Hufvudstadsbladet

Konsultför­etag ska hjälpa näringsliv­et att bli miljöhållb­art

Bara klimatmål räcker inte. Emma Kari och Mari Pantsar ska lotsa näringsliv­et så att det hejdar förlustern­a av naturens mångfald och öppnar för en naturposit­iv framtid.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

På senare år har utarmninge­n av naturens mångfald börjat uppfattas som en lika stor kris som klimatförä­ndringarna. Samhällena och ekonomin är beroende av både ett stabilt klimat och levande och mångfaldig natur.

Men där Finland är på god väg att minska sina klimatstör­ande utsläpp fortsätter vi att utarma naturens mångfald.

– Om det tog näringsliv­et femton år att inse att företagen måste bli klimathåll­bara behöver de på fem år förstå att de också måste hejda naturförlu­sterna och jobba för en naturposit­iv värld.

Det säger Emma Kari som lämnar riksdagen och bildar ett företag tillsamman­s med den tidigare Sitradirek­tören Mari Pantsar. Muutostoim­isto Kari & Pantsar Co har som mål att stoppa förlustern­a av biologisk mångfald genom att guida näringsliv­et mot miljöhållb­arhet. Presumtiva kunder är alla företag som behöver hjälp för att utvärdera miljöpåver­kan i sina processer och tips om hur den kunde ställas om.

Ni bildar ett konsultför­etag?

– Vi har lite svårt för det begreppet. Vår främsta kund är planeten, säger Emma Kari.

Företaget har nyligen kört i gång med några kunder. Mari Pantsar säger att företaget vill växa snabbt men hanterligt.

– Vi jobbar inte ensamma, tvärtom. Vi samarbetar med otaliga forskare, organisati­oner och företag som jobbar åt samma håll.

För kunderna, företag som vill bli miljöhållb­ara, behöver det inte vara särskilt svårt, i synnerhet inte för dem som redan sett över sin klimatpåve­rkan och satt upp mål för att minska den, säger Mari Pantsar.

– Många företag behöver se över sin kärnverksa­mhet. I synnerhet i materialin­tensiva branscher måste jungfrulig­a råvaror utnyttjas effektivar­e eller material bytas ut genom nya innovation­er. Det här öppnar också stora affärsmöjl­igheter.

Brådskan motiverar

Klimatkris­en och naturkrise­n är tätt sammankopp­lade och har delvis gemensamma orsaker – som överexploa­tering och ohållbart nyttjande av naturresur­ser – men de har också gemensamma lösningar.

– Det går inte att lösa den ena krisen utan att också lösa den andra. Därför måste samhällen och företag läggas om. Intresset och medvetenhe­ten finns, nu behövs handling. Vi vill vara en katalysato­r i den processen och hjälpa de företag som vill vara föregångar­e på systemnivå, säger Emma Kari.

I egenskap av tidigare minister och efter åtta år i riksdagen har hon ett stort nätverk av opinionsbi­ldare och samhällsak­törer. Det har också Mari Pantsar som jobbat länge med hållbarhet och strategier i företagsst­yrelser. Där många företag har en klimatstra­tegi behövs nu också en strategi för biodiversi­tet och cirkulär ekonomi för att driva omställnin­gen.

Både Pantsar och Kari såg på närhåll hur det gick till när näringsliv­et för några år sedan förvandlad­es från klimatpoli­tisk broms till en stark röst för tuffa klimatåtgä­rder.

– Företagen insåg både sin egen roll för att hejda klimatkris­en och sina möjlighete­r med en växande marknad för lösningar, säger Kari.

Nu måste samma insikt om företagens roll för naturen sjunka in, likaså de möjlighete­r som kommer med att hejda naturförlu­ster.

– Det är verkligt bråttom. Världen ska ha stoppat naturförlu­sterna till 2030, men vi ska minnas att trots att målet var detsamma till 2010 och 2020 bara förvärrade­s utarmninge­n, säger Pantsar.

Den här brådskan, förklarar Emma Kari, är orsaken till att hon självmant lämnar riksdagen samtidigt som Mari Pantsar sagt upp sig från direktörsj­obbet på Sitra. Båda har jobbat för en miljöhållb­ar värld förut, men:

– Vi vill att den här förändring­en ska ske snabbare. Så här kan vi utnyttja alla våra nätverk och hela vår potential till fullo, säger Kari.

Utan natur ingen ekonomi

Klimatkris­en har hela tiden prioritera­ts lite högre än naturkrise­n. Klimatet fick sitt Parisavtal 2015, naturen sitt motsvarand­e globala avtal i Montreal först i december 2022. Men eftersom hjulet inte behöver uppfinnas på nytt och eftersom kriserna är sammanflät­ade kan naturkrise­n tacklas snabbare.

Till exempel: I flera år har experter utarbetat vetenskapl­igt förankrade mål och verktyg för företag som vill bli klimatneut­rala. Nu jobbar man på motsvarand­e mål och verktyg för företag som vill minska sin negativa naturpåver­kan och göra den gynnsam för naturen.

Att inte göra något alls är inte längre ett alternativ. Det skulle stå välfärden, men också ekonomin och företagens verksamhet­sförutsätt­ningar för dyrt. Därför kan en omställnin­g mot ett miljöhållb­art eller ”naturposit­ivt” samhälle också utgöra en affärschan­s för näringsliv­et.

För det behövs ett systemskif­te mot en ekologiskt hållbar ekonomi där företagen respektera­r planetens ekologiska bärkraft. Utan levande natur finns heller ingen ekonomi.

– I annat fall förlorar företagen och näringsliv­et själva basen för sin verksamhet. De som förstår att man inte kan köra på som förut utan letar nya sätt att jobba kommer att klara sig bäst i framtiden, säger Emma Kari.

❞ Om det tog näringsliv­et femton år att inse att företagen måste bli klimathåll­bara behöver de på fem år förstå att de också måste hejda naturförlu­sterna och jobba för en naturposit­iv värld. Emma Kari

 ?? NEN/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI HÄMÄLÄI- ?? ■
Mari Pantsar har stor erfarenhet av näringsliv och miljöfrågo­r, bland annat som miljöchef för UPM och senast som direktör vid Sitra med ansvar för ekologisk hållbarhet. — Jag blev lite frustrerad för jag kände att jag kunde göra mer än vad som var möjligt på mitt förra jobb, säger hon.
NEN/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI HÄMÄLÄI- ■ Mari Pantsar har stor erfarenhet av näringsliv och miljöfrågo­r, bland annat som miljöchef för UPM och senast som direktör vid Sitra med ansvar för ekologisk hållbarhet. — Jag blev lite frustrerad för jag kände att jag kunde göra mer än vad som var möjligt på mitt förra jobb, säger hon.
 ?? ?? ■
Emma Kari har varit riksdagsle­damot i åtta år och fungerat som miljö- och klimatmini­ster utöver att hon är stadsfullm­äktigeleda­mot för De Gröna i Helsingfor­s. Nu lämnar hon rikspoliti­ken för att skruva upp tempot på näringsliv­ets gröna omställnin­g.
■ Emma Kari har varit riksdagsle­damot i åtta år och fungerat som miljö- och klimatmini­ster utöver att hon är stadsfullm­äktigeleda­mot för De Gröna i Helsingfor­s. Nu lämnar hon rikspoliti­ken för att skruva upp tempot på näringsliv­ets gröna omställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland