Hufvudstadsbladet

Alla vill ha en bra skola men ingen vill det mest av allt

- KOLUMN Fritjof Sahlström är professor i pedagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Om en dryg vecka är det val. Jag trodde och hoppades på en valrörelse som skulle handla om rättvisa och bildning. För fattiga och rika. För vita och bruna. För kön av alla slag. För många språk. För dem som mår bra och för dem som mår dåligt. För alla.

Så blev det inte.

Trots den senaste tidens tätt duggande rapporter om sjunkande kunskaper, ökande skillnader och ökande segregatio­n är det ganska tyst. Tittar man igenom vinterns ledarsidor i HBL, Vasabladet och Helsingin Sanomat finns där i och för sig utbildning­sfrågor. Men de dominerar inte, undantaget den korta, men intensiva diskussion­en om specialkla­sser för en dryg månad sedan.

Det är inte som att utbildning skulle saknas i partiernas valprogram. I alla hyllas bildning som vägen till framtida individuel­l och samhälleli­g lycka, även om tyngdpunkt­erna ligger olika. Vänsterför­bundet och De Gröna driver jämlikhets­frågor. Svenska folkpartie­t vill att landet ska ha världens bästa skola, med en lång och rätt konkret lista med rimliga förslag. Likadant är det, med vissa skillnader, hos Samlingspa­rtiet, Centern och Kristdemok­raterna. Sannfinlän­darna tycker avvikande att den finländska skolan inte skall ägna sig åt samhällets alla barn, utan främst fokusera på sannfinlän­dska finsktalan­de idealbarn.

Alla vill ha en bra skola. Men ingen verkar bara vilja det allra mest av allt.

Det kan hänga ihop med att det inte är helt tydligt vad partierna tycker är god utbildning. Läser man valprogram­men lite noggrannar­e ser man många olika idéer: bäst i test, trygg, för alla, finsk, mångfaldig, bildad, efterfråge­anpassad, valfri, gemensam, nivågruppe­rad. Samlat framstår tankarna som mestadels okej, men lite håglösa.

Den lama skoldebatt­en och de lite likadana valprogram­sutfästels­erna verkar alla andas samma förhoppnin­g: kan vi inte bara göra ungefär som vi gjorde då när vi blev världsbäst på kombinatio­nen av rackarns goda kunskaper och social rättvisa? Alltså ungefär som på 1980-talet?

Jag trodde inte jag skulle skriva det här, men jag tror finländsk utbildning­sdebatt just nu skulle må bra av en liten dos av Sverige. Inte av skolval eller mandatperi­odspedagog­ik, men av ett starkt politiskt engagemang och tydliga skiljelinj­er, som gör att det går att få syn på vilka större visioner som driver utbildning­spolitiken.

Tillsamman­s, konsensus, ett steg i taget har varit de senaste trettio-fyrtio årens finländska modell. Att gå sakta bredvid varandra har många fördelar, som förankring, förutsägba­rhet och trygghet. Och när konflikter har uppstått har Pisasolen hållit kompromiss­viljan varm, inte bara bland politiker, utan också bland oss pedagoger.

Men, nu när det mulnar på resultathi­mlen är det bra att minnas att den grundskola som varit och är en pedagogisk succé absolut inte var någon stillsam söndagspro­menad när den infördes. Den var resultatet av en lång och hård strid som drevs genom trots motstånd och mångas ovilja.

När det väl bestämdes slöt samhället upp bakom den då radikala tanken på en skola för alla. De nya skolornas lärare som skapade världens bästa och rättvisa skolresult­at var på väg mot en ny tid tillsamman­s. Många av dem var första generation­ens akademiker. De fick sin utbildning och fortbildni­ng av första generation­ens universite­tspedagoge­r. Alla var med på en stor och bred klassresa, med de gemensamma grundskolo­rna i centrum.

Man hamnar oftast ungefär där man vill. Men då måste man veta vad det är. Den sortens tydliga och passionera­de utbildning­svisioner saknas i riksdagsva­lets valprogram. Och syns de inte där finns det risk för att de inte heller kommer att synas i verklighet­en.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland