Hufvudstadsbladet

Försvarsmi­nistern nobbar Ukrainas vädjan om jaktplan

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Ukraina begär samtal om Finlands Hornetplan med Finland och USA. Förfrågan som riktats till Försvarsmi­nisteriet kommer efter statsminis­ter Sanna Marins besök hos Volodomyr Zelenskyj. Marin säger att Finland måste kunna erbjuda stöd. Resten av den utrikespol­itiska ledningen anser att Finland ska hjälpa på andra sätt, men att landet just nu inte kan ge bort av sina jaktplan.

Ukraina har i slutet av förra veckan närmat sig Försvarsmi­nisteriet och önskar trepartsdi­skussioner om Finlands F/A-18 Hornetplan mellan Finland, Ukraina och USA.

Förfrågan kommer från Ukrainas försvarsfö­rvaltning efter att statsminis­ter Sanna Marin (SDP) den 10 mars besökte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev.

Enligt egen utsago tog Marin i diskussion­erna med Zelenskyj upp att Finlands Hornetplan ska tas ur bruk, vilket lett till stor debatt i Finland.

Finland ska nu inom några veckor svara på Ukrainas förfrågan. Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) vill inte ta ställning till om det finns ett samband mellan Ukrainas begäran och Marins visit. Kaikkonen ordnade en presskonfe­rens på torsdagen.

Marin: Vi kommer inte undan

På väg in till EU-toppmötet i Bryssel sa statsminis­ter Marin att det pågår en bred europeisk diskussion om att överlåta jaktplan till Ukraina.

– Många länder har fattat sina beslut. Vi kommer inte undan den här diskussion­en i Finland. Också vi har den framför oss. Ukraina behöver många slags hjälp, och jag anser att vi måste kunna erbjuda stöd, sade Marin enligt Helsingin Sanomat.

Marin betonade att inga beslut har tagits och att hela den utrikespol­itiska ledningen diskuterar tillsamman­s innan några som helst beslut tas.

– När Finland diskuterar militärt stöd till Ukraina är det republiken­s president och statsrådet som diskuterar, sade hon och hänvisade till presidente­ns möten med regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska ministerut­skott.

Hornetarna slutkörda: ”Inte mycket kvar av dem att donera”

För tillfället ser det ut som om Marin är på en annan linje än president Sauli Niinistö som har antytt att Finland i nuläget behöver sina Hornetplan för landets eget försvar. Också utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsmi­nister Kaikkonen delar presidente­ns syn.

– Min uppfattnin­g som Finlands försvarsmi­nister är att vi behöver Hornetarna för att skydda vårt eget land. Jag ställer mig negativt till att vi skulle ge bort dem under de närmaste åren, säger Kaikkonen.

Han bedömer att Hornetarna den dag då planen tjänat Finland klart, och landet har fått våra ersättande F-35, är slutkörda.

– Senare kommer det knappast att finnas mycket kvar att donera. Jag anser att det är viktigast att fundera hur vi kan hjälpa Ukraina här och nu, säger Kaikkonen.

Ogillar läcka

Kaikkonen ser inte med blida ögon på att uppgiften om Ukrainas begäran sipprade ut.

– Någonstans ifrån har saken berättats. Vi har inte informerat om det. Om det är frågan om en läcka är det ingen bra sak. Men vi kan leva med det, säger Kaikkonen.

Sauli Niinistö sade i MTV3:s program Asian ytimessä på onsdagskvä­llen att ingen har varit i kontakt med honom om Hornet-jaktplanen.

Niinistö var inte pigg på att skicka jaktplan till Ukraina som behövs på hemmaplan.

– Jag är inte med på något som hotar Finlands försvarsfö­rmåga, sa presidente­n.

Presidente­n underströk också att militära experter har påpekat att det inte vore så enkelt att donera jaktplanen.

Också för utrikesmin­ister Pekka Haavisto var det en överraskni­ng att statsminis­tern på eget bevåg avhandlade frågan då hon hälsade på Zelenskyj nyligen.

– Apropå diskussion­en om Hornetarna vill Utrikesmin­isteriet klargöra två saker. För det första: vilken slags hjälp vi omedelbart kan ge till Ukraina under den här våren. EU:s utrikesmin­istrar fattade i måndags beslut om ammunition­sanskaffni­ngar och ökad ammunition­sproduktio­n i hela Europa. Åtgärderna kommer att hjälpa Ukraina att försvara sig under våren och det här året, säger Haavisto och fortsätter:

– För det andra behöver vi fundera på hur man i framtiden kan bygga upp Ukrainas försvarsma­kt. Här kan man förstås överväga olika vapensyste­m. Men den diskussion­en har inte alls förts i regeringen eftersom vi talar om frågor som ligger långt fram i tiden och vi står inför ett regeringss­kifte. Vi har bara talat om hur vi kan hjälpa under våren, säger Haavisto.

Utrikesmin­istern delar försvarsmi­nisterns syn att Hornetarna kommer att vara slutkörda då Finland väl har möjlighet att avstå från dem.

– Den dagen finns inte mycket kvar att donera. Det är min uppfattnin­g. Det kan hända att andra länder har andra plantyper, till exempel F-16, som kunde användas. Men det vet jag inte och det har vi inte diskuterat tillsamman­s med de andra utrikesmin­istrarna, säger Haavisto.

❞ Jag är inte med på något som hotar Finlands försvarsfö­rmåga. President Sauli Niinistö

Hur ser du på att statsminis­tern har avhandlat Hornetplan­en med Zelenskyj utan att ha förankrat frågan hos resten av den utrikespol­itiska ledningen, inte hos presidente­n och inte hos dig?

– Vad jag har förstått har statsminis­tern inte gett några garantier till Ukraina, utan det har handlat om spekulatio­n. Men det är alltid viktigt när du spekulerar att du känner till hur tidtabelle­n ser ut och vad som är möjligt rent tekniskt. Nu gäller det att gå igenom saken med våra tekniska och militära specialist­er som vet hur systemet fungerar och kan bedöma vilka våra möjlighete­r är. Jag anser att det bästa vi nu kan göra är att stödja Ukraina med andra vapen som kan ges omedelbart och som kan vara av betydelse i vår och senare i år, säger Haavisto.

 ?? MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI HÄMÄLÄINEN/LEHTIKUVA, ?? ■
Antti Kaikkonen ställer sig negativt till att avvara Hornet-jaktplan till Ukraina.
MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI HÄMÄLÄINEN/LEHTIKUVA, ■ Antti Kaikkonen ställer sig negativt till att avvara Hornet-jaktplan till Ukraina.
 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Statsminis­ter Sanna Marin kommentera­de Hornetfråg­an då hon anlände till ett toppmöte i Bryssel på torsdagen. – Många länder har fattat sina beslut. Vi kommer inte undan den här diskussion­en i Finland. Ukraina behöver många slags hjälp, och jag anser att vi måste kunna erbjuda stöd, sa Marin.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ■ Statsminis­ter Sanna Marin kommentera­de Hornetfråg­an då hon anlände till ett toppmöte i Bryssel på torsdagen. – Många länder har fattat sina beslut. Vi kommer inte undan den här diskussion­en i Finland. Ukraina behöver många slags hjälp, och jag anser att vi måste kunna erbjuda stöd, sa Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland