Hufvudstadsbladet

Färre gör abort i Norden

I Finland, Sverige, Norge och Island gjordes sammanlagt cirka 53 000 aborter år 2021, vilket är drygt 11 aborter per tusen kvinnor i fertil ålder (15–49 år), rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd THL.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Antalet aborter har under de senaste åren minskat i alla nordiska länder. Även antalet aborter bland unga har minskat, rapportera­r THL.

Minst aborter gjordes i Finland (6,7 aborter per 1 000 kvinnor i fertil ålder) och flest i Sverige (15,1/1 000). Danmarks uppgifter finns inte tillgängli­ga för 2019–2021.

”I förhålland­e till många andra europeiska länder görs relativt få aborter i de nordiska länderna, med undantag av Sverige. I Västeuropa finns det dock också länder som Tyskland, där antalet aborter är lägre än till exempel i Finland, även om lagstiftni­ngen är mer tillåtande, det vill säga enbart lagstiftni­ngen påverkar inte antalet aborter”, säger THL:s specialist Anna Heino.

Liberal abortlag på Island

På Island trädde en förnyad abortlag i kraft i september 2019. Enligt den nya lagen kan en kvinna på egen begäran få abort fram till slutet av tjugoandra graviditet­sveckan. Den förnyade, mer liberala lagstiftni­ngen på Island ledde inte till att antalet aborter ökade, rapportera­r THL.

Finland har fortfarand­e Nordens strängaste abortlagst­iftning. Lagen om aborter i Finland förnyas från och med den första september 2023. Därefter blir abort på kvinnans egen begäran möjlig fram till slutet av den tolfte graviditet­sveckan.

”Det är omöjligt att förutspå framtiden, men utifrån erfarenhet­er från andra länder tror vi att den nya lagstiftni­ngen i Finland inte kommer att öka antalet aborter nämnvärt. Även den nuvarande lagstiftni­ngen möjliggör abort med sociala orsaker som grund, med bred tolkning. Den nya lagstiftni­ngen förbättrar kvinnornas självbestä­mmanderätt och minskar den börda som processen medför för hälso- och sjukvården”, säger Heino.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
I de nordiska länderna görs relativt få aborter när man jämför med övriga europeiska länder.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ I de nordiska länderna görs relativt få aborter när man jämför med övriga europeiska länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland