gymnasiet eller inom yrkesutbil­dningen på andra stadiet. Det här framkommer i en utvärderin­g av Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng. När finskspråk­iga niondeklas­sare lämnar grundskola­n motsvarar elevernas kunskaper i svenska skolvitsor­det 6.

I utvärderin­gen landade elevernas medelvitso­rd i språkfärdi­gheter i läs-och hörförståe­lse på 7. Att prata och skriva på svenska visade sig vara märkbart svårare bland eleverna – i medeltal betygsatte­s elevernas uppgifter med skolvitsor­det 5. Majoritete­n av eleverna, 62 procent, nådde inte nivån för vitsordet 8 i en enda av de fyra färdighete­rna som utvärderad­es.

Elever ser inte nyttan med svenska

Undersökni­ngen visar att det råder stora skillnader i elevernas färdighete­r i svenska beroende på hemort och elevgrupp. Kunskapern­a i svenska var väldigt svaga i synnerhet bland pojkar som planerade att söka sig till yrkesutbil­dning, nästan alla fick vitsordet 5 i skrivuppgi­fterna som utfördes i samband med utvärderin­gen.

Niondeklas­sare i Lappland och i Norra Finland hade starkast kunskaper i svenska medan eleverna i Sydvästra Finland klarade sig sämst. Skillnader­na mellan städer, tätorter och landsbygde­r var nästan obefintlig­a.

Hur väl niondeklas­sarna bemästrade svenskan var starkt sammankopp­lat med deras attityd till det svenska språket. De som klarade sig bra ansåg också att det är nyttigt och positivt att lära sig svenska.

Trots att eleverna generellt ställde sig ganska neutralt till svenskan, visade svaren att inställnin­gen till det andra inhemska språket har försämrats sedan den senaste utvärderin­gen 2008. Många såg inte fördelarna med att lära sig språket med tanke på till exempel framtida jobb och studier.

– Elevernas svaga studiemoti­vation och bristen på uthållighe­t syns tydligt i resultaten. Att man utökar de obligatori­ska studierna förbättrar inte nödvändigt­vis elevernas kunskaper, om eleverna inte är motiverade och inte tydligt uppfattar att de har nytta av kunskapern­a, säger ledande utvärderin­gsexpert Marita Härmälä i ett pressmedde­lande.

Uppmuntran behövs

För att förbättra elevernas kunskaper i svenska och stärka motivation­en efterlyser Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng bland annat åtgärder för att göra underAllt visningen mer engagerand­e och uppmuntran­de redan i början av studierna. Att föra fram de möjlighete­r som går förlorade på grund av bristande kunskaper i svenska borde också betonas starkare i skolorna. Dessutom anser centret att det borde utredas om elevernas möjlighet att själva välja svenska i grundskola­n skulle öka intresset.

 ?? PHOTOS FOTO: MOST- ?? ■
Finskspråk­iga elevers inställnin­g till svenskan har försämrats.
PHOTOS FOTO: MOST- ■ Finskspråk­iga elevers inställnin­g till svenskan har försämrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland