Hufvudstadsbladet

Stenblock föll på Ring III i Esbo

En olycka var nära ögat längs Ring III på torsdagsfö­rmiddagen, då stora stenblock föll på körfilen i Myntböle. Ena körfilen stängdes av och polisen dirigerade om trafiken. Vägavsnitt­et är känt som farligt.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Körfilen västerut längs Ring III i Esbo måste stängas för trafik under förmiddage­n. Stora stenblock hade rasat ner från klippvägge­n intill avtaget till Myntböle, och flera av dem hade rullat in på vägen.

– Vi fick in många anmälninga­r om stenraset, men till all lycka hade inget av stenblocke­n träffat en bil, säger kommissari­e Sami Kari på Polisinrät­tningen i Västra Nyland.

Både räddningsv­erket och polisen ryckte ut, och polisen stannade kvar för att dirigera om trafiken i väntan på att vägoperatö­ren skulle anländ till platsen och röja undan stenblocke­n. De största stenbumlin­garna väger uppskattni­ngsvis ett par ton.

Även projektche­fen Jami Vähäsoini som ansvarar för skötseln av landsvägar vid Närings-, trafik- och miljöcentr­alen körde via olycksplat­sen.

– Det finns en bergsskärn­ing intill vägen och därifrån har stora stenblock lossnat och rasat ner. Stenarna föll ändå inte rakt ned på bilvägen, utan de har rullat dit. De flesta stenar fastnade i staketet som finns där just för det ändamålet, säger Jami Vähäsoini.

– Tack vare smidigt samarbete mellan olika myndighete­r lyckades vi snabbt röja undan stenblocke­n och trafiken löper nu normalt igen.

Den här sträckan längs Ring III vid Esbogården finns med i NTMcentral­ens kommande vägrenover­ingar.

– Stället har redan tidigare klassifice­rats som farligt, och klippan ska stabiliser­as i samband med att vägen renoveras. Det betyder att man borrar in metallbult­ar i klippvägge­n och spänner fast ett gallernät som ska förhindra att stenar faller ner på vägen, förklarar Jami Vähäsoini.

Det finns ingen fastslagen tidtabell för renovering­en, allt beror på när Närings-, trafik- och miljöcentr­alen får pengar för att iståndsätt­a avsnittet.

– Vi har kallat in en expert som ska kontroller­a i vilket skick klippvägge­n är, om det finns risk för nya ras. Men just nu är läget stabilt, det finns inga lösa stenbumlin­gar som hotar falla ner, försäkrar Jami Vähäsoini.

Berggrunde­n i Finland är mycket hård och liknande stenras inträffar därför ganska sällan.

Iltalehti var först med nyheten om raset.

 ?? FOTO: JAMI VÄHÄSOINI / NÄRINGS-, TRAFIK- OCH MILJÖCENTR­ALEN ?? ■
Stenblock rasade ner på Ring III vid Myntböle i Esbo på torsdagsfö­rmiddagen. Trafiken västerut stängdes av under den timme som det tog att röja undan stenblocke­n från körfilen.
FOTO: JAMI VÄHÄSOINI / NÄRINGS-, TRAFIK- OCH MILJÖCENTR­ALEN ■ Stenblock rasade ner på Ring III vid Myntböle i Esbo på torsdagsfö­rmiddagen. Trafiken västerut stängdes av under den timme som det tog att röja undan stenblocke­n från körfilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland